Onani

Onani kan ha de samme helsefordelene som sex, MEN det kommer an på én ting...

Verdens onanidag 7. mai.

ONANERING VERSUS SEX OG HELSEEFFEKTER: Ekspertene mener at sex og onani er like bra for helsen, men at det er spesielt en ting onani ikke kan gi. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
ONANERING VERSUS SEX OG HELSEEFFEKTER: Ekspertene mener at sex og onani er like bra for helsen, men at det er spesielt en ting onani ikke kan gi. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du gjetter ALDRI hvilken dag det er i dag - altså lørdag 7. mai. Jo, det er den offisielle «onani-dagen» (jepp, det finnes en markering for det også), og hva er vel da bedre enn å «ta en Samantha» (Ref. Sex- og singelliv) og kose seg litt ekstra - med seg selv?

Sex (om det er med deg selv eller en partner) har nemlig en rekke helsefordeler: Det kan gjøre deg smartere,  styrke immunforsvaret ditt , redusere risikoen for brystkreft og lindre kroniske smerter. Listen er lang! 

Men er egentlig onanering på egenhånd like helsefordelaktig som sex med partner?  Eller går man glipp av sexens lange helsefremkallende liste?

Dette mener ekspertene!

LES OGSÅ: Ikke tid eller energi til sex?

SEX GIR KICK: Pedagog og sexologisk rådgiver, Ulla Aasland forteller at sex gir et super kick til kroppen som i lengden kan forlenge livene våre.  Foto: Hilde Brevig
SEX GIR KICK: Pedagog og sexologisk rådgiver, Ulla Aasland forteller at sex gir et super kick til kroppen som i lengden kan forlenge livene våre. Foto: Hilde Brevig Vis mer

Helsebringende kickstart!

Ulla Aasland, pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no, forteller til KK at sex med en partner kan gjøre underverker på alle områder – sex kan styrke alt fra helsen til selvfølelsen til forholdet.

- Et godt og velfungerende seksualliv henger nøye sammen med opplevelsen av god helse, og dermed også et positivt syn på seg selv og egen kropp, sier Aasland.

Hun forteller at en trygg setting og sex med orgasme kan gi et super kick i form av at hjernen «kobles ut» under orgasmer, og at dette i lengden kan forlenge livet.

- Mennesker med et aktivt og godt sexliv lever lenger. Orgasme er den beste, naturlige smertestiller. Stive skuldre, hodepine og andre stressrelaterte spenninger kan helt naturlig smertestilles. I tillegg kan sex medvirke til ro og følelsen av lykke, forteller Aasland og legger til:

- Dessuten kan søvnen påvirkes til det bedre, man forbrenner kalorier, blodpumpen settes i gang og bidrar til en fin glød i huden og Oxitocinet, som også refereres til som kjærlighetshormonet, bidrar til å styrke følelsen av tilknytning og samhold med partneren. En mer helsebringende kickstart, finnes ikke maken til!

LES OGSÅ: Slik vekker dere sex-gnisten igjen

Onani kan ha like god helseeffekt, men…

Tidligere har eksperter uttalt at lite sex påvirker kroppen og helsen i negativ retning. Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK at dette nødvendigvis ikke er tilfelle, og sammenligner sex med mat for å begrunne det.

- Mat trenger alle, og ingenting er hyggeligere enn å spise et godt måltid med andre. Det gir fellesskap og en spesiell opplevelse av maten. Men det er ikke alltid at du kan spise med andre, likevel må du ha mat. Velger du en enkel brødskive eller legger du noe ekstra i å lage et hyggelig måltid for deg selv? sier Schmidt og forklarer:

- Sex med et annet menneske er ikke det samme som å ha sex med seg selv. Man får det menneskelige møte, nærheten, ved å ha sex med en partner, det får man ikke alene. Når det kommer til den fysiologiske delen så kan onani gi så å si samme effekt.

LES OGSÅ: Hvor ofte bør dere ha sex?

Men får å få like god effekt presiserer Schmidt at man faktisk må gjøre en innsats – og da snakker vi ikke kun et magasin eller to.

- Man må spørre seg selv: Skal jeg nyte dette eller ikke? Det holder ikke å bare ta på seg selv på kjønnsorganene for å oppnå en rask orgasme. Du må sette av tid. Ta på deg selv på hele kroppen! Legg nytelse i det. Bestem deg for å lage en så varm og god stund som mulig. Gjør man det frigjøres de samme hormonene og du får mange av de samme helseeffektene som du gjør under samleie.

Så single må ikke gå ut å jakte på nye partnere for å få de samme helseeffektene?

- Nei, absolutt ikke. Onani kan i stor grad ha de samme helsefordelene, men igjen kommer det an på hvor mye du lever deg inn. Desto mer innlevelse, desto nærmere sex kommer du, sier Schmidt og legger til:

IKKE SAMMENLIGNBART: Sexolog og orgasmeekspert Kathrine Berling mener at man ikke skal sammenligne sex og onani fordi begge deler er viktig på hver sin måte. Foto: Shutterstock / gpointstudio
IKKE SAMMENLIGNBART: Sexolog og orgasmeekspert Kathrine Berling mener at man ikke skal sammenligne sex og onani fordi begge deler er viktig på hver sin måte. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

- Men som sagt kan onani aldri gi den samme opplevelsen, nærheten og kjærligheten som sex med en partner. Selv om du kan oppnå mye ved å gjøre det alene, kan det i lengden bli vanskelig å opprettholde den samme innlevelsen og dermed også nytelsen. 

- Sex er «limet» i de fleste parforhold

Aasland er enig med Schmidt i at onanering kan ha samme helseeffekt, men legger til at fravær av sex med en partner kan ha en dårlig innvirkning på forholdet, dersom man er i et.

- Sex er «limet» i de fleste gode parforhold. Opplever man frafall av fysisk nærhet, kan dette være faktorer som for mange styrker begrunnelser for samlivsbrudd, sier Aasland, og legger til at onanering kan være like bra som parsex, men at den ene parten fort kan føle seg alene.

- Onanering alene kan ha like god helseeffekt, men om man for eksempel gjør onaneringen til en "enkeltmannsgreie", om man er i et parforhold, og unnlater partneren i aktiviteten eller om partneren føler seg tilsidesatt og forholdet i tillegg ikke oppleves som godt, kan aktiviteten føre med seg noe negativt. 

LES OGSÅ: Når han kun vil ha sex med seg selv

– Sex og onani skal ikke sammenlignes

Kathrine Berling, sexolog og orgasmeekspert mener derimot at sex og onani er to forskjellige verdener som ikke burde blandes sammen. Til tross for at begge deler har gode helseeffekter, har de i følge Berling to forskjellige funksjoner.

– Sex og onani er to forskjellige ting som egentlig ikke skal sammenlignes, sier Berling og fortsetter:

- Sex mellom to mennesker er nærvær, intimitet  og hjerte. Vi kan ikke legge skjul på at dette kun skjer i samspill med en annen part. Onani derimot er sex med oss selv. Vi kan gi oss selv kjærlighet og omsorg gjennom onani og vi kan gå på oppdagelse i oss selv og lære nye ting om vår egen kropp. 

LES OGSÅ: Kvinner får eget ord for onani

Selv anbefaler Berling en kombinasjon av både sex og onani for helsens, men også for forholdets skyld, for de som er i faste forhold.

- Spør du meg er både sex og onani viktig for alle forhold, konkluderer Berling.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer