Omvendt høydeforskjell: Er det egentlig et problem?

- Veldig mange har høydekrav. Men det har som regel ikke noen betydning når man møter den rette.

HUN ER HØYEST: Nicole Kidman og Keith Urban lever så vidt vi vet godt med høydeforskjellen. FOTO: NTB Scanpix
HUN ER HØYEST: Nicole Kidman og Keith Urban lever så vidt vi vet godt med høydeforskjellen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Høy og mørk» er et begrep som har eksistert lenge, og referer til et gammelt ideal om hvordan en mann skal være. Det er ikke uvanlig at kvinner har høydekrav på Tinder eller på datingarenaer, og mange menn foretrekker også å date lavere kvinner.

Noen mener det har en sammenheng med at mannen vil føle seg høy, sterk, beskyttende og maskulin, mens kvinnen ønsker å føle seg feminin og liten.

Men hva synes egentlig lavere menn om å date høye kvinner? Har det i det hele tatt noen betydning?

- Mange lave menn synes det er vanskelig å date høyere kvinner, og mange kvinner søker ofte høyere menn. Men slike detaljer blir heldigvis mindre viktig med alderen. Da er det andre kvaliteter som er mye viktigere.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Heldigvis er høyden mer eller mindre ubetydelig for de aller fleste voksne, i alle fall når de møter noen de virkelig liker. Da er det andre kvaliteter, som humor og kjemi, som er mer avgjørende. Norge i dag er heller ikke som på 50-tallet, nå bor det folk med røtter fra hele verden her, og mangfoldet er større enn noen gang.

Det finnes flere profilerte kjendispar hvor kvinnen er høyere enn mannen, tenk bare på Nicole Kidman og Keith Urban, Pharrell Williams og kona Helen Lasichanh eller Cameron Diaz og Benji Madden. Ingen av disse kvinnene lar de høye hælene ligge på hylla selv om mannen er lavere enn dem.

Kan være vanskelig for noen

Selv om det for de aller fleste voksne er mindre viktig for hvor høy daten er, forteller Winther at han kjenner til ressurssterke, oppegående menn som sliter med å finne dater og kjærester, rett og slett fordi de er under 170 cm.

- Det skyldes nok biologien. Før i tiden trengte kvinner høye og sterke menn som kunne beskytte dem, og mange tiltrekkes fremdeles av den trygghetsfølelsen det gir, forklarer han.

I dag trenger vi sjeldent beskyttes mot fysiske farer der styrke og høyde vil kunne skremme fienden, og det er ingen fare for at vi blir spist opp. Det er med andre ord stor sannsynlighet for at dette behovet og instinktet er på vei bort.

LES OGSÅ: «Gatsbying» er den nye, store datingtrenden

HUN ER HØYEST: Gunhild og Petter Stordalen er et godt eksempel på lykkelige kjendispar hvor kvinnen er høyere enn mannen - i hvert fall med hæler. FOTO: NTB scanpix
HUN ER HØYEST: Gunhild og Petter Stordalen er et godt eksempel på lykkelige kjendispar hvor kvinnen er høyere enn mannen - i hvert fall med hæler. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Mulig dealbreaker

Ekspertene er enige om at krav om høyde, hårlengde eller øyefarge i hovedsak handler om preferanser og tiltrekning, og at alle liker og foretrekker ulike kvaliteter i en kjæreste. Men personligheten vil uansett være viktigst for de fleste som går inn i et varig forhold.

- Kan det at kvinnen er høyest i forholdet være en «dealbreaker» for noen menn?

- Absolutt, uten å fornærme høye, vakre kvinner, mens andre ikke synes det gjør noen verdens ting, tvert imot synes de det er sexy, sier Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes.

Det finnes med andre ord ingen fasit. Noen kvinner foretrekker menn som er lavere, og noen menn foretrekker kvinner som er høyere. Også er det jo slik at noe som er viktig på papiret, ofte glemmes når man blir sjarmert av en person.

LES OGSÅ: Ny datingtjeneste: Her er det innsiden av kjøleskapet ditt som teller

Gammelt urinstinkt

Som parterapeut ser Søyland endringer i tema knyttet til høyde, og at det for mange ikke er så viktig. Det er likevel ikke snakk om en revolusjon.

- Mange ser fremdeles i vår moderne tid det som «naturlig» av mannen er høyest. Her spiller nok gamle urinstinkter og hva som tradisjonelt har vært «riktig» mange et aldri så lite puss, sier hun.

At kvinnen er høyere enn mannen bryter litt med stereotypien, og det vi ser i mange filmer og tv-serier.

- Veldig mange, både menn og kvinner, har høydekrav enten bevisst eller ubevisst. Men det er viktig å påpeke at dette som regel ikke har noen betydning når man møter den rette, sier Winther.

I dagens samfunn lever med andre ord de aller fleste menn og kvinner godt med høyden sin, og treffer partnere som liker eller ikke bryr seg om høydeforskjellen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer