Par med godt sexliv har større risiko for utroskap

... Og mindre attraktive kvinner er mest utro, ifølge studie.

UTROSKAP: En ny studie viser at det ikke bare er de som er misfornøyde med forholdet og sexlivet sitt som er utro. - Det er en myte at dersom man elsker sin partner så er man skånet for slik elendighet, sier sexolog.
UTROSKAP: En ny studie viser at det ikke bare er de som er misfornøyde med forholdet og sexlivet sitt som er utro. - Det er en myte at dersom man elsker sin partner så er man skånet for slik elendighet, sier sexolog. Vis mer
Publisert

Mange tenker nok at personer som velger å være utro mot kjæresten eller ektefellen sin, er misfornøyde med sexlivet sitt og forholdet de er i. For ingen er vel utro hvis de er kjempefornøyde med det sexlivet og samlivet de har? Dessverre er det ikke så enkelt.

Mange mennesker, både kvinner og menn, velger å være utro selv om de er i lykkelige forhold. Faktisk viser en ny studie at det er større sannsynlighet for å være utro hvis man er veldig tilfreds i ekteskapet man er i.

Studien ble publisert i Journal of Personality and Social Psychology. Forskere ved Florida State University og Northwestern University ba 233 nygifte par (hvorav 232 var heterofile) om å gjennomføre flere undersøkelser over en periode på tre og et halvt år.

Det mest overraskende funnet i studien var at det å være seksuelt fornøyd i ekteskapet sitt, faktisk økte sjansen for å være utro. Dette gjaldt både menn og kvinner. De personene som var mest fornøyd med sexlivet sitt, var de samme som var aller mest utro.

Det finnes mange teorier for hvorfor det er slik.

LES OGSÅ: Hvor går egentlig grensen for utroskap?

ATTRAKTIVITET KAN VÆRE AVGJØRENDE: Blant kvinnene var det de som ble ansett som mest attraktive som faktisk var minst tilbøyelige til å være utro.
ATTRAKTIVITET KAN VÆRE AVGJØRENDE: Blant kvinnene var det de som ble ansett som mest attraktive som faktisk var minst tilbøyelige til å være utro. Vis mer

Derfor er mange utro

Studieforfatterne antyder muligheten for at de som har de mest positive holdningene til sex i utgangspunktet, har større sannsynlighet for å være utro. Det er altså mulig at de er utro rett og slett fordi de totalt sett er mer interessert i sex.

"Mennesker med høy libido og høy seksuell søken, altså et sterkt behov for seksuell spenning, er også mer seksuelt tilfredse. Kanskje fordi de verdsetter den seksuelle opplevelsen. Interessant nok henger også høy seksuell søken sammen med utroskap".

Det sier sexterapeuten David Ley til det australske damebladet Womenshealth.

Det finnes også noen som er mer utro i perioder hvor sexlivet med partneren er aktivt og bra, fordi sexlysten øker. De samme personene er mindre utro i perioder hvor de har mindre sex med partneren sin, fordi sexlysten synker.

- En mann kan være utro selv om han elsker sin partner. Den er det imidlertid ikke alle som går med på. Det er en myte at dersom man elsker sin partner så er man skånet for slik elendighet.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

LES OGSÅ: Her er sextipsene vi ikke kan få nok av

7 årsaker til utroskap

Søyland trekker frem syv årsaker til at noen er utro, selv om de er fornøyde med forholdet de er i:

1. Stort bekreftelsesbehov
Noen får ikke nok, og da gjelder ikke regelen om å få øke appetitten ute men spise hjemme.

2. Sex!
De som er seksuelt aktive og dyrker det, kan også bli mer fristet og gi etter for plutselige impulser og lidenskap, til tross for gode verdier og intensjoner.

3. Sovnet-i-timen-fella
De ser rett og slett ikke faren, og derfor er faren større.

- I terapirommet forteller de at de aldri hadde trodd at de kunne gjøre noe slik mot den de elsker og er så glad i. Ofte gjør det sviket enda vondere, fordi det er helt uforståelig for den andre parten, sier Søyland.

4. Opptatt av variasjon
Noen er gjerne villig til å ta risiko «selv om de har alt» og er lykkelige med sin partner, fordi de er opptatt av variasjon.

5. Jeg har jo alt en kvinne kan drømme om-fella (ja, det gjelder selvsagt begge kjønn).

Noen er konfliktsky, rett og slett, og klarer ikke gjenkjenne sine egne følelser og behov. De gjør alt for husfreden, og relasjonen preges av harmoni.

- De er det «lykkelige paret», helt til det en dag sier stopp og fasaden slår sprekker, sier Søyland.

6. Sex kun for sexens skyld
Mange legger ikke følelser i det, og skiller sex fra en ekte kjærlighetsrelasjon.

7. Kriser og overganger
Noen er utro når den andre minst venter det, for eksempel ved lykkelige omstendigheter som graviditet/fødsel, planlegging av bryllup eller å være nygift.

- Noen bare gjør det, mens andre er helt sjokkerte over hva de selv har gjort. Det er også særlig tøft og krenkende for den andre parten. Dette er en tøff reparasjonsprosess selv om de faktisk kan ha vært lykkelige, tvers gjennom, sier Søyland.

LES OGSÅ: Slik vet du om kjæresten er utro

KAN SKYLDES ANGST: Utroskap kan også være et symptom på en underliggende angst for både menn og kvinner. Sex med andre mennesker kan gi en midlertidig lettelse ved at man føler seg levende.
KAN SKYLDES ANGST: Utroskap kan også være et symptom på en underliggende angst for både menn og kvinner. Sex med andre mennesker kan gi en midlertidig lettelse ved at man føler seg levende. Vis mer

Overraskende

- Min erfaring er at det er motsatt, nemlig at de som er utro er misfornøyde med partneren sin og forholdet sitt. Jeg har jobbet mye med utroskap opp gjennom årene, og det har alltid vært noe negativt i forholdet som har ført til den ene var utro. Jeg har aldri hørt om noen som er utro fordi de var så fornøyd med partneren sin.

Det sier sexolog Siv Gamnes til KK.

Gamnes sier at dersom resultatene av studien virkelig stemmer, handler det nok om generell sexlyst og seksuell selvtillit.

- Min teori er at de som har et godt sexliv, gjerne vil ha mer sex. De får mer seksuell selvtillit, noe som kan føre til at de søker seg ut av forholdet. Det er nok den mest logiske forklaringen, sier Gamnes.

Generelt er vi mennesker slik at vi blir værende der vi er fornøyde, enten det er i et forhold, i en bolig eller i en jobb. Derfor kan det nok for mange virke litt ulogisk at man er utro hvis man er fornøyd med partneren sin og sexlivet sitt.

For noen kan utroskap også være et symptom på en underliggende angst, for både menn og kvinner. Sex med andre mennesker kan gi en midlertidig lettelse ved at man føler seg levende.

LES OGSÅ: Har du bestemt deg for å gi forholdet en ny sjanse?

Utseendet påvirker

Den nye studien påpeker også en annen overraskende faktor for utroskap, nemlig fysisk attraktivitet.

Forskningsassistenter så på bilder av hver enkelt deltaker, og avgjorde hvem som var attraktive og hvem som ikke var det. Dette gjorde de for å vurdere om attraktivitetsvurderingene var knyttet til utroskap.

De fleste tenker nok at de som er mer attraktive har flere muligheter og derfor er mer utro, Det stemmer derimot ikke. Blant kvinnene var det de som ble ansett som mest attraktive som faktisk var minst tilbøyelige til å være utro. De som var minst attraktive hadde større sannsynlighet for å være utro.

Imidlertid hadde ikke attraktivitet noen sammenheng med om menn var utro. Det som hadde betydning for dem var hvor attraktive de anså partneren sin for å være. Menn som mente partneren sin var mindre attraktiv, hadde større sannsynlighet for å være utro.

Studien viser altså at utroskap ikke alltid stammer fra forholdsproblemer, og at et "perfekt" ekteskap ikke garanterer at vi blir beskyttet mot utroskap.

LES OGSÅ: - Bakgrunnen for utroskap er nok som regel at «gresset er grønnere på den andre siden»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer