Stress

Parterapeut: - Å ta tak i dette vil kunne gi stor gevinst

Slik kan stress ødelegge parforholdet ditt.

STRESS: Har du prøvd å tenke over hva du har opplevd de dagene kjæresten plutselig er veldig irriterende? Foto: NTB.
STRESS: Har du prøvd å tenke over hva du har opplevd de dagene kjæresten plutselig er veldig irriterende? Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Den ene dagen lager han eller hun det beste du vet til middag, lar deg velge film på kvelden og masserer føttene dine før leggetid. Du kjenner på en følelse av takknemlighet og glede over å ha denne personen i livet ditt. Hvordan er det mulig å være så heldig?

Dagen etter kommer kjæresten din hjem fra jobb og setter de skitne skoene sine midt på gulvet i gangen, han eller hun har glemt å handle det du ba om og alt føles plutselig helt feil. Hvordan er det mulig å være så ubrukelig?

Hvis du føler at partneren din er fantastisk den ene dagen og irriterende den neste, er sannsynligheten stor for at det ikke er kjæresten din som er problemet.

Så hva er grunnen til at følelsene dine svinger fra dag til dag?

DÅRLIG STEMNING: - Når du er sliten og stresset vil du lettere reagere på negative sider ved partneren din, du får kortere lunte overfor barna og kan reagere annerledes enn du normalt ville gjort, sier eksperten. Foto: NTB.
DÅRLIG STEMNING: - Når du er sliten og stresset vil du lettere reagere på negative sider ved partneren din, du får kortere lunte overfor barna og kan reagere annerledes enn du normalt ville gjort, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Dette viser ny studie

Har du prøvd å tenke over hva du har opplevd de dagene kjæresten plutselig er veldig irriterende?

Har det vært en masete dag på jobb, har du hatt dårlig tid eller har du opplevd noen annet som har gjort deg stresset og litt i ubalanse?

Ny forskning publisert i tidsskriftet Social Psychological and Personality Science viser at stress endrer hva du legger merke til med partneren din, skriver Psychology today.

Forskerne undersøkte 79 nygifte par og fant ut at stress fører til at du legger mer vekt på negative sider ved partneren din.

Når du opplever stress tapper det deg for energi, og du har mindre overskudd til å pleie forholdet og håndtere uenigheter og utfordringer.

Studien viser at jo flere stressende hendelser forsøkspersonene opplevde, jo flere problemer la de merke til i forholdet sitt. Dette gjaldt imidlertid kun kvinnene i studien, og kvinner har kanskje lettere for å legge merke til problemer i et parforhold.

Fokuserer på det negative

- Stress kan absolutt endre hva du legger merke til med partneren din. Hvis du har en dårlig dag kan du se mørkere på alt rundt deg, inkludert kjæresten. Noen ville nok sagt spesielt kjæresten, fordi det er en så nær relasjon.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

Stress gjør at du fokuserer på en annen måte, ofte mer negativt vinklet. På samme måte som når man er nyforelsket og har et overfokus på det positive.

VÆR ÅPEN: - Snakk sammen! Sett ord på hva som stresser deg, og forklar partneren din hva du trenger fra han eller henne akkurat nå, sier eksperten. Foto: NTB.
VÆR ÅPEN: - Snakk sammen! Sett ord på hva som stresser deg, og forklar partneren din hva du trenger fra han eller henne akkurat nå, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Stress blokkerer for de gode hormonene

Stress er veldig negativt for hodet og kroppen din, og hindrer deg i å fungere optimalt. Stress kan i korte perioder gjøre deg mer produktiv, men over lenger perioder vil det slite deg ut.

- Når du er sliten og stresset vil du lettere reagere på negative sider ved partneren din, du får kortere lunte overfor barna og kan reagere annerledes enn du normalt ville gjort. Når du blir stresset blokkerer det for de gode velværehormonene og endorfinene, som igjen vil kunne blokkere for de gode følelsene du har for partneren din.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Da vil du i større grad legge merke til det som irriterer deg, fremfor å tenke på hvor god partneren din er for deg.

Sett ord på hva som plager deg

- Har du noen tips til hvordan man kan unngå å la stress påvirke forholdet?

- Snakk sammen! Sett ord på hva som stresser deg, og forklar partneren din hva du trenger fra han eller henne akkurat nå. Hvis det kun er periodevis med stress, er det mulig å tilpasse seg i parforholdet en periode. Er det langvarig stress, ville jeg sett på mulighetene for å bli kvitt dette stresset, sier Haldorsen.

Husk at partneren din ikke kan endre seg selv for at du skal få det bra, men du kan gjøre endringer selv.

- Det er også viktig å kunne gå inn i deg selv og spørre: «er partneren min irriterende med vilje, eller er dette kun min tolkning av oppførselen akkurat nå fordi jeg ikke har det godt selv», råder hun.

Unngå at stress påvirker forholdet

- Følelser smitter, og stress kan fort gå utover nærheten og alt det positive vi ønsker oss i et kjæresteforhold, sier Søyland.

Derfor er det viktig å ta grep. Vi håndterer stress og bekymringer ulikt, og parterapi kan være en stressdemper fordi par lærer å forstå hverandre.

Det handler altså ikke bare om hvordan du føler deg, men det påvirker også hvordan du ser partneren din.

- Å ta tak i det vil kunne gi stor gevinst. Forskning viser at sunne relasjoner gir bedre helse og demper stress, forklarer Søyland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer