Sex:

Også menn kan bli triste etter sex

Sex kan utløse en rekke følelser. Noen begynner å gråte etterpå.

SEX: Både menn og kvinner kan kjenne på en rekke forskjellige følelser etter sex. Ofte er det positive følelser - selv om de utløser tårer. Andre ganger føler man seg litt trist. FOTO: NTB Scanpix
SEX: Både menn og kvinner kan kjenne på en rekke forskjellige følelser etter sex. Ofte er det positive følelser - selv om de utløser tårer. Andre ganger føler man seg litt trist. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert hørt at en del kvinner kan oppleve å begynne å gråte etter sex? Eller kanskje har du opplevd det selv. Dette er slettes ikke uvanlig, og trenger heller ikke bety at du egentlig er trist, eller at det har noe med selve sexen eller med partneren å gjøre.

Om du føler deg litt tom etter sex eller du har opplevd å bryte ut i gråt, betyr det ofte bare at det er mye følelser involvert. At du er litt overveldet.

- En orgasme kan være veldig sterk og da kan det skape et kaos av følelser – det renner rett og slett over. Men ofte er det positive følelser, sier sexolog Siv Gamnes.

Samtidig er det også noen som kjenner på at de er litt nedfor etterpå.

- Det kan man også, men akkurat hvorfor vet man ikke, forteller Gamnes.

LES OGSÅ: 10 spørsmål om sex alle lurer på, men ingen tør å stille

Kan bli trist for noe helt annet

Fenomenet kalles postcoital dysphoria og skjer altså selv om man har ønsket å ha sex og selv om sexen har vært bra.

- En grunn kan være at den sinnsstemningen man var i før sexen forsterkes. Så om du var litt sliten og deppa før du hadde sex så kan du kjenne enda mer på det etterpå. Men det er ikke nødvendigvis alltid det som er grunnen – vi har ikke noe fasitsvar.

Fordi det å ha sex kan utløse mange følelser er det heller ikke unaturlig at det dukker opp følelser relatert til noe helt annet.

- Sex er det mest intime du kan gjøre med et annet menneske, og både forventninger og erfaringer kan spille inn, og mange følelser kan komme frem. Plutselig kan du begynne å gråte for noe som har skjedd tidligere.

LES OGSÅ: Derfor er det sunt å gråte

Menn blir også triste etter sex

Det er kanskje mest kjent at dette kan skje med kvinner etter sex, men det ikke slik at menn ikke opplever det. I en studie nylig gjort i Australia svarte 41 prosent av de mannlige deltakerne at de har opplevd postcoital dysphoria. I studien ble 1208 menn fra flere land rekruttert, skriver Sciencedaily.com.

De fylte ut et spørreskjema, og mens 41 prosent svarte å ha opplevd dette, svarte fire prosent at det skjedde jevnlig.

Blant kommentarene fra mennene som hadde opplevd dette var fra at man ønsket å bli latt i fred og ikke bli tatt på til kommentarer som «Jeg føler meg utilfredsstilt, irritert og veldig urolig. Alt jeg vil er å dra og distrahere meg fra alt jeg var med på».

Med andre ord er det mange forskjellige følelser som kan dukke opp. Hos Forskning.no påpekes det at det kan være flere ting som spiller inn på resultatet. Kanskje er ikke deltakerne representative for et gjennomsnitt i befolkningen, eller kanskje har de underdrevet erfaringene sine.

LES OGSÅ: Det er så lett å tro at alle andre har mye mer sex enn vi selv har

MYE FØLELSER: Sex utløser en masse følelser og det gjør at man kan føle seg litt overveldet etterpå. FOTO: NTB Scanpix
MYE FØLELSER: Sex utløser en masse følelser og det gjør at man kan føle seg litt overveldet etterpå. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Kan gråte fordi det var fint

At også mange menn opplever dette er ikke overraskende, sier sexolog Torill Beate Enget.

- Det er mange som forteller at de har opplevd det etter sex, sier hun.

- Under samleie så er det mange følelser i sving, og det kan være innestengte følelser. Det kan også være ting som skjer under samleie som gjør det. Det kan være at man gråter fordi man synes det er fint, eller fordi man føler man ikke har tilfredsstilt partneren, forklarer hun.

Hun påpeker at en også kan bli lei seg om den andre for eksempel ikke får orgasme og man legger skylden på seg selv. (Som regel har det ingenting med deg å gjøre).

- Det er mange følelser og mye som skjer når vi kommer så nær en person, sier Enget.

- Jeg har også hørt de som forteller at de blir redde for at dette skal bli borte – for at partneren skal forsvinne, forteller Enget.

LES OGSÅ: Ganske vanlig å få orgasme i søvne

Både kvinner og menn reagerer forskjellig

Begge sexologene opplever imidlertid at fenomenet er vanligere hos kvinner enn hos menn.

- Ut ifra min erfaring så vil jeg tro at det er vanligere hos kvinner enn hos menn. Jeg tror det kan handle om at sex handler om følelser i større grad hos kvinner, sier Gamnes.

- Men alle er forskjellige og jeg er ikke sjokkert over at det også er menn som opplever dette.

LES OGSÅ: Blir man sett på som «mindre mann» om man ikke har hatt mange sexpartnere?

LES OGSÅ: Mange skammer seg etter sex

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer