Nettdating:

På nett sjekker vi opp de som er mer populære enn oss

Ifølge en ny studie prøver vi oss helst på de som er omkring 25 prosent mer populære enn oss selv.

NETTDATING: De vi kontakter på nett er 25 prosent mer populære enn oss, ifølge forskning. FOTO: NTB Scanpix
NETTDATING: De vi kontakter på nett er 25 prosent mer populære enn oss, ifølge forskning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du singel i dag har du gjerne også profil på minst én datingside, enten du er på jakt etter drømmemannen eller bare en «hook-up». Ikke bare gjør nettet at vi kan være på sjekkern blant utallige andre single hjemme i sofaen, terskelen for å ta kontakt med andre er også litt lavere. Men ifølge forskere er det én ting som går igjen når vi tar kontakt med et annet menneske på en datingside - vi søker oss oppover på popularitetsskalaen.

Forskere ved Universitetet i Michigan har nemlig funnet at på datingsider har vi en tendens til å kontakte mennesker som er mer populære enn oss selv.

Forskerne brukte data fra en gratis nettdatingside. Blant de 200 000 deltakerne fant forskerne at kvinner kontakter menn som i gjennomsnitt er 23 prosent mer attraktive enn de er selv, mens menn skriver til kvinner som er omkring 26 prosent mer attraktive enn dem. Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Advances.

Andreas Løes Narum, som er parterapeut og psykolog, og driver Parweb.no, mener imidlertid dette ikke er noe spesielt for nettdaterne.

- Det vi gjør på nett er jo en forlengelse av det vi gjør i virkeligheten, sier han.

LES OGSÅ: Dette skjer med datinglivet i 2018

Blir «tøffere»på nett

Utenfor nettet er det ressurskrevende å lage målinger på hvor populære eller attraktive vi er, men i studien har forskerne brukt antall henvendelser som mål på attraktivitet. Jo flere henvendelser du får på nettet, desto mer attraktiv er du. De undersøkte hvem som tok kontakt med hvem og fant ut at, med deres måte å måle attraktivitet på, tar de fleste kontakt med mennesker som er omkring 25 prosent mer attraktive enn dem selv.

- Her har man brukt en ganske presis måte å definere attraktivitet på. Men om du går inn på en bar – er du da klar over hvordan du selv kategoriserer de som er der, spør han.

Samtidig er det nok også en del av oss som blir litt tøffere på nett, og tør å kontakte mennesker vi kanskje ikke ville turt å prøve oss på utenfor nettet.

Det at vi prøver oss på mennesker som er mer attraktive enn oss selv kan det være to grunner til; vi vil ha den beste vi kan få - den mest populære, eller vi tror kanskje vi selv befinner oss litt høyere opp på skalaen enn hva som er tilfelle.

- Stort sett er det sånn at folk overvurderer egen kapasitet. Uansett hva det gjelder – om det er bilkjøring eller elskov, tror vi at vi er godt over gjennomsnittet. Samtidig er det aldri så enkelt heller. Det handler også om hvor trygg du er på deg selv og hva slags personlighet du har. De som er redde for avvisninger kan være ganske desperate før de tør å ta kontakt, sier Narum.

LES OGSÅ: Slik får du bedre selvfølelse

Kontakter andre på nett og utenfor

Tidligere matchmaker, Ane Hagen mener imidlertid det er en helt klar forskjell i hvem vi tar kontakt med på nettet og hvem vi snakker til utenfor.

- Når vi sitter bak skjermen på en datamaskin eller lar fingeren gli frem og tilbake på en mobiltelefon så er vi mindre sårbare. Terskelen for å kontakte de vi ikke ville kontaktet i virkeligheten eksisterer ikke på samme måte. Det er også grunnen til at Tinder ble så populær. Den gav oss mulighet til å velge de vi ønsker oss kontra de vi tror vi kan få, fordi ingen vil vite om vi har vist interesse før de har vist interesse selv, sier hun.

- Svært få ville faktisk gått bort til de samme menneskene som de klikker på via Tinder, ute på byen, eller på butikken. Da er fallhøyden større, og ingen vil kjenne på avvisning. Vi velger ofte heller å ikke kontakte noen enn å kontakte noen med mulighet for å bli avvist. Samtidig mener hun forskjellen er størst i starten. Når vi er nye på datingsidene sikter vi høyt, før vi etter søker litt lenger ned på skalaen.

- Dette fordi de innser at de ikke kan få det de vil ha, og lysten på en partner blir så stor at de velger å endre hvem de kontakter for å kanskje få lettere kontakt. Det er også noen som sikter for lavt fra begynnelsen av, fordi de ikke ser sin egen verdi og dermed måler seg med mennesker som har en lavere verdi enn de selv tror de har.

LES OGSÅ: Orbiting: Det handler om nettdating og det er frustrerende

LIKHETER TILTREKKER: Ulike mennesker kan leve godt sammen, men oftest faller vi for de som er like oss selv. FOTO: NTB Scanpix
LIKHETER TILTREKKER: Ulike mennesker kan leve godt sammen, men oftest faller vi for de som er like oss selv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Trolig et annet resultat i Norge

Hagen påpeker også at studien er gjort i fire byer i USA. Hva vi ser på som attraktivt og viktig når vi velger partner varierer også med hvor vi bor og miljøet rundt oss.

- En slik studie i Norge ville nok ha vist ett litt annet resultat. Dette har med trendene som er rundt oss og hvordan vi måler en partners verdi ut i fra hvem vi selv er og hvilke behov vi har.

I den amerikanske studien ser forskerne også på hvem de menneskene som får flest henvendelser er. Ifølge studien er de mest populære kvinnene er de yngste, mens menns attraktivitetsnivå øker med alderen.

- Kvinner er for eksempel i Norge på sin populæritetstopp på nettet når de er 25 til 30 og når de er 40 til 45, sier Hagen.

- Dette fordi menn ofte vil ha mye yngre eller mye eldre kvinner. De eldre mennene vil ha en yngre kvinner for å fronte sin vitalitet og manndom, mens yngre menn vil ha eldre kvinner for å vise at de har det som skal til for å tilfredstille en erfaring og flott selvstendig kvinne. I tillegg til kunnskapen de kan få seksuelt av en slik dame.

Kvinner er på sin side, ifølge Hagen, mer opptatt av relasjonen på et dypere nivå og er mer opptatt av utseende og væremåte enn alder.

- Menn som virker trygge på seg selv og de tror kan være populære blant andre får en ekstra stjerne i boka. Forsørgerrollen og tryggheten står sterkt hos de aller fleste, uansett hvor mye vi er tilhengere av likestilling og at vi kvinner kan fikse alt selv, sier Hagen.

LES OGSÅ: Derfor faller vi for ulike menn

Like barn leker best

Hun påpeker også at selv om vi kanskje sikter litt for høyt i starten, så er nettet en super måte å komme i kontakt med andre på – særlig for de som synes det er skummelt å skulle ta det første steget ellers.

- Vi kan lage mange studier på dette, men en ting er sikkert, og det er at teknologien gir oss muligheten til å være litt tøffere og mindre sårbare i leteprosessen og det synes jeg er bra. Nå må vi bare få ut noen apper som er seriøse, med gode matchingsystemer og hvor målet faktisk er å finne en kjæreste og ikke alt det andre, mener hun.

Uansett hvor du leter - like barn leker best i lengden, og skal du finne drømmepartneren – på nett eller i virkeligheten bør du søke blant dem som ikke er for ulike deg selv. Det gjelder både personlighet, holdninger, interesser, alder og attraksjonsnivå.

- Her er forskningen ganske tydelig. Mye likheter gir mindre friksjon. Men det er masse unntak også. Mange som er ulike klarer seg bra, sier Narum.

- Forutsetningen er da at de kan snakke om forskjellene og respektere dem.

Også han påpeker at nettet er en kjempemulighet for de som synes det er skummelt å ta kontakt med andre, og som synes en avvisning ansikt til ansikt er tøft. Samtidig kan det være at vi går glipp av drømmemannen fordi vi er fanget i sjekkekvernen og stadig skal ha den mest attraktive, heller enn han som passer oss best, og fordi det tross alt alltid kan finnes en som er enda bedre der ute.

- Ja, noen har det nok sånn at de klarer aldri å tenke at dette er godt nok. Det kan jo alltid hende det er noen enda bedre der ute. Det er en fare for at man blir for kresen eller avhengig av rusen fra stadig nye romantiske bekjentskaper.

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

LES OGSÅ: Er du besatt av kjærlighet?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer