Krangling:

Ny studie viser at ektepar krangler mindre etter hvert som de blir eldre

Krangler du mye med partneren din? Det kan bli bedre med tiden.

KRANGLING: Støvsuging, oppvask, økonomi, sex og sjalusi. Det finnes nok av ting å krangle om i et forhold, men heldigvis kan det bli bedre. FOTO: NTB scanpix
KRANGLING: Støvsuging, oppvask, økonomi, sex og sjalusi. Det finnes nok av ting å krangle om i et forhold, men heldigvis kan det bli bedre. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Støvsuging, oppvask, økonomi, barneoppdragelse, sex, sjalusi og prioriteringer. Det finnes nok av ting å krangle om i et forhold, og de aller fleste par krangler innimellom. (Psst: Har dere sluttet helt å krangle, ha sex eller snakke sammen?)

Hva man krangler om og hvor mye man krangler, vil imidlertid utvikle seg og endre seg i løpet av et langt samliv. Nå viser en ny, amerikansk forskning at det blir mer humor og mindre krangling etter hvert som ektepar blir eldre.

Den ferske studien viser faktisk at jo lenger et ekteskap varer, jo mindre konflikt blir det, skriver forskning.no.

- Par som har vært gift lenge er som regel trygge på hverandre, noe som gjør at de senker skuldrene litt. I forelskelsesfasen er det ofte veldig mye usikkerhet og mange er redde for at partneren skal finne seg noen andre. Etter mange år sammen kjenner man hverandre på godt og vondt, man kjenner den andres reaksjonsmønster og konfliktene blir derfor ikke så store lenger, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

LES OGSÅ: Parterapeutens beste råd for å få et godt forhold

Negative følelser avtar med alderen

Den amerikanske forskningsgruppen har fulgt 150 ektepar siden 1989, og resultatet viser at det ble mindre kritikk av den andre ektefellen med tiden. I tillegg ble det mer humor og ømhet.

- Dette handler trolig om at positive følelser som lykke og glede økes ettersom vi blir eldre, mens negative følelser som stress, bekymring og sinne avtar med alderen. Ettersom vi blir eldre, blir vi også flinkere til å fokusere på det positive i livene våre, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Selv om det ble mer ømhet og humor og mindre krangling med alderen, oppdaget forskningsgruppen også at kvinnen tok mer kontroll over samtalene, og at hun oftere avbrøt for å rette på mannen. Hun ga også færre komplimenter og flørtet mindre.

Winther forteller at man etterhvert som man blir eldre får færre valgmuligheter i livet. Det gjør at mange blir flinkere til å verdsette det livet man har og fokusere på det som er positivt.

- Det er også slik at eldre mennesker som er i stabile relasjoner er lykkeligere og har mindre depresjon og angst enn eldre mennesker som ikke er i stabile parforhold, sier Blessom.

LES OGSÅ: Lykkelige par fokuserer på de små tingene

KRANGLER MINDRE: Eldre ektepar krangler mindre enn unge. FOTO: NTB scanpix
KRANGLER MINDRE: Eldre ektepar krangler mindre enn unge. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Har løst gamle konflikter

- Det kan være mange årsaker til at eldre ektepar krangler mindre, men det handler nok om at mange av konfliktene som parene hadde da de var yngre, er løst opp i og ikke lenger er relevante, sier Winther.

Eldre ektepar har ofte voksne barn som ikke bor hjemme, er mindre ute på vift og krangler derfor ikke om barneoppdragelse, utroskap og sjalusi i samme grad.

- For veldig mange etableres det en trygghet. I tillegg krangler de ikke om oppdragelse, plikter og hvem som henter og bringer mest i barnehagen eller på fritidsaktiviteter. Det er elementer som forsvinner når man blir eldre, forteller han.

Når barna flytter ut, får man også mer tid til å være sammen.

- De er ofte ikke så travle som de var da de var yngre, og har mer tid til å le og kose seg sammen. Det er klart at det kan styrke forholdet, sier han.

LES OGSÅ: Mange foreldre opplever det som en stor sorg når barna blir voksne og flytter ut. For Maise Njor ble det så sterkt at hun skrev bok om det

Fellesskap og samhørighet

Ektepar som lar seg påvirke av hverandre, vil oppleve at fellesskapet og samhørigheten etter hvert blir viktigere enn å vinne en konflikt.

- De har blitt hverandres viktigste vitne til livet. De kjenner hverandre og seg selv, og ikke bare solsidene. De vil oppleve at det er plass og aksept for begges særegenheter i fellesskapet. Da er det duket for harmoniske og humørfylte relasjoner, sier parterapeut Nina Ringnes.

Dessuten er det mange konfliktområder som har vært besøkt så mange ganger at de gjenkjennes før konflikten eskalerer til krangling.

- Mange ekteparet har funnet metoder for å avverge unødig krangling, og felles humor er høyst anbefalingsverdig til det formålet, sier Ringnes.

LES OGSÅ: Dette gjør lykkelige par - hver eneste dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer