SQUIRTING: Mange jenter kan synes squirting er flaut eller problematisk å forholde seg til. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SQUIRTING: Mange jenter kan synes squirting er flaut eller problematisk å forholde seg til. Foto: Shutterstock / Photographee.euVis mer

Squirting

Orgasmen som er litt tabu for kvinner

- Når squirting skjer for første gang, er det mange som lurer på hva som skjedde, sier sexologen.

Kanskje har du aldri opplevd det, eller kanskje har du til og med aldri hørt om det, men squirting eller spruting er altså et vanlig fenomen som kan oppstå når kvinnen får orgasme. Noe som gjerne resulterer i en våt flekk på lakenet.

– Å squirte er ikke viljestyrt, og når dette skjer for første gang er det mange som lurer på hva som skjedde, sier spesialist i sexologisk rådgiving, Siv Gamnes til KK.no.

Hun forteller at hun ofte får spørsmål om dette fra jenter som oppsøker henne.

– Noen synes at dette er veldig pinlig, og er redd for at partneren skal tro at de har tisset på seg. Mens andre henger seg opp i at det blir grisete og vått i sengen, legger hun til. 

Men selv om mange kan synes at dette er litt problematisk å forholde seg til, er det likevel ikke slik for alle.

– Det er jo noen som synes at det er kult at dette skjer, men de ringer jo ikke meg for å fortelle om det. De som tar opp dette med meg er jo naturlig nok de som synes det er flaut, rart eller ekkelt, forklarer hun.

LES OGSÅ: Flere kvinner ligger helt stille under samleie og lar mannen gjøre jobben

Delte meninger om hva squirting egentlig er

EKSPERT: Sexologisk rådgiver Siv Gamnes. Foto: Privat
EKSPERT: Sexologisk rådgiver Siv Gamnes. Foto: Privat Vis mer

At squirting er noe mange kan oppleve fra tid til annen er det ingen tvil om, men om dette er snakk om en kvinnelig ejakulasjon, eller bare litt urin som ufrivillig kommer ut er det store spørsmålet. Squirting er et omdiskutert tema, og ifølge Gamnes er fagfeltet fortsatt todelt når det snakkes om hva det egentlig er.

– Den ene siden mener at dette slett ikke er urin, men en væske som kommer fra kjertler som ligger rundt urinrøret, forklarer hun og legger til:

– Andre mener derimot at squirtingen rett og slett er litt urin som kommer ut i forbindelse med muskelsammentrekningene som skjer i underlivet under en orgasme.

LES OGSÅ: Lager vaginaen din lyder?

Ikke ekkelt eller unormalt

Uansett hva det måtte vise seg å være, er det ingen grunn til å føle at dette er ekkelt eller unormalt.

Seksualunderviser Stine Kühle-Hansen ved Amoroteket.no påpeker at det ikke er noen fasit for hva som er «normalt», kvinner er forskjellige og det er også våre orgasmer.

– Noen kvinner blir våte, noen drypper, noen surkler, noen renner og noen spruter under orgasme. Det kan ha forskjellige bakgrunner som alder, muskelstyrke i bekkenbunnen og at noen har det i genene, sier hun til KK.no.

Hun mener at når det kommer til kåthet og orgasmer er det flere likheter mellom menn og kvinner enn vi kanskje er klar over.

Klitoris blir dobbelt så tykk når vi er opphisset, og dette er altså vår «erigerte tilstand». Og på samme måte som menn kan ha både tørre og våte orgasmer, kan altså kvinner også det. Og det ene er ikke noe man bør tenke på som mer «normalt» enn det andre.

– Det viktigste er at man nyter orgasmen uansett om den er våt eller tørr, påpeker seksualunderviseren.

De fleste menn synes squirting er positivt

Ifølge psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs, er det ganske mange menn som ikke en gang har hørt om fenomenet squirting, og noen kjenner det kanskje bare fra porno. 

– Dette fører av og til med seg noen misforståelser som er viktig å få oppklart. De mennene jeg har snakket med som kjenner til squirting synes det er kult og spennende – jeg har i alle fall aldri hørt noe annet, sier han til KK.no. 

LES OGSÅ: Sexflausene du ikke skal bry deg om

SPENNENDE: Ifølge Peder Kjøs er det mange menn som aldri har hørt om squirting, men de som har hørt om det synes som oftest at dette er kult og spennende. Foto: Shutterstock / Lucky Business
SPENNENDE: Ifølge Peder Kjøs er det mange menn som aldri har hørt om squirting, men de som har hørt om det synes som oftest at dette er kult og spennende. Foto: Shutterstock / Lucky Business Vis mer

Han mener det er ganske synd dersom jenter går rundt og føler at dette er noe som er flaut og ekkelt.

– Håper det hjelper å få vite at også ganske mange andre squirter. Noen tror nok de er den eneste i verden, eller redd for at det er tiss som kommer ut, forteller han.

Dersom du synes det er ubehagelig eller flaut å squirte når du har sex, har Gamnes noen råd for hvordan du kan takle dette bedre. Sex skal tross alt være en positiv opplevelse, og med litt forberedelser blir det lettere å slappe av.

– Jeg pleier da å anbefale at man kjøper en madrassbeskytter eller legger et håndkle under, slik at man slipper å bekymre seg så mye for at det blir vått og grisete. Dette kan man enkelt vaske etterpå, sier hun og legger til:

– Det kan også være lurt å sørge for å tisse før samleie, slik at du lettere kan slappe av uten å være redd for at du skal tisse på deg.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram til interesse for nye lesere.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: