Forhold

Nytt forhold? Disse tingene er det helt normalt å lure på

Alt fra når dere skal møte hverandres foreldre, til når det er greit å si «jeg elsker deg»!

KRANGLER OG UENIGHETER: Ifølge ekspertene er det spesielt noen krangler som er vanlige å ha i starten av forholdet. FOTO: NTB Scanpix
KRANGLER OG UENIGHETER: Ifølge ekspertene er det spesielt noen krangler som er vanlige å ha i starten av forholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å kaste seg inn i et nytt forhold er ikke «bare bare». For i tillegg til at det kanskje er den beste følelsen - du vet når du er nyforelsket og alt er deilig og spennende - er det også en stor risk og prøvelse med nye utfordringer, krangler og uenigheter på veien.

For det finnes ikke problemfrie forhold. Vi går alle gjennom diverse faser hvor noen den ene uenigheten byttes ut med den andre, og det er spesielt noen problemer som er vanligere enn andre. Spesielt i starten av et forhold hvor man prøver å bli kjent med og lære seg et nytt menneske!

Vi har tatt en prat med Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, om hvilke ting som er vanlige å diskutere og krangle om i ferske forhold.

LES OGSÅ: 9 smarte måter lykkelige par «krangler» på

1. Man graver i hverandres fortid

Vi liker ikke å innrømme det, men vi er alle interesserte i å vite om fortiden til vår kjære - til tross for at det vi får høre ikke alltid er det vi ønsker å høre. Hvor mange har han hatt før oss, hvem er de, hvor lenge varte forholdene, og så videre. Listen er lang, men det er altså langt fra uvanlig at man vil ha svar på disse litt ubehagelige spørsmålene.

- Å fortelle kjæresten om fortiden, å dele både oppturer og nedturer og fortelle om tidligere forhold, er en del av det å bli kjent og det å bli enda tettere emosjonelt, forteller Søyland og fortsetter:

- Graving i hans fortid kan handle om sjalusi som er helt naturlig i starten av et forhold, men dersom det ødelegger den gode stemningen er det viktig å ta det opp med kjæresten.

Og har du allerede startet gravingen, må du både tåle å bli spurt tilbake og ikke minst tåle svaret uansett om du liker det eller ikke, forteller Søyland:

- Den som spør må også tåle svaret. Det er i alle fall uheldig om man starter forholdet med å pynte på sannheten. Snakk om det! Innrøm at du blir litt sjalu og bli enige om noen grenser. Å snakke om eksen hele tiden er skikkelig «turn off» for eksempel.

2. Når er det greit å bli skikkelig komfortabel med hverandre

Å lære og bli kjent med sin nye partner - både på godt og vondt - er noe av det viktigste å gjøre i starten av et forhold, men i bli kjent prosessen kan det ofte være vanskelig å vite hvor grensene går. Altså, hvor godt kjent har man egentlig blitt, og hvor komfortabel kan man være med hverandre på det stadiet man er? (Du vet; er det greit å tisse foran hverandre, rape, prumpe, og så videre).

- I begynnelsen av et forhold er de aller fleste veldig korrekte – på det meste. Vi vil jo gjøre et uimotståelig inntrykk! Forteller Søyland og legger til:

- Etter hvert kommer både våre vaner og uvaner opp og det er faktisk bra sett fra et parterapeutisk ståsted. Når dere tåler litt mer av hverandre viser dere jo at dere er trygge på hverandre og en tør da vise mer av hvem en er – mer private sider. Det øker tilknytningen.

Det handler med andre ord om å lese de uskrevne reglene eller bare være direkte forklarer Søyland:

- Er du usikker, bare spør rett ut: Er det skikkelig «turn off» om jeg prumper? Her har vi jo ulike preferanser. Noen er mer private enn andre og ville ikke drømme om å gjøre det i samme rom som kjæresten uansett hvor lenge de har vært sammen, mens andre ser det som et tegn på at man slapper av sammen. Føl deg frem – eller spør.

LES OGSÅ: - Det kan være like usunt å krangle for mye som å krangle for lite

3. Når skal man ha sex

Men om det er for tidlig å prumpe eller ikke er et langt fra det største problemet vi opplever. Når det kommer til når man skal ha sex eller ikke, er dette ofte vanskeligere for mange å snakke om. De fleste av oss vil nemlig erfare at folks (kall det) sexvaner vil variere, men hvordan går man frem? Hva gjør man dersom man selv vil ha mer/mindre sex enn sin nye partner?

- Ofte går sexen av seg selv i starten av forholdet – i alle fall når par refererer til den første tiden som kjærester i terapirommet, virket sexlivet veldig problemfritt. Dersom det fysiske ikke går av seg selv så dropp å gruble i månedsvis på egenhånd eller gjenta temaet for venninner, snakk med kjæresten, forteller Søyland og fortsetter:

- Det er naturlig at en kan ha noe ulike preferanser med tanke på hva man liker og ikke liker og hvor ofte man vil ha sex. Par som prater unngår lettere sextørke eller sexfloker. Men får du ikke til å snakket om det og løst problemet hjemme, er en sexolog eller parterapeut til god hjelper. De er vant til å prate om slike temaer og finne løsninger.

4. Når er det greit å si «jeg elsker deg»

Hva med ord? Når er det greit å ty til de store ordene. Sex i seg selv er jo ofte et tegn på at man liker en person, men når er det innenfor å si at du «elsker» partneren din? Ifølge Søyland handler det kun om kommunikasjon.

- Snakk om det, altså ha en åpen dialog hele veien. Spesielt om du har sagt det uten å få svar i retur. Noen har lett for å gi kjærlighetserklæringer. Andre igjen er mye mer sparsomme med ord og veldig opptatt av at det skal føles «riktig», sier Søyland og fortsetter:

- Varme ord utløser også varme følelser så det er ingen grunn til å være kjip. Savner du at kjæresten setter mer ord på sine følelser ta en liten prat med han. Kanskje er han heller typen som sier jeg elsker deg med handling; for eksempel ved å vaske badet, snekre eller forføre deg når du minst venter det? Jeg elsker kan sies på tusen måter. Prat om det før det blir et problem.

LES OGSÅ: Dette krangler vi om når vi er på kjæresteferie

5. Når skal man møte familien til hverandre

Og sist men ikke minst; når skal man møte familien til hverandre? Etter to uker, to måneder eller to år? Du har sikkert opplevd begge situasjonene; hvor du har følt at det har gått for fort og hvor du har følt at det har gått for sakte - som om han ikke vil at du skal møte familien hans?

- Det er viktig at dette er et lystbetont møte for alle og ikke bare noe du har presset gjennom. Dersom det ikke bare skjer av seg selv, snakk med din kjæreste om det. Spør hva han/hun syns er naturlig og snakk gjerne om hvordan dere tror det blir. Da får du et lite innblikk i familien før du møter dem, sier Søyland.

Hun forteller også at det ikke er uvanlig at mange drøyer møtet, men ikke nødvendigvis fordi han/hun ikke tar deg seriøst.

- Noen drar møtet ut, ikke fordi følelsene er feil, men fordi de gjerne er bekymret for at kjæresten skal reagere negativt på et familiemedlem og at de er redd for at det skal ødelegge, forklarer Søyland og legger til:

- Dersom kjæresten holder igjen er det viktig at du forstår hvorfor. Det trenger ikke være et negativt tegn. Har en av dere eller begge barn er det også naturlig at man venter litt og ikke haster av gårde.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer