Hormonell Prevensjon

- P-stav er det sikreste prevensjonsmiddelet vi har på markedet i dag

Likevel bruker flertallet av norske kvinner p-piller. Jeg byttet og slik fungerer egentlig p-staven.

Publisert
Sist oppdatert

I dag finnes det veldig mange ulike typer prevensjon for kvinner på markedet, noe som kan gjøre det vanskelig å velge. På listen finner vi alt fra p-piller, p-plaster, p-ring, p-sprøyte, p-stav og spiral med hormoner eller kobber, til angrepiller, kondom, sæddrepende middel og pessar.

Ja, det er ikke rart det er vanskelig å velge. Hva passer ditt behov best, hvilken er egentlig den beste og er den ene mer sikkert enn den andre? 

Jeg, som veldig mange andre damer, har gått på p-piller i mange år. Da jeg som 16-åring skulle begynne på prevensjon var det liksom det jeg ble anbefalt. Enkelt og greit, mente helsesøster. Men hvorfor er det sånn at alle jenter blir «prakket» på p-piller og ikke en annen type prevensjon? 

Etter å ha hørt (og trodd på!) mange rykter om både p-piller og spiral, tok vi en prat med Sex og samfunn, som kunne fortelle at om du er på jakt etter den sikreste prevensjonen er det p-staven som gjelder. 

- Hvis man ser på pearl index, et mål på hvor effektiv en prevensjonsmetode er, ser man at p-stav er det sikreste prevensjonsmiddelet vi har på markedet i dag, forteller Mariann Olsvik, som er helsesøster hos Sex og samfunn. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer