Parterapi

- Ofte har det vært for lite sex i ferien

Fikk ferien deg til å tvile på forholdet? En skuffende ferie betyr ikke nødvendigvis at «løpet er kjørt», sier ekspertene.

PARTERAPI: Å oppsøke en parterapeut kan være en måte å forholdet på rett kjøl, etter en skuffende ferie. Foto: NTB Scanpix
PARTERAPI: Å oppsøke en parterapeut kan være en måte å forholdet på rett kjøl, etter en skuffende ferie. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samlivsproblemer tar ikke nødvendigvis ferie, og for noen kan det toppe seg i ferieukene. Når høsten står for døren er det derfor mange par som søker hjelp, og ekspertene KK har vært i kontakt med bekrefter økt oppdragsmengde.

- Ja, det er stor pågang etter ferien, i august og september. Det er akkurat som de sitter og summer seg en ukes tid før de tar kontakt, også håper de at de vil få time på dagen, sier psykologspesialist og parterapeut Eva Tryti. 

Hun understreker at ferien er tid hvor latente problemer har en tendens til å komme til overflaten, både fordi vi er mer sammen enn vi pleier - og fordi ferien for mange kan by på familiære og organisatoriske utfordringer med mine og dine barn, svigerforeldre og tett program.

- Mange har nok også veldig høye forventninger til hva ferien skal inneholde - og hva ferien skal gjøre for forholdet, sier psykologen og legger til:

- Og ofte har det vært for lite sex i ferien, og det er mange skuffet over. 

LES OGSÅ: Klager han over for lite sex? Da bør du fortelle ham dette!

FOR LITE SEX: Er ofte en av årsakene til at par er skuffet over ferien, ifølge parterapeutene. Foto: NTB Scanpix
FOR LITE SEX: Er ofte en av årsakene til at par er skuffet over ferien, ifølge parterapeutene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tid må til

Tryti mener fullstappede familiehytter og tettpakket program ikke akkurat gjør det enkelt å finne tilbake til lysten.

- Tid til hverandre er avgjørende for intimiteten. Og mange par har like dårlig tid i ferien som ellers, sier hun. 

- Er det et veldig dårlig tegn for forholdet at ferien ikke ble helt som man håpet?

- Nei, ikke nødvendigvis. For noen betyr en skuffende ferieopplevelse at det er noe å jobbe med. Det kan være alt fra at man kan være dårlig til å kommunisere hva man vil, kanskje har man ulik oppdragerstil, eller at man ikke har barn og opplever man ikke har så mye å snakke om når man er sammen over tid.  

TØFT MED FERIE: Ifølge psykologspesialist Eva Tryti er det ikke uvanlig å revurdere forholdet i ferien. Foto: NTB Scanpix
TØFT MED FERIE: Ifølge psykologspesialist Eva Tryti er det ikke uvanlig å revurdere forholdet i ferien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tryti skiller mellom par som i grunn opplever at de har det godt sammen, men at feriene er utfordrende først og fremst på grunn av omstendighetene, og de parene som har utfordringer fra før som bli ekstra tydelige når man er mer sammen enn man pleier.

- Ferske par har også en tendens til å ha svært høye forventninger til hvor romantisk ferien skal være, mener Tryti.

- Det høres ut som høye forventninger er et gjennomgående problem - for alle kategorier av par?

- Ja, det vil jeg si. Også er problemet ofte at man ikke har uttrykt disse forventningene tydelig nok på forhånd - og da kan det bli dårlig stemning.

Tryti understreker at det slett ikke er rart at mange par opplever at forholdet får seg en trøkk i ferien.

- Mange har kompliserte familieforhold, og ofte mange relasjoner å ivareta med barn og ekser på hver sin kant for eksempel. Så er det dette med svigerfamilier da. For mange kan det å feriere med partnerens familie være krevende, forklarer psykologen.

- Men nå som ferien er over - hvordan kan vi få forholdet «back on track»?

- Par som selv oppsøker hjelp - der er jeg optimist og sier at mye kan jobbes med. På fagspråket snakker vi om såkalt attribusjonteori. Det handler om hvordan paret årsaksforklarer det som har skjedd. Tenker man: vi hadde en mislykket ferie fordi vi ikke passer sammen, eller tenker man: vi hadde en mislykket ferie fordi det var vanskelige omstendigheter for oss.

LES OGSÅ: Derfor krangler svigermor og svigerdatter

- Ikke glem det som var fint

Ifølge Tryti er sistnevnte måte å tenke på den mest løsningsorienterte, og lettest å jobbe fram gode løsninger med.

Liv Bente Sorknes er familieterapeut ved Homansbyen familievernkontor. I likhet med Tryti kan hun bekrefte at det er ekstra pågang etter sommerferien av par som ønsker hjelp.

Og ja, for høye forventninger til hva ferien skulle bli, kombinert med at mange har kjent litt mer etter hvordan parforholdet fungerer, er blant årsakene til at de tar kontakt.

- I mange tilfeller har man heller ikke snakket sammen om ønsker og forventninger på forhånd, og da kan det oppstå misnøye og skuffelser som kan gi problemer, mener Sorknes.

- I tillegg vil jeg si at tid til hverandre ofte er underprioritert. Høyt tempo, mange ulike aktiviteter og gjøremål som skal innfris i ferien kan resultere i at man ikke finner tid og ro til å pleie hverandre, gjennom nærhet, intimitet og sex, sier famileterapeuten. (PSST! Å plotte inn sex i kalenderen - løsning eller felle?) 

En ferie som ikke sto til forventningene betyr ikke nødvendigvis at forholdet er dårlig. Det kan, som også Tryti indikerer, være omstendighetenes «feil».

Søker man hjelp i etterkant for å rydde opp og sortere, er det ifølge Sorknes gode muligheter for bedre kommunikasjon.

Par som virkelig viser vilje til å lytte, til å komme hverandre i møte og inngå kompromisser, de klarer det meste, mener Sorknes og legger til at da klarer man også å «riste» av seg en ferie som ikke ble det man hadde håpet på, men heller legge en plan for hvordan man skal gjøre det til neste år.

Sorknes minner på også om viktigheten av å trekke fram det som har vært fint- så det å lete etter øyeblikk, en opplevelse, en situasjon som fungerte, er viktig å ta med i det store regnskapet.

- Å være innstilt på å lære av erfaring – forebygge slik at ikke de samme «feilene» gjøres senere, er viktig.  Gode opplevelser i ferier og høytider må planlegges. Å være bevisst og planlegge, og ha positiv innstilling er viktig hele året, mener Sorknes.

Kanskje noe å tenke på til høstferien?

LES OGSÅ: Dette har de lykkelige parene til felles!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer