SEX MED OMSKJÆRT: Noen gang lurt på om det er noen forskjell? Svaret er både ja og nei. Foto: Shutterstock / gpointstudio
SEX MED OMSKJÆRT: Noen gang lurt på om det er noen forskjell? Svaret er både ja og nei. Foto: Shutterstock / gpointstudio
Omskjæring

Omskåret penis - har det noe å si for sexen?

Dette sier ekspertene.

Omtrent 2000 norske gutter omskjæres hvert år – og temaet er konstant brennende på flere helse- og sexmessige områder. Er det mer hygienisk? Kan det forebygge kjønnssykdommer? Og er det i det hele tatt en ok praksis? Rekken av spørsmål er lang, men de kokes ofte ned til helse og hygiene. Men kan det påvirke sexlivet?

Vil det at mannen kvitter seg med forhuden – uavhengig av årsak – kunne påvirke samleie og nytelse for både han og henne?

- Når det gjelder for kvinnen, så ser det ut til at det er en forskjell. Men ikke nødvendigvis på det man tror, sier Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog til KK.

LES OGSÅ: Ville du operert deg «der nede»?

Penis, bare en detalj

Hun påpeker at dette med omskjæring i seg selv er et kontroversielt tema – noen holder hardnakket på at det er den beste praksis, mens andre påstår det motsatte. Det å forske på hva som gir best sex er vanskelig, og derfor vil det finnes forskningsresultater rundt sex og omskjæring som støtter begge retninger. Likevel forteller hun at det å ha sex med en som er omskåret vil kunne være forskjellig fra å ha sex med en som ikke er det.

- Det handler om lubrikasjon og friksjon for kvinnen. Når man har en uomskåret penis inne i seg, så har han forhuden som penis beveger seg ut og inn i, også inne i skjeden. Det betyr at det er mindre bevegelse opp og ned skjedeveggen og det gjør at lubrikasjonen til kvinnen bevares litt bedre inne i skjeden, sier Schmidt og fortsetter:

- Når det er en omskåret penis, er det mer friksjon opp og ned, noe som gjør at det lett blir mindre fuktighet. Så det er ofte mer behov for lubrikajson med en penis som er omskåret. Utover det er det viktigste at man finner seg en partner som man vil være sammen med og som man tenner på. Det andre er bare detaljer.

- Så det vil ikke være noe dårligere sex?

- Nei, nei, nei! Absolutt ikke. Det er bare en detalj, akkurat som størrelsesforhold på kjønnsorganer. Dette er bare detaljer. Det viktigste er forholdet man har til personen man har samleie med, sier Schmidt.

LES OGSÅ: Ikke heng deg opp i penis

Kan påvirke følsomheten

Hun får støtte av sexolog Ulla Aasland, som forteller at nytelse er knyttet til flere faktorer enn om mannen er omskåret eller ei. 

- Det er viktig å huske på at kvinnens orgasme er fullstendig uavhengig av en penis, og at det kun er ytterst i skjeden det er mest følsomt, sier Aasland.

Likevel forteller også Aasland at omskjæring kan påvirke samleie for begge parter, men at dette avhenger av mer enn kun selve omskjæringen, og at det i flere tilfeller vil påvirke mannen mer enn kvinnen.

- Forhuden er til for å beskytte hodet på penis. Her befinner det seg store mengder nerver og når forhuden fjernes under omskjæring, fjernes også nerver og vi ser da at følsomheten kan reduseres hos mannen, sier Aasland og fortsetter:

- Det som videre skjer når forhuden er fjernet, er at kroppen går i forsvar og danner selv et nytt lag med hud for å beskytte og for å erstatte hudlaget som er tapt. Dette hudlaget kan ofte føles hardere enn huden som engang var.

LES OGSÅ: Her bør du berøre mannen din

Aasland forklarer at det nye, hardere hudlaget vil kunne bidra til mindre følsomhet hos mannen, i tillegg til at han vil miste den naturlige funksjonen som forhuden har ved at den «glir» frem og tilbake under samleie. Denne kombinasjonen vil kunne bidra til at samleie varer lenger enn ønskelig og til friksjon, noe som kan sees i sammenheng med smerter i kvinnens underliv.

- Om omskjæring kan føre til utfordringer for et par vil nok være individuelt, men det er utrolig viktig å se på ulike faktorer for eksempel smerter og nedsatt seksuell lyst og interesse, og om en av disse tilstandene kan ha betydning for den andre tilstanden. 

Kan holde ut lenger

Også Haakon Aars, spesialist i psykiatri og klinisk sexologi, forteller at følsomheten hos en mann vil kunne bli påvirket av omskjæringen, og at dette i noen tilfeller vil kunne påvirke samleie for begge parter, men mer i positiv forstand. 

- En mann som er omskåret vil ofte holde ut lenger enn de andre som ikke er omskåret. Dette vil for mange kvinner være en fordel og oppleves som bra, sier Aars. 

Det er ikke et ukjent fenomen at kvinner ofte trenger lengre tid enn menn på å få utløsning, og at det derfor vil være positivt for begge parter om mannen kan holde ut lengre.

- For mange menn vil nok omskjæring oppleves som en større nytelse, da de kan holde på lengre. Men dette er klart individuelt og kan oppleves som problematisk hvis det tar for lang tid å få utløsning hver gang.

LES OGSÅ: Får du aldri orgasme med kjæresten?

- De med mest følsomme kjønnsorganer er ikke de med best sex

Omskåret eller ei, alle ekspertene er enige om at det ikke nødvendigvis er de som har mest følsomme kjønnsorganer, som har best sex. Og at det til syvende og sist er andre faktorer som er viktigere for å få mest mulig nytelse.

- Det er klart at penis blir litt annerledes om man er omskåret, men det er ingenting som tilsier at det blir mindre nytelse. Man skaper en seksualitet ut i fra hva man har, og jeg tror det kan være vel så store individuelle forskjeller mellom to personer fordi de bare er forskjellige, enn om den ene er omskåret eller ei, sier Schmidt og legger til:

- Sensitiv forhud er tatt bort ja, men nytelsen i det som er igjen kan fortsatt være like stor. Det aller viktigste i forholdt til å klare å nyte seksualitet er at man har en positiv holdning til seksualitet, kropp, seg selv og partneren sin. Noen har mer følsomme kjønnsorganer enn andre, men det må ikke bety at de med mest følsomme organer er de som har best sex.

Til forsiden