En skikkelig krangel med kjæresten kan være veldig vondt. Vi ønsker jo ikke at det skal være dårlig stemning mellom oss og den vi elsker høyest, og noen ganger kan det være mange følelser involvert - så det er kanskje naturlig at vi helst vil unngå det så godt vi kan.
Det er bra å være tolerant og aksepterende overfor partneren vår, men det kan bli for mye av det gode. Skal vi tro ekspertene, vil det å unngå konflikter totalt, ikke være gunstig for samlivet.
I denne artikkelen får du samlivsterapeutenes råd: Hvorfor er det så mange som er redde for å ta opp uenigheter og konflikter med partneren sin? Hva er en «sunn krangel», og når blir kranglingen ødeleggende for parforholdet? Hvordan kan «krangling» være positivt for parforholdet, og hvordan gjør vi det på best mulig måte?

7 synder som kan drepe forholdet ditt
- Krangle mer, ikke mindre
Nylig publiserte Psychology Today en artikkel om dette temaet.
Krangle mer, ikke mindre, skriver artikkelforfatter Dr. Gary W. Lewandowski. Han mener det er veldig viktig å ikke feie bort uenigheter og konflikter - de vil uansett komme frem i lyset på et eller annet tidspunkt.
Her er hans refleksjoner oppsummert:
- Mange par prøver å unngå konflikter fordi de er redde for å skade forholdet
- Vi tilgir lettere enn vi glemmer. Det vi «lar gå» vil kunne bygge seg opp, og blir etter hvert for vanskelig å holde tilbake
- Par som unngår konflikter er mindre lykkelige og mindre dedikerte til hverandre
- De beste parene ser krangling/diskusjon som muligheter for å forstå hverandre bedre. Nøkkelen er å holde problemene små
Konflikter er ubehagelig, men det gir dere også en mulighet til å gjøre fremgang i parforholdet, mener han. Ved å ta tak i problemer så tidlig som mulig, kan dere også løse dem tidlig. Tar dere tak i hver utfordring når den kommer, har dere én bekymring mindre.
Vi har hørt med to norske eksperter - hva tenker de om Lewandowskis refleksjoner?

Hva er krangling?
Til tross for de negative assosiasjonene vi gjerne har til ordet krangling, kan det å adressere uenigheter og å ikke unngå konflikter, være svært viktig for å bevare forholdet.
Parterapeut og sexolog Tone Haldorsen bekrefter at mange par er redde for å krangle:
- Fordi de er redd for å eskalere en kanskje allerede betent situasjon, eller de ønsker ikke å provosere frem noe i partneren. Dessverre ser vi at det da går galt, med store eksplosjoner der partene sier ting de angrer på, og som ikke kan tas tilbake, sier hun til KK.

Men det er ikke alltid riktig å kalle det krangling, legger hun til. Hun nyanserer det litt:
- For hva er krangling? Roping og skriking? Uenigheter? Sårende situasjoner som må rettes opp i? Krangling kan være så mangt.
Vi har også ulike oppfatninger om hva som er krangling. En liten diskusjon om oppvasken kan oppleves som krangling for noen, mens andre har en mye høyere terskel og vil ikke kalle det for en krangel før man roper og smeller med dører. Vi kommer tilbake til hva som er «sunn» og «usunn» krangling senere i artikkelen.

- Hun våknet, så på mannen og tenkte: «Hva skal jeg med deg?»
Vi hører med Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par.
Hva er hennes inntrykk - er hun enig i at mange par prøver å unngå konflikter helt, fordi de er redd det skal skade forholdet? Er de beste parforholdene de som ser krangler som en mulighet til å forstå hverandre bedre?
- Det kommer an på definisjoner av «krangel», uenighet og konflikt, men la meg si det sånn: jeg er helt enig i at «åpninger» der uenighet, følelser og reaksjoner får komme til uttrykk og kan bli håndtert – er veldig gunstig, nettopp på grunn av fordelene som beskrives i artikkelen, sier Huseby.
Dette kan kjennetegne konstruktive «åpninger»: Spontanitet, ærlighet, åpenhet, tydelighet og direkthet.
- Det stemmer også at mange par unngår konflikt av frykt for å skade forholdet, fortsetter Huseby.
Hun lister opp flere mulige årsaker til dette:
- Dårlige erfaringer med konflikthåndtering
- Ønsker ikke å ødelegge god stemning eller en hyggelig aktivitet
- Blir ukomfortabel eller utrygg av intensiteten i partnerens følelser
- En eller begge sier ting de «ikke mener» (eller faktisk mener, men som kommer ekstremt uheldig ut), og som kan gjøre uopprettelig skade med henhold til respekt og tillit

De 13 verste måtene å starte en samtale på
- Noe mellom oss blir ødelagt hver gang det skjer
Huseby trekker også frem en annen vanlig grunn til at mange par unngår konflikter; at den ene konsekvent unngår det. Han eller hun kan bli taus, avvise eller gå.
- Det er som oftest ubehagelig for begge parter, i tillegg til at det er veldig uheldig for parrelasjonen, med mindre det blir reparert i nær fremtid og ikke er et mønster.

Huseby deler hvordan en kvinne beskrev et slikt mønster:
«Han hadde tullet med meg med andre til stede. Jeg tror ikke det var vondt ment, men det var ganske ille for meg. Jeg hadde behov for å snakke med ham om det, og noen dager senere, da vi var uten barna, tok jeg det opp. Jeg rakk ikke mer enn én setning, før han sa: «Hvis det er noe om meg, vil jeg ikke snakke om det». Så skjedde det som pleier å skje: jeg tidde still og lot som ingenting. Men noe mellom oss blir ødelagt hver gang det skjer».
- Denne dynamikken får alarmen til å gå hos en samlivsterapeut, understreker Huseby.

Derfor kan du ikke se om partneren din lyver
Både mye og lite krangling kan føre til brudd
Vi må også understreke at det ikke er bra å krangle mye og voldsomt. At vi ikke skal unngå alle konflikter, betyr ikke at det er positivt å krangle hver gang muligheten byr seg.
Haldorsen forteller at det kan være mange konsekvenser av mye krangling.
- Om det er for mange uenigheter og for mye høylytte diskusjoner, kan det tære på forholdet og ødelegge trygghetsfølelsen til både paret og barna. Da må man se inn i hva som skaper dette behovet til å krangle.
I en skikkelig krangel kan vi også finne på å si noe vi angrer på i ettertid, og som setter dype spor hos partneren vår.
- For mange sånne spor, kan føre til brudd. Men å unngå krangling helt er heller ikke bra, sier Haldorsen, og fortsetter:
- Igjen; hva er krangling? Roping og høylytte stemmer fører sjeldent til noe konstruktivt. Men uenigheter bør man absolutt rydde opp i, og lar man være å rydde opp for å unngå dårlig stemning, kan dette bygge seg opp helt til det ender i brudd. Enten på grunn av «stille krangling» eller store eksplosjoner.

Disse 7 grensene er viktige for et lykkelig forhold
Denne typen krangling er aldri positivt for samlivet
Vi hører med Huseby - er hun enig i at det er verre å unngå krangling helt? Og hva kan konsekvensen av en stadig unngåelse av konflikter, uenigheter og krangling være?
- Det er i utgangspunktet en stor fordel om det som oppleves som problematisk i forholdet, kan håndteres i forholdet, eventuelt sammen med en profesjonell. Det vil som oftest være til det beste både for den enkeltes psykiske helse og livskvalitet OG for kvaliteten på forholdet, det er viktige forutsetninger for tilknytning og nærhet.
Men også hun understreker at noen typer krangling aldri er positivt for samlivet:
- Der «krangel» består av forakt, krenking og trusler, hvor uttalelser eller handling fører til at den enes eller begges selvfølelse blir brutt ned, da er det allerede en stor trussel for parforholdet, og ofte bedre å unngå konfrontasjoner og søke hjelp i form av parterapi, avklaringssamtaler (fortsette eller gjøre det slutt) eller samlivsbrudd.

- Jeg ble værende i et destruktivt forhold av hensyn til barna
- Mange bærer rundt på gamle episoder
En annen ting som går igjen hos mange par, er å bære på gamle episoder, i stedet for å løse dem når de oppstår.
«Det er lettere å tilgi enn å glemme», skriver Lewandowski. Kanskje husker du svært godt den gangen kjæresten såret deg skikkelig under en krangel. Han har sagt unnskyld, du har sagt at du tilgir, men du klarer ikke glemme hendelsen. Og hver gang dere krangler, kan du finne på å dra opp igjen denne gamle hendelsen.
- Det er veldig mange som bærer rundt på gamle episoder, og som man gjerne lagrer som «skyts» man kan bruke under en annen krangel. Det er ikke produktivt i et forhold, understreker Haldorsen.
Hun påpeker at du ikke trenger å glemme, men at du heller kan bruke slike erfaringer til noe positivt.
- Å ta opp gamle ting bør kun gjøres for å bruke som eksempel på en gang der dere løste en konflikt på en god måte, ikke for å rippe opp i noe som ligger gravd ned. De beste forholdene er de som greier å jobbe seg igjennom vanskelige ting, for så å komme seg videre og bruke de nye verktøyene og erfaringene positivt i neste konflikt.
Det er nemlig en stor forskjell på å ha tilgitt noen på ekte, fremfor å kun ha tilgitt på overflaten.
- Har man tilgitt noen ektefølt, vil ikke episoden vekkes til live på en vond måte igjen. Om man kun har tilgitt i overflaten men fortsatt bærer nag, har man ikke tilgitt helhjertet, og episoden er ikke bearbeidet. Det kan føre til vedvarende og langvarige konflikter, sier Haldorsen.

Slik «krangler» dere på best mulig måte
Enten dere krangler mer enn det som er sunt for forholdet, eller dere unngå konflikter helt, er det mange råd å hente hos ekspertene. Vi spør dem om hvordan vi kan «krangle» på en sunn og produktiv måte.
Først skiller Tone Haldorsen mellom to krangletyper, som det kan være veldig greit å være obs på. Tenk gjerne over hvilken type du og partneren din er - «angripere» eller «tilbaketrekkere». Haldorsen forklarer hvordan disse typene kan påvirke en krangel:
- Om man er to som er «angripere», vil samtalen gå i stå i all ropingen og kjeftingen.
- Om det er to «tilbaketrekkere», vil samtalen ende i total stillhet.
- Er det en «angriper» og en «tilbaketrekker» kan tilbaketrekkeren ende opp med å bli overkjørt av angriperen.
Den beste måten å krangle på, er å diskutere når man er rolig, understreker Haldorsen.
- Man kan være rasende sint og såret og fortsatt diskutere på en rolig måte. Gjerne gi det noen timer først for å roe seg selv ned.
At du faktisk lytter til partneren, forstår hva partneren sier uten egne tolkninger, og å setter ord på hva du selv tenker og føler, er veldig viktig, understreker hun.
- De vondeste temaer kan løses under rolige former om man gir plass til det. Om man har behov for å rope og skrike til partneren, kan det være lurt å hyle ned i en pute først. Det å rope og skrike kan lette på trykket, men skape nytt trykk mellom deg og partneren.
- Så den beste måten å løse konflikter på, og å sette ord på problemet, og jobbe seg ned til kjernen. Ikke kun jobbe i overflaten. Kommer man ikke til bunns selv, kan det være lurt å oppsøke en parterapeut, avslutter Haldorsen.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Disse 4 gjengangerne sliter flest par med

Er det bra å smelle litt med dører av og til?

Irriterer du deg skikkelig over samboeren?

Blir du ofte frustrert på kjæresten? Gjør dette neste gang
