Parforhold

Par som ikke poster bilder av seg selv i sosiale medier, er lykkeligere

Par som har et ekstremt behov for å dele bilder og oppdateringer fra forholdet sitt, kan ofte være de som er mest usikre på hverandre.

PARFORHOLD: – Dersom du synes det er viktigere å dokumentere den hyggelige, romantiske middagen, istedenfor å være der, ha øyekontakt og snakke med partneren din, vil det stort sett oppfattes som en avvisning. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: – Dersom du synes det er viktigere å dokumentere den hyggelige, romantiske middagen, istedenfor å være der, ha øyekontakt og snakke med partneren din, vil det stort sett oppfattes som en avvisning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sosiale medier er en stor del av livet til veldig mange, og noen er mestere i å dokumentere alt som skjer, både på Facebook, Instagram og Snapchat. Og dersom man får en ny kjæreste? Ja, da skal vedkommende også dukke opp i alle slags kanaler! Slik er det i alle fall for noen.

Det viser seg at de som har behov for å vise frem seg og partneren på sosiale medier, kanskje ikke har det så bra i parforholdet. Det er nemlig slik at par som ikke legger ut bilder av seg selv i sosiale medier, er lykkeligere.

– Sosiale medier gjør oss tristere, hovedsakelig fordi vi sammenligner oss med andre. Når man likevel velger å poste, så velger man å poste ting som gir mest mulig likes eller sympati, sier Svein Øverland, psykolog med spesialisering innen barne- og ungdomspsykiatri.

Å «dokumentere» at man har et forhold, gir likes. Å «dokumentere» brudd, eller muligens brudd, gir sympati, forklarer han.

– Begge deler vil derfor oppleves godt for den som poster, uansett om det er godt for forholdet eller ikke.

LES OGSÅ: Fem tegn på at forholdet ikke er bra for deg

Mest aktivitet i sosiale medier i starten og slutten av forholdet

Ifølge Øverland har et parforhold har en slags «lykkelighetskurve», der man ofte poster flest bilder og andre oppdateringer helt i begynnelsen av forholdet, og når det nærmer seg slutten.

– Etter at den første fasen er forbi, er man ikke så opptatt av å dele, fordi det er åpenbart at man har det bra, og man er mindre opptatt av hvordan nettlivet ser ut.

Når man blir usikker og begynner å tvile på forholdet,er det mange som prøver å overbevise både seg selv og omverdenen om at forholdet er bra.

– Det å poste slike innlegg har også sin effekt ved at partneren leser det. Hvordan han/hun svarer gir jo en indikasjon på hvordan forholdet er. Det blir som å si «er du fremdeles glad i meg?», men på en måte der man spør mer indirekte, sier Øverland.

KAN VÆRE USIKKERHET: De som aktivt legger ut bilder av seg og partneren, kan være usikre på forholdet, og søke bekreftelse. FOTO: Scanpix
KAN VÆRE USIKKERHET: De som aktivt legger ut bilder av seg og partneren, kan være usikre på forholdet, og søke bekreftelse. FOTO: Scanpix Vis mer

Via jobben som terapeut har Øverland god erfaring på feltet, og han mener at usikre personer generelt poster mer på sosiale medier enn andre. Fra forskning vet vi at barn som har hatt en utrygg tilknytning til sine foreldre, ofte blir utrygge i kjærlighetsforhold.

– Som følge av dette krever utrygge barn mer bekreftelse fra sine foreldre. Det samme skjer også i parforhold og i vennekretsen – de har mer behov for bekreftelse. Å poste ting i sosiale medier vil i en slik sammenheng gi bekreftelse både fra partner og andre, samt sympati dersom det blir brudd.

LES OGSÅ: Å være ensom i parforholdet er ikke uvanlig

Sosiale medier kan føre til tillitsproblemer

Sosiale medier kan påvirke forholdet negativt på flere måter – blant annet ved å være en kilde til flørting med andre, og i verste fall utroskap.

– Jeg treffer ofte par som synes at dette er vanskelig. Hvem man snapper med, hvilke bilder man deler med hvem, hva man liker og ikke liker, fører lett til at det oppstår tillitsproblemer og sjalusi. Dette er et økende problem i vår tid, sier parterapeut Nina Ringnes.

Er forholdet bra, blir du ikke like lett distrahert av andre ting. Distraksjoner fører til at du mister fokuset på partneren din, og mobilen er kanskje verstingen her.

– Dersom du synes det er viktigere å dokumentere den hyggelige, romantiske middagen, istedenfor å være der, ha øyekontakt og snakke med partneren din, vil det stort sett oppfattes som en avvisning. Og avvisning er generelt en vesentlig kilde til problemer i parforhold, sier Ringnes.

Lykkelige par er mer nærværende – det er ingen selvfølge å ta bilde av alt, og poste det for omverdenen, dersom du er lykkelig og er tilstedeværende sammen med partneren din.

– For å ha et godt forholdet er det viktig å ikke la sosiale medier bli til en gjøkunge i forholdet, sier Ringnes.

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare

Bli enige om felles regler

Behovet for å bli oppfattet som vellykket på sosiale medier, slik at man kan vise omverdenen at man er elsket og attraktiv, har eksplodert i vår tid, ifølge Ringnes.

– Det er underlig at det skal være så viktig for oss hvordan vi oppfattes av mennesker vi egentlig ikke bryr oss om. Og at vi så ofte velger å ha fokus på det, istedenfor å være tilstede med dem rundt oss som vi virkelig bryr oss om, sier Ringnes.

I noen parforhold er den ene parten langt mer aktiv på sosiale medier enn den andre. Da er det viktig at partneren sier fra hvis det oppleves som et problem, slik at man i fellesskap kan finne konstruktive løsninger eller kompromisser.

– Man kan for eksempel lage noen felles regler, og bli enige om når begge skal legge bort telefonene. Det er også lurt å bli enige om hva man kan legge ut fra privatlivet. Alle parforhold trenger en privat sfære hvor bare de to har adgang. Men grensene for den private sfæren er det opp til paret å bli enige om, og opp til den enkelte å respektere, sier Ringnes.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig å sette av tid til hverandre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer