Utroskap

Ørjan bruker løgndetektor for å avsløre utroskap

- Mange tilstår før vi setter i gang, forteller han til KK. Samlivsekspert er kritisk.

TESTER FORHOLDET: - Mistanker tærer på forholdet. En test kan bli en ny start, mener polygraf Ørjan Hesjedal. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
TESTER FORHOLDET: - Mistanker tærer på forholdet. En test kan bli en ny start, mener polygraf Ørjan Hesjedal. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Over 60 prosent av de jeg tester, avslører en form for utroskap, sier Ørjan Hesjedal til KK.

Hesjedal er Norges eneste polygrafist, som vil si at han utfører tester med en polygraf, eller løgndetektor som folk flest kaller det. Utdannelsen tok han i USA. Kanskje har du sett han i noen underholdningsprogrammer på tv, der deltakerne kobles opp til et apparat og blir stilt ubehagelige og private spørsmål? Han fyren i bakgrunnen, som gir tommel opp og ned - det er Ørjan Hesjedal. Men det er ikke tv-oppdrag han har mest av.

- De fleste av oppdragene mine er privatpersoner som står i en situasjon der de mangler tillit til partneren sin. Det kan være for eksempel mistanker om rus, gambling eller utroskap, forklarer Hesjedal. Sistnevnte problemstilling er er den de fleste kundene tar kontakt for.

- Hvordan fungerer en slik test?

- Først og fremst må man møte opp frivillig. Er det et par der en er mistenkt for utroskap, møtes paret til samtale hos meg. Her går vi gjennom problemstillingen, hører begges versjoner av saken, og jeg utarbeider spørsmål som skal stilles, forklarer Hesjedal.

- Jeg spør ikke rett ut «har du vært utro» fordi definisjonen på utroskap er ulik fra person til person. Men ved å stille flere ulike, veldig presise vil det komme fram hva som har skjedd. Alle spørsmålene gås gjennom med den som skal testes på forhånd, forklarer Hesjedal.

TESTER PAR: - Mange får en ny start, mener Ørjan Hesjedal. FOTO: Privat
TESTER PAR: - Mange får en ny start, mener Ørjan Hesjedal. FOTO: Privat Vis mer

- Så den som skal ta testen får vite spørsmålene på forhånd?

- Ja, jeg starter ikke testen før begge parter har forståelse for hva spørsmålene innebærer, påpeker Hesjedal.

Altså er det ikke som på film, at spørsmålene liksom blir «kastet på» den nervøse deltakeren.

- Selve testen foregår med meg og den som testes. Den andre må vente i et annet rom. Testen tar to-tre timer, sier Hesjedal.

Dropp forsøket på å lure testen

Med andre ord: rimelig omfattende. Alle spørsmålene er ja/nei-spørsmål, og vedkommende kan ikke snakke småprate eller bevege seg. Apparatet måler blant annet åndedrett, svette og blodtrykk, og det er variasjoner i reaksjoner mellom ulike spørsmål i testen som gjør at polygrafen kan lese resultatet av grafene som dannes underveis.

- Kan man lure testen?

- Veldig mange tror de kan det. Det finnes en rekke nettsider som kommer med helt ubrukelige tips om hvordan det skal gjøres, og noen møter opp her og har åpenbart lest slike saker. Det de ikke har forstått er at utstyret vi bruker er svært avansert. Stort sett er det veldig enkelt å avsløre når folk forsøker å lure testen, og da sier jeg fra, sier Hesjedal.

POLYGRAF: - Det er svært mange ulike par som oppsøker tjenesten jeg tilbyr, sier Hesjedal til KK. Foto: Illustrasjon/NTB Scanpix
POLYGRAF: - Det er svært mange ulike par som oppsøker tjenesten jeg tilbyr, sier Hesjedal til KK. Foto: Illustrasjon/NTB Scanpix Vis mer

- En god del innrømmer hva som har skjedd før vi starter, fordi de forstår at dette er det så godt som umulig å komme seg unna med. De fleste testene jeg utfører oppnår en score som gir en forventet treffsikkerhet over 97 prosent ifølge Hesjedal.

Han forteller at det er mange myter om løgndetektortester. For eksempel påstås det innimellom at psykopater kan lure polygraftester fordi psykopater ikke har følelser.

- Begge premissene er usanne: Psykopater har følelser, men har svikt i evnen til empati. Polygraftester er ikke empatitester, forklarer Hesjedal og framholder at flere studier viser at testene er like treffsikre på denne typen mennesker.

- Hva slags par er det som oppsøker deg?

- Det er virkelig alle slags typer. Det kan være alt fra voksne akademikere, til langt yngre par. Mange tenker at det må være helt spesielle folk, men det kan jeg avkrefte. Relativt ofte er det par som står overfor et livsvalg. Skal man gifte seg, få barn eller foreta en felles investering. Den ene lurer på om dette er en person man kan satse alt på, det kan være noe uavklart forklarer Hesjedal.

En test koster 5550 kroner, og Hesjedal som er Bergens-basert, reiser til de største byene landet i tillegg til i Danmark og Sverige flere helger i året for å møte par som ønsker en test.

Men er det ikke en krise at man ikke stoler på hverandre? Bør man ikke heller gå i terapi?

- Mange har allerede forsøkt terapi, men erfarer at det ikke hjelper, så lenge man ikke får svar på de mistankene man bærer på, sier Hesjedal.

- Parterapeuters oppgave er heller ikke å avdekke løgn, så min anbefaling er terapi i etterkant av en test - for å finne ut av veien videre, sier Hesjedal.

Han erfarer at de som mistenker utroskap, går inn i en detektivrolle, og at dette er ødeleggende for forholdet, men også for eget tankesett. Det gjør noe med hjernen til den som «etterforsker». Nye tegn på utroskap gir hjernen en slags «belønning» og du klarer rett og slett ikke å stoppe og blir mer og mer lik en sporhund, på evig jakt etter neste spor.

ULIKE DEFINISJONER: - Hva som er utropskap, defineres ofte ulikt, ifølge Hesjedal. Foto: Illustrasjon/NTB Scanpix
ULIKE DEFINISJONER: - Hva som er utropskap, defineres ofte ulikt, ifølge Hesjedal. Foto: Illustrasjon/NTB Scanpix Vis mer

- Slike mistanker kan fylle hele tilværelsen. Det er noe du aldri blir ferdig med. En løgndetektortest kan stikke hull på den ballongen. Gi en avklaring, slik at du kan bestemme deg for veien videre.

Ifølge Hesjedal er det slett ikke slik at alle parene der utroskap bli avdekket går hvert til sitt.

LES OGSÅ: Utroskap: Har du bestemt deg for å gi forholdet en ny start?

Knakk sammen før testen

- Jeg husker godt et par der hun hadde oppdaget at han hadde hatt upassende kommunikasjon med en ansatt som han var leder for. Utfra innholdet i meldingene antok hun at det hadde skjedd noe mer. På testdagen, like før testen skulle begynne, i det kona hadde forlatt rommet, knakk mannen sammen. Han hadde egentlig et ønske om å fortelle, men fryktet både å såre henne, i verste fall miste henne dersom han var ærlig, forteller Hesjedal.

- Gråtende i stolen hos meg fortalte han at han hadde hatt sex med en ansatt, og kjøpt sex av prostituerte på jobbreiser. I testen la han alle kortene på bordet, og kunne dra derfra med et testresultat som viste at han nå hadde fortalt alt. Etter at paret hadde vært hos meg, tok mannen et oppgjør meg seg selv. Han byttet blant annet jobb og de begynte i parterapi, forteller Hesjedal.

Han kontakter aldri par i etterkant av en test, men noen velger altså å fortelle ham hvordan det har gått.

Får en ny start

- Flere forteller at de opplever det som å starte med blanke ark, og at de aldri har hatt det så bra sammen noen gang, som perioden etter testen. Selv i de tilfeller der jeg avslører utroskap opplever de fleste parene en opptur i forholdet etter testen, sier Hesjedal. Han påpeker at den som mistenker ofte har sett for seg noe enda verre enn det som kom fram i testen.

- I alle de årene jeg har holdt på, er det bare et fåtall som har meldt tilbake at forholdet ble slutt kort tid etter testen. Det inkluderer alle parene der jeg har avslørt utroskap. At paret klarer å gjennoppbygge tilliten til hverandre har mer å si for hvordan det går, enn hva den utro faktisk har gjort, sier Hesjedal.

LES OGSÅ: Personlighetstrekkene som kan øke faren for utroskap

- Bør ikke utelukkende demonisere utroskap

- Å bli utsatt for utroskap er vond følelse, og for dem som mistenker utroskap kan jeg forstå ønske om å ville vite, sier Ulla Aasland, spesialist i seksualundervisning og opplysning NACS til KK.

Hun er likevel skeptisk til bruk av løgdetektor.

- Selv om man godtar å ta en slik test, ligger det jo et element av press her. Og det er ikke nødvendigvis uproblematisk, sier Aasland.

Hun påpeker at det kan ligge mange årsaker til grunn for at noen er utro.

- Seksualitet handler om helse. Er man i et forhold uten tilgang til sex og nærhet, kanskje uten berøring i det hele tatt , er det høyere risiko for at man søker dette et annet sted, og at man agerer på andres følelsesmessige henvendelser. Slik er vi mennesker, sier Aasland.

SNAKK SAMMEN: Ulla Aasland er skeptisk til å bruke løgndetektor i parforholdet. Foto: Presse
SNAKK SAMMEN: Ulla Aasland er skeptisk til å bruke løgndetektor i parforholdet. Foto: Presse Vis mer

Hun mener nøkkelen er å snakke sammen, eventuelt involvere en trygg tredjeperson, som en terapeut, ikke bli stilt til veggs av en løgndetektor.

- Det er heller ikke alltid slik at det å få vite «alt» er veien videre for et par, eller at utroskap nødvendigvis ødelegger forholdet, sier Aasland som understreker at alle parforhold er ulike.

- Jeg ønsker ikke å skjønnmale utroskap, men vil understreke at det kan være ulike, og komplekse årsaker til at det forekommer, sier Aasland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer