Parforhold:

Parterapeutens beste råd for å få et godt forhold

- Noen par sitter i hver sin sofa med mobilen, og lurer på hvorfor de ikke har de samme følelsene for hverandre, sier ekspert.

PARFORHOLD: Hvis dere ønsker å bevare det gode forholdet anbefaler eksperten dere å gå på date, ikke glem å være kjærester. I starten går man mye på date, men etter hvert dabber det ofte av. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Hvis dere ønsker å bevare det gode forholdet anbefaler eksperten dere å gå på date, ikke glem å være kjærester. I starten går man mye på date, men etter hvert dabber det ofte av. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle ønsker vel å finne nøkkelen til et velfungerende forhold. Trikset som gjør at kjærligheten blomster år etter år, og at gnisten aldri dør. Hvis det var enkelt, hadde skilsmissestatistikken vært en helt annen. Parterapeutene har likevel noen gode råd, som de mener vil øke sjansene betraktelig.

- Det viktigste er noe så enkelt og så vanskelig som kommunikasjon. Fortell hvordan du vil ha det, og bli enig om tidsbruk og oppgavefordeling, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han forteller at økonomi, barneoppdragelse, hvem som gjør hva i huset, hvor mye tid man har for seg selv og svigerforeldre er vanlige kilder til konflikter i et forhold.

Ikke glem å være kjærester

- Gå på date, ikke glem å være kjærester. I starten går man mye på date, men etter hvert dabber det ofte av. Noen par sitter i hver sin sofa med mobilen, og lurer på hvorfor de ikke har de samme følelsene for hverandre, sier han.

For å ha et velfungerende forhold, er man nødt til å bruke tid på hverandre. Spesielt etter at de får barn, er det mange som går fra å være kjærester, til å bare være foreldre. Det er viktig å sette av tid til paret.

- Ta på hverandre

- Sex er en stor kilde til konflikt i mange parforhold. Ta tak i seksualiteten, og ikke la den ligge på hylla. Uten sex føler man seg ikke som et par, for det knytter oss sammen følelsesmessig og seksuelt, sier Winther.

Psykologspesialist Eva Tryti forteller at paret aktivt må jobbe for å få et godt sexliv.

- Det kommer ikke alltid av seg selv. Kos og ta på hverandre hver dag, oppfordrer hun.

Må utvikle vennskapet i parforholdet

- Mitt beste råd er å snakke sammen om alt mulig. Par som har levd sammen lenge og som har det bra, er flinke til å ta vare på vennskapet i parforholdet, sier Tryti.

Det er viktig å sette av tid og skru av. Tryti oppfordrer alle til å ikke bruke telefoner og skjermer ved måltider.

- Mens man spiser sitter man ansikt og ansikt, og har mulighet til å prate sammen. Måltidet er viktig. I tillegg bør man skru av tven på kveldstid innimellom, og prate sammen. Spør hvordan den andre har det, finn på noe sammen, ha små, felles prosjekter, sier hun.

Hun anbefaler alle par å gjøre aktiviteter sammen som å gå tur, planlegge en ferie eller trene sammen.Vedlikeholde romantikken, kjærligheten og seksualiteten.

HUSARBEID: Avtal hvem som skal gjøre hva i hjemmet, så unngår dere unødvendig krangling. FOTO: NTB Scanpix
HUSARBEID: Avtal hvem som skal gjøre hva i hjemmet, så unngår dere unødvendig krangling. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bli enig om arbeidsfordeling

Arbeidsfordeling og husarbeid er noe mange par krangler om. Tryti sier at det er derfor er viktig å bli enige. Pssst, visste du at husarbeid er det par krangler mest om?

- Ha et system på arbeidsfordelingen. Bli enig om hvem som skal gjøre hva. Ofte er det skjevt fordelt, og det kan være kilden til mange konflikter, sier hun.

Til sist er det viktig å lære seg konfliktløsning.

- De fleste par krangler iblant, men det er viktig å lære seg konfliktløsning. Lær deg å krangle sivilisert, og ikke ved å si slemme eller nedlatende ord om den andre, sier Tryti.

Dette er viktigst

Kort oppsummert mener Winther og Tryti at følgende er viktigst for å få et velfungerende forhold:

  • Ta vare på vennskapet i forholdet
  • Gå på date, vedlikehold romantikken
  • Jobb for et godt sexliv
  • Bli enig om arbeidsfordeling
  • Lær dere å krangle sivilisert
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer