- Onani bør bli pensum i barneskolen

Er tabuet rundt onani endelig på vei bort? Møt venninnene Tuva og Tina som ikke redde for å være åpne om onani.

ÅPNE: Tina og Tuva kan snakke åpent om seksualitet og onani, de mener det burde inn som tema i barneskolen. FOTO: SIgne Marie Rølland
ÅPNE: Tina og Tuva kan snakke åpent om seksualitet og onani, de mener det burde inn som tema i barneskolen. FOTO: SIgne Marie Rølland Vis mer
Publisert

- Jeg mener det er viktig at man snakker om onani tidlig i livet, helst allerede på barneskolen og kanskje før man får mensen. Da vi hadde seksualundervisning handlet det bare om hvordan man skulle beskytte seg mot uønsket graviditet, ikke om hvordan man kunne utforske seg selv, sier Tuva (19).

Klitre, fingre eller runke er ord som brukes på folkemunne. De fleste av oss onanerer, men det snakkes lite om det.

Befolkningsundersøkelsen «Prosjekt Sexus» fra 2019 viser at 96,1 prosent menn og 86,8 prosent av de spurte kvinnene hadde onanert i løpet av sitt liv.

- Det er et viktig tema, og ingenting å være flau over. Før var man kanskje redd for å vise hvem man er. Men dette er meg, slik er jeg, og det er viktig å være stolt av den man er. Jeg har ingen problemer med å gå på Kondomeriet i dag, men kanskje mer da jeg var yngre, da turte jeg knapt å se inn, fortsetter Tuva.

- Det er jo nesten sånn at jo flere sexleketøy man har, jo gøyere er det, sier venninnen Tina (19).

Snakker åpent med venner

Tuva studerer, mens Tina har et friår etter videregående. Hjemme i stua hos Tuva snakker de åpent med KK, mens mørket faller på utenfor. Inne er det lunt og hjemmekoselig, og på bordet står det tente lys.

- Barn som utforsker vet kanskje ikke hva de gjør, men at det føles godt, og det er helt normalt. Og når man blir eldre er det jo viktig å vite hva man liker og hva som er godt, også når det kommer til en partner, sier Tina.

De er med i en vennegjeng hvor det er naturlig å snakke åpent om det meste, også sex og onani. Men de er klar over at det ikke gjelder alle og kjenner andre som ikke snakker om det med sine venner.

- Jeg husker en av oss tok det opp og spurte hvor lang tid det kom til å ta før vi begynte å snakke om sex i gjengen vår. Mye skjedd de siste årene, og vi er kommet dit nå. Vi kan snakke om alt, også om sex og spørre hverandre hva vi har gjort både alene og sammen med andre, sier Tina.

- Vi er en stabil vennegjeng, det hadde blitt helt feil om jeg skulle lagt ut hele mitt liv, hvis andre ikke delte noe. Vi kan snakke åpent om hva man gjør og dømmer ingen, uansett om man har lite eller mye seksuell erfaring. Jeg føler ikke det er forskjell på oss, uansett om man har seg ofte eller sjeldent. Og sex er jo også en måte å få barn på, så det er en helt naturlig ting, sier Tuva.

Privat og undervudert

Onani er den mest private og undervurderte seksuelle aktivitet av alle, ifølge finske Osmo Kontula, som er en av de fremste seksualvaneforskerne i verden. Derfor er det kanskje ikke så rart at vi ikke snakker så mye om det.

- Noen må sette ord på onanien for at skammen skal bli mindre. Som sexolog møter jeg par der de ikke snakker med hverandre om at de onanerer. I en forskning fra 2019 i ni ulike land er det 40 prosent som lyver til sin partner i forhold til onani. Da jeg vokste opp, snakket vi aldri om dette, heller ikke med venninner. Heldigvis er det på vei til å skje noe med seksualundervisningen, og det blir mer fokus på nytelse, ikke bare på hvordan man kan unngå uønsket graviditet, sier sexolog Annie Tønnessen (48) fra Mandal.

TILBAKELAGT: Vi må legge tabuet bak oss, mener sexolog Annie Tønneson
TILBAKELAGT: Vi må legge tabuet bak oss, mener sexolog Annie Tønneson Vis mer

Hun er også foredragsholder, pedagog og forfatter og jobber nå med boken «Onani – en håndbok», som skal gis ut om ikke lenge. Til daglig jobber hun blant annet som daglig leder ved Sexologakutten og Reduser stress, og snakker med kvinner og menn i alle aldre innen seksuell helse.

- Det finnes mye litteratur om sex og kropp, men i Norge finnes det ikke bøker som kun omhandler dette temaet alene. Boken tar blant annet opp tema som helsefordeler med onani, religion og onani, anatomi, leketøy, onaneringsteknikker for kvinner, menn og par og mange mennesker i ulik alder har delt sin konkrete onaneringstips, for å nevne en liten brøkdel, sier sexologen, som snakket om temaet på Nyt-festivalen i november.

- Jeg har tidligere jobbet som sertifisert stresscoach, kostholdsveileder, mindfulness- og mentaltrener med mitt eget firma «Reduser Stress», og kom i kontakt med mange mennesker som hadde mye dårlig samvittighet fordi de onanerte. For mange var den dårlige samvittigheten for at de tok på seg selv knyttet til religion eller oppdragelse. Så hvis jeg bare kan hjelpe et menneske med å skrive denne boken, er det verdt det, fortsetter hun.

Kvinner kjøper sexleketøy

Produktekspert i Kondomeriet, Renate Jansson, mener at det fremdeles eksisterer en del skam og tabu rundt onani i Norge. Mange opplever det som ukomfortabelt og flaut å snakke om onani og seksuell nytelse.

- Men fra vårt perspektiv kan det virke som at nordmenn har kommet langt på vei mot å bli mer åpne og lekne. Likevel har vi fremdeles en vei å gå, og kanskje særlig for kvinner, sier Jansson.

Kondomeriet erfarer også at det er stor interesse for sexleketøy, særlig blant kvinner, men interessen er økende også blant menn. For selv om man vet at menn i gjennomsnitt onanerer oftere enn kvinner, er det fremdeles et høyere stigma forbundet med at en mann kjøper et sexleketøy.

Produktekspert i Kondomeriet, Renate Jansson, mener at det fremdeles eksisterer en del skam og tabu rundt onani. FOTO: Privat
Produktekspert i Kondomeriet, Renate Jansson, mener at det fremdeles eksisterer en del skam og tabu rundt onani. FOTO: Privat Vis mer

Womanizer har noe av æren for at sexleketøy er blitt populært blant kvinner. Faktisk har nordmenn aldri kjøpt mer sexleketøy enn de gjør nå, og aksepten for å eie et sexleketøy er økende.

- Det er nærmest blitt trendy å bruke sexleketøy, sier Jansson.

Mener mange er åpne

Unge kvinner er ikke spesielt redde for å si at de har en dildo eller vibrator hjemme, mener Trude Slettvoll Lien, som er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) og psykoterapeut med ved Sex og Samfunn og egen praksis.

- Mitt inntrykk er at det er nesten flauere å si at man ikke har turt å kjøpe det, sier hun.

- Det er helt greit å onanere ofte, og det er også helt greit dersom man ikke har behov for å onanere. Det er først når man knytter skamfølelse til egen kropp, lyst og onani at det kan oppleves problemfylt, legger hun til.

På sitt kontor snakker Lien om seksualitet og seksuell helse med menn og kvinner i alle aldre. Hun mener tabuet rundt onani ikke er så stort, blant unge eller eldre i Norge.

- Vi ser imidlertid at det stiller seg annerledes blant mennesker med minoritetsbakgrunn. Flere med bakgrunn fra muslimsk kultur anser det å onanere som forbudt i forhold til Islam, og det snakkes svært lite om onani og seksualitet, sier Lien, som også er nestleder i Norsk Forening for Sexologi.

God seksuell helse

Annie Tønnessen erfarer at mange også har et bilde av onani som noe trist og ensomt som man gjør hvis man aldri får seg en partner og ser mye porno.

- Men det er jo ikke sånn. Vi har selv ansvar for vår egen helse, også for vår seksuelle helse. Helsefordelene er enorme i forhold til onani. Immunforsvaret styrkes, du sover bedre, øker konsentrasjonen, blir mer fuktige i skjeden, øker livskvaliteten, styrker bekkenbunnsmuskulaturen, reduser stress, forebygger prostatakreft, reduserer smerter, styrker fysisk og psykisk helse med mer. Det er fantastisk når en kvinne på 80 år onanerer for første gang eller at kvinner bli mer glade i sin kropp etter onanering, sier Tønnessen.

Hun brenner for at alle skal ha en god helhetlig helse, at seksuell helse skal være en viktig del av den, og at vi skal kunne snakke om det.

- Det handler om å bli glad i kroppen sin som den er, se den på nytt og utforske den, for eksempel ved å bruke speil og nyte fingrer og objekter med vulva og penis på sin måte. På denne måten kan en utforske egen kropp og egen seksualitet. Vi vet dessverre i dag at mange har dårlig selvbilde i forhold til nytelse av seg selv. Jeg har et mål om å snu trenden til at mennesker i alle aldre skal se på onani som helsefremmende og som en ren pur nytelse, sier hun.

Snakker med foreldrene

Tina sier hun tør å snakke om sex med foreldrene sine også, men at hun bruker mye humor på det. Tuva forteller at det ikke har vært flaut å snakke med foreldrene sine om prevensjon, de har også vært unge en gang og vet hvordan det er å være 19 år.

- Det er viktig at det ikke føles skambelagt å onanere. Fra gamle dager var det nok sånn at man var ekkel hvis man gjorde det. Men slik er det ikke lenger, sier Tuva.

Onani

  • Åtte av ti norske menn oppgir å onanere ukentlig eller oftere. I underkant av 5 av ti kvinner oppgir det samme.
  • Faktisk onanerer 25 prosent av norske kvinner sjeldnere enn én gang i måneden eller så godt som aldri.
  • På verdensbasis eksisterer det et stort onanigap mellom menn og kvinner. En ny, global undersøkelse viser at gapet er så høyt som 68 prosent. Det betyr at menn i gjennomsnitt onanerer tre ganger så mye som kvinner per år.
  • En internasjonal undersøkelse viser at 65 prosent menn og 40 prosent kvinner mellom 60 og 75 år har onanert den siste måneden.
  • 8 av 10 nordmenn at det er greit å bruke sexleketøy for å få et bedre sexliv – og over 7 av 10 har brukt et sexleketøy alene eller sammen med en partner.
  • Ni av ti kvinner på stimulere klitoris for å oppnå orgasme. Dette er noe av grunnen til at sexleketøy er populært blant kvinner. Onani har flere positive helseeffekter, blant annet: Immunforsvaret styrkes, man sover bedre, øker konsentrasjonen, blir mer fuktige i skjeden, øker livskvaliteten, styrker bekkenbunnsmuskulaturen, reduser stress, forebygger prostatakreft, reduserer smerter, styrker fysisk og psykisk helse. Kilde: Sexolog Annie Tønnesen, Kondomeriet
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer