Dating

Nytt forhold: 5 tegn på at du går for fort frem

Kanskje bør du dra det et hakk ned?

FREMTIDSPLANER: Det er ikke uvanlig å tenke at den personen man akkurat har blitt forelsket i, er den personen man tenker at man gjerne vil få barn med og kjøpe hus med - men det er forskjell på å tenke det og å si det til partneren, mener ekspert. FOTO: NTB Scanpix
FREMTIDSPLANER: Det er ikke uvanlig å tenke at den personen man akkurat har blitt forelsket i, er den personen man tenker at man gjerne vil få barn med og kjøpe hus med - men det er forskjell på å tenke det og å si det til partneren, mener ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du nylig gått inn i en relasjon og kjenner på følelsen av at du har lyst til å være med denne personen hele tiden? Kanskje får du sommerfugler i magen hver gang navnet hans/hennes dukker opp på skjermen, og du vil aller helst holde en samtale gående dagen lang?

Dette er en utfordrende og spennende tid - selv om forelskelse på mange måter kan gjøre oss litt «gærne». En studie utført ved Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University i USA viser at når du er forelsket blir nervesystemet i hjernen din aktivert på samme måte som det blir når man tar kokain - noe som gir deg følelsen av eufori.

To andre fun facts om forelskelse: Hjerteslagene dine endrer seg så de slår i takt med personen du er interessert i, og ikke minst at kvinners stemme går opp en oktav når de er forelsket. Å glemme tid og sted midt inni kjærlighetsbobla er heller intet nytt.

Går for fort

Når denne spenningen er så sterk er det fort gjort å bli litt revet med, og det kan være lett å glemme hva som er lurt å gjøre i en relasjon og ikke. Men hvordan vet man egentlig om man går for fort frem?

Den New York-boende parterapeuten Rachel Sussman har listet opp noen punkter for Insider med tegn som kanskje kan tyde på at det går litt for fort i kjærlighetssvingene.

1. Dere planlegger flere dater på én og samme uke

Å gå på date helt i begynnelsen av en relasjon er en bra ting for å lære seg å kjenne hverandre ordentlig. Men å avtale flere dater med korte mellomrom kan være negativt da man ikke får like mye tid til å reflektere over hva man vil og føler, mener Sussman. Helt i starten av forholdet anbefaler hun å møtes én dag i uken, så får man bruke resten av tiden godt på å fundere over hva man vil og tenker.

Psst! 5 tema vi ikke snakker om på første date

2. Dere må holde kontakt hele tiden

Har dere hyppig kontakt med hverandre også når dere ikke er sammen eller snakker i telefonen? Konstant kontakt kan ifølge Sussman være et tegn på at man går altfor fort frem. Hun påpeker at det ikke er dårlig gjort overfor partneren å dra sms-stemningen litt ned om det føles overveldende å meldes hver time.

LES OGSÅ: Slik blir du en kløpper på sexting

3. Du har allerede møtt foreldrene

På den ene siden kan det være et faretegn om partneren din ikke vil at du skal møte familien hans/hennes, men på en annen side bør det blinke noen varsellamper hvis han/hun spør på tredje daten om du vil spise middag hos «svigerforeldrene». Sussman pleier å anbefale at det bør gå cirka tre måneder før man blir introdusert for foreldrene til partneren.

LES OGSÅ: Nytt forhold? Disse tingene er det helt normalt å lure på

4. Du har akkurat kommet ut av en annen relasjon

Det er selvfølgelig ingen regler på hvor lang tid det skal gå før man går fra et forhold til et annet, men for å gi den nye relasjonen så gode forutsetninger som mulig er det lurt å ha kommet ordentlig over eksen før man starter på noe nytt. Hvis det fortsatt ligger og ulmer en del problemer fra fortiden samtidig som du dater noen andre, er det kanskje lurt å vente litt, mener Sussman.

Hvorfor er det egentlig slik at mange går rett ut i et nytt forhold, og er det egentlig slik at menn er overrepresentert blant disse, eller er det bare en myte?

Ifølge ekspertene gjelder dette faktisk oftere menn enn kvinner.

- Tradisjonelt sett har det vært mer akseptert at menn har prøvd litt forskjellig, mens kvinner helst skal finne en partner som skal «vare livet ut». Det har sexolog Anders Lindskog tidligere sagt til KK.

I mange tilfeller kan det altså være lettere for menn å gå rett inn i et nytt forhold, og mye bunner i tradisjonelle forskjeller og mønstre blant menn og kvinner.

- Menn er tradisjonelt de som tar initiativ, mens kvinnene skal være mer passive og «bli valgt». Hvis du er i velgerposisjonen er det lettere å finne noen som gir deg det du føler at du manglet i det forrige forholdet, forteller han.

5. Dere lager for store fremtidsplaner sammen

Det er ikke uvanlig å tenke at den personen man akkurat har blitt forelsket i, er den personen man tenker at man gjerne vil få barn med og kjøpe hus med - men det er forskjell på å tenke det og å si det til partneren, mener Sussman.

Peder Kjøs, som er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, har derimot tidligere sagt til KK at når man etter hvert kommer i 30-årene og for eksempel er klar på at man er ute etter å stifte familie, ikke bare ha en kjæreste, så er det lurt å si fra tidlig.

- Det er ting som er viktige å snakke om for å få satt premissene for hva man egentlig vil og er ute etter, sier Kjøs.

LES OGSÅ: 5 ting dere bør snakke om FØR dere blir sammen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer