Det er mange spørsmål rundt økonomi som kan dukke opp i et parforhold. Hvem skal betale for maten når dere er ute og spiser? Hvem skal betale mest av huslån, strøm og andre løpende utgifter? Skal alt deles likt, eller skal den som tjener mest betale mest?
Hvordan dere vurderer «par-regnskapet» eller «kjærlighetsvalutaen» kan være avgjørende for forholdet. For det er ikke bare hvor mye den enkelte bidrar med i kroner og øre som teller, men også hva dere bidrar med ellers i forholdet og i hverdagen. For eksempel bidrar kanskje den ene mer i form av husarbeid, sosialt nettverk, barneoppdragelse eller andre verdier.
Tenk nytt rundt «par-regnskapet»
Det er lett å tenke at den i parforholdet som tjener mest, bidrar mest i regnskapet. Men hva med å snu på det, og likestille husarbeid og tjenester med annen inntekt? Hvordan vil «par-regnskapet» deres se ut da?
- Det kan være en god idé, i alle fall om man vil bli lykkelig sammen. Ofte kan par ha endeløse krangler eller stilltiende irritasjoner om sine ulike syn på økonomi. Jeg utfordrer begge til å se økonomi i et utvidet perspektiv. For eksempel; hva er det den andre har eller gjør som er bra for dere som par, familie og for økonomien?
Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.
- Da ser jeg at par får en utvikling og et nytt syn på både partneren og økonomien, sier hun.
Søyland sier at mannen til Erna Solberg er et glimrende eksempel her. Det er ikke hva den ene bidrar med i kroner som er viktig, det er hva dere får til sammen.
- Det er sluttsummen som teller, og parene som ser det vil beundre hverandre for det den andre tilfører av kapital, enten det heter middag og lekser eller kroner og ører, sier hun.

Vurderer dere helt felles økonomi? Tenk dere om, sier eksperter

Den ene bidrar til den andres karriere
Hvis dere har barn sammen, kan det at den ene tar en større del av barneoppdragelse og husarbeid gjøre at den andre parten har mer tid til å jobbe og tjene penger.
- Slik tenker man også ved skilsmisser. Det man har tatt med seg inn i forholdet får man ta med ut, men det man skaper sammen deles likt. Noen føler det er urettferdig hvis de har tjent mer, men da blir andre bidrag i hjemmet likestilt med økonomisk inntekt.
Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.
Han oppfordrer alle å se litt større på det økonomiske bildet, og inngå fornuftige kompromiss.
- Dere bør sette dere ned og finne fornuftige løsninger sammen. Det er lurt å være raus, for økonomi er noe av det vanligste å krangle om i et parforhold, forklarer han.
Det er klart at det er store forskjeller på hva folk tjener, og Winther sier at det ikke bør være slik at den ene i forholdet har råd til mye mer enn den andre. Det handler om å gi og ta.

«Forbruksfesten er definitivt over (for supersparerne på Instagram)»

Ulike økonomiske prioriteringer
- Hvordan kan økonomi påvirke et parforhold?
- På mange måter! Det er et vanlig tema som mange ønsker fokus på i terapirommet, da det er en unødvendig «lovekiller» for mange par. Når det blir tatt opp i parterapi er det ofte for å forsøke å løse en økonomisk knute paret gjerne har strevd med i mange år. Det sliter både på romantikken, kommunikasjonen og selve hverdagen, sier Søyland.
Det er flere faktorer innen økonomi som kan føre til uenigheter i et forhold, for eksempel ulike økonomiske prioriteringer.
Kanskje synes han det er gøy å kjøpe elektriske duppeditter, men synes det er sløsing om hun gjør det samme på for eksempel interiør eller dyre klær. Da er det duket for par-slitasje, som ofte er vanskelig å løse på egenhånd.
- Det er en typisk klassiker. Det betyr ikke at det ikke er mange andre varianter, som for eksempel menn som kjøper dyre klær og kvinner som er nøysomme og økonomiske, eller heller vil kjøpe ny bil eller andre større investeringer. Det er imidlertid veldig vanlig at par har ulikt syn på økonomi, sier Søyland.
Unngå økonomisk utroskap
Slike ulikheter kan gjøre at den ene lyver om hva noe egentlig koster, eller gjemmer nye plagg innerst i klesskapet for å ikke få «kjeft».
- Økonomisk utroskap er noe av de tøffeste krisene par opplever. Da kan den ene ha gjort dumme økonomiske valg uten å involvere partneren. Ikke alt lar seg reparere. Er tilliten brutt gjentatte ganger, er det ikke uvanlig at det ender med et samlivsbrudd, sier Søyland.
Hun sier at det positive er at paret ikke trenger å streve med økonomien. Det paret trenger er en felles idé om «det gode økonomiske liv» i hverdagen.
- Vi ser også at det er en utvikling i vårt samfunn fra forbrukskultur til less-is-more-kultur. Plutselig er det blitt trendy med gjenbruk. Det å være økonomisk bevisst betyr ikke at du er gnien, men smart. Mitt inntrykk er at mange ser etter andre viktige verdier som nå løftes frem, sier Søyland.

Jeanett druknet i gjeld: - Jeg klarte ikke mer

Marie (43) gikk fra økonomisk kaos til bufferkonto og aksjefond på to år

Slik sikrer du deg økonomisk i et parforhold
