Sex og samliv

Orgasme kan gi ristende ben og tett nese

Men en avokado kan være god medisin ...

ETTER SEX: Ikke alle snur seg rundt og sovner søtt. Foto: NTBscanpix
ETTER SEX: Ikke alle snur seg rundt og sovner søtt. Foto: NTBscanpix Vis mer
Publisert

På film sovner man stort sett lykkelig inn i hverandres armer etter felles - og simultan orgasme, men det er slett ikke uvanlig med noen småkjipe kroppslige reaksjoner etter klimaks. Hodepine for eksempel - er ikke uvanlig, og kan vare i alt fra noen minutter til flere dager, ifølge ekspertene.

Anstrengelseshodepine er en samlebetegnelse for hodepine som utløses i forbindelse med fysisk anstrengelse. Den kan også oppstå under samleie.

– Det ser ut som cirka en prosent av befolkningen kan oppleve det i løpet av livet. De fleste studier tyder på at det er 2-4 ganger så mange menn som kvinner som får det, uttalte Lars Jacob Stovner, som er leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine ved St. Olavs Hospital, til KK i en sak om nettopp orgasmehodepine.

Denne typen hodepine er ufarlig, men dersom det er et gjentakende problem bør man oppsøke hjelp, for å utelukke andre diagnoser.

LES OGSÅ: Sliter du med å få orgasme?

Nyseanfall

Kanskje ikke megasexy, men nysing etter sex er altså en reaksjon som kan oppstå.

- Vi vet ikke helt hvorfor, men det kan være en forvirring i det autonome nervesystemet som oppstår, sier Dr. Mahmood Bhutta, en britisk øre-neste-hals-kirurg som faktisk har forsket på fenomenet.

Han påpeker at etter pressen skrev om funnene han hadde gjort, har han blitt kontaktet av hundrevis av mennesker som bekrefter at også de nyser i forbindelse med seksuell opphisselse.

I tillegg er det et kjent fenomen at noen opplever å bli tett i nesen mens de har sex. Også dette anses å ha med det autonome nervesystemet å gjøre.

Ristende bein

I noen tilfeller har du kanskje brukt beina en god del under samleie, og følelsen etterpå kan minne om å ligge på treningsmatta etter en hard intervalløkt, der beina rister av utmattelse. Men rister beina dine, eller enda verre, du får krampe etter utløsning - uten at «økta» har vært spesielt krevende, har det visstnok med adrenalinnivået ditt under klimaks å gjøre.

Å sørge for at du har nok væske i kroppen er viktig for å unngå kramper, i tillegg kan mat med høyt kalium-nivå, som banan og avokado virke lindrende.

Og når vi er inne på mat ... Afrodisiaka er matvarer som sies å skulle øke vår seksuelle lyst, og styrke menns potens. Hvorvidt det faktisk er reelt er jo en annen sak. Østers, pasjonsfrukt og sjokolade er blant matvarene som florerer på slike lister.

Men at mat og sex har en intim forbindelse, er kanskje ikke så rart? Begge deler anses som to av de sterkeste lidenskapene vi mennesker har.

– Nytelsen vi får når vi spiser et godt måltid og nytelsen vi får når vi har sex aktiverer de samme reseptorene i hjernen, sier Audrey T. Cross, tidligere professor i ernæring og nå kjent foredragsholder og forfatter.

I tillegg er det ikke uvanlig at menn blir sultne etter sex, på grunn av økt testosteronnivå som virker appetittfremmende. Kvinner derimot vil oppleve forhøyede østrogennivåer, som har motsatt effekt. Så kanskje vente til hormonnivåene er tilbake til normalt nivå før dere eventuelt deler en kaliumrik avokadosandwich?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer