Problemer i forholdet:

Parterapi på skjerm

Forholdstrøbbel? Nå kommer apper og nett-hjelp for de av oss som vil ta tak hjemme i sofaen - og ikke hos partereapeuten.

PROBLEMER I FORHOLDET: Nå kommer apper og nettløsninger for par som ønsker hjelp - uten å gå i parterapi.
PROBLEMER I FORHOLDET: Nå kommer apper og nettløsninger for par som ønsker hjelp - uten å gå i parterapi. Vis mer
Publisert

Enten det er full krise eller forholdet bare går litt trått - finnes hjelpen noen tastetrykk unna. For ettersom vi fikser det meste vi har behov for via nettet - er det kanskje ikke så rart at også løsningen på eventuelle forholdsproblemer bør ligge på nett og mobil?

Marit R. Nielsen driver app-utviklingsselskapet Plaza sammen samboeren sin. De har nylig utviklet appen «Snakk sammen», som skal kickstarte meningsfulle samtaler gjennom spørsmål som gjør oss nysgjerrige på hverandre igjen. Sånn som vi var da vi var nyforelsket og ikke kunne få nok informasjon om vår utkårede. (Du kan kanskje huske at alt fra yndlingsmat som barn til beste ferieminne kjentes som avgjørende informasjon.)

- Hvordan kom dere på ideen?

- Det startet for et drøyt år siden, da vi kom over artikkelen «The 36 Questions That Lead to Love» i New York Times. Dette syntes vi hørtes ut som en app-idé, sier Nielsen.

- Planen var å utvide dette med mange flere spørsmål, og gjøre det til en app man kunne hente frem når det passet, for å pleie forholdet med gode samtaleemner.

For ja, det er altså slik at noen spørsmål fungerer bedre for å pleie forholdet enn de de mye brukte «har du husket å betale strømregningen?» og «hvorfor er det alltid jeg som tar ut av oppvaskmaskinen?»

- Mobilen blir ofte trukket frem som «fienden» i forholdet . Dette med at vi sitter med nesa ned i hver vår skjerm. Kan den bli vår redning også?

- Ja, vi tror denne appen vil vise folk at en skikkelig samtale med sin utkårede er mye mer verdt enn tusen likes, sier Nielsen som opplever at mange av oss bruker mye tid på mobilen og sosiale medier, mens vi glemmer å investere tid i gode samtaler med partneren vår.

Marit R. Nielsen driver app-utviklingsselskapet Plaza sammen samboeren sin. FOTO: Privat
Marit R. Nielsen driver app-utviklingsselskapet Plaza sammen samboeren sin. FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: «Phubbing» er den nye trusselen i parforholdet

Kjærligheten kan blusse opp

- Vi tror også at mange som trodde det ikke var stort mer å snakke om eller lære om partneren sin, vil få en del positive aha-opplevelser! Viktigst av alt er hva slike samtaler gjør med oss som par psykologisk. Gode og personlige samtaler får kjærligheten til å blusse opp, og gir en fantastisk følelse av nærhet og samhørighet, sier Nielsen.

På markedet finnes allerede ulike spørsmålsspill med spillkort, over samme lest. Nielsen tror at at en app vil gjøre det enda mer brukervennlig, ettersom mobilen er noe vi har med oss over alt, og som dessuten enkelt kan oppdateres.

I appen er spørsmålene delt inn i åtte kategorier, alt fra «beskriv hverandre» til «familie og økonomi». Spørsmålene er testet ut på utviklerne selv og en rekke par i ulike aldersgrupper.

- Vi ba dem gi terningkast på alle spørsmålene de prøvde, basert på hvor positiv og konstruktiv de syntes samtalen rundt spørsmålet ble, og ut fra en liste på drøye tusen spørsmål, plukket vi ut de 200 beste, forteller Nielsen.

- Kan appen erstatte timer hos parterapeut?

- Jeg tror ikke appen kan erstatte parterapi for par som opplever å ha kjørt seg fast eller har spesifikke problemer som de trenger å komme til bunns i, men vi er i kontakt med flere terapeuter som anbefaler sine klienter å ta i bruk slike hjelpemidler. Det blir kanskje riktigere å si at en slik app kan være en verdifull del av terapien, og dessuten virke forebyggende mot samlivsproblemer i utgangspunktet, mener Nielsen.

LES OGSÅ: 9 «smarte» måter lykkelige par krangler på

Slipper dørstokkmila

Andreas Løes Narum er psykolog, og har mange års erfaring som parterapeut og som ekspert i ulike TV-programmer. Og ja, han ser muligheter for å nå ut med psykologisk hjelp - via nettet, og mobilen. Faktisk har han funnet opp en nettløsning, for par som ønsker hjelp, men som syns dørstokkmila til en parterapeut blir fryktelig lang.

ØYEBLIKKELIG HJELP: - Par i akutt krise har ofte behov for hjelp med en gang, mener psykolog Andreas Løes Narum som har startet nettjenesten parweb.no.
ØYEBLIKKELIG HJELP: - Par i akutt krise har ofte behov for hjelp med en gang, mener psykolog Andreas Løes Narum som har startet nettjenesten parweb.no. Vis mer

- Jeg startet parweb.no fordi jeg så at nesten alle par kan få det litt eller mye bedre ved å lære seg noen få, grunnleggende håndgrep fra psykologien.

- Det er en kultur i Norge for at vi skal være selvstendige og greie oss selv. Det å be en partner om å være med i terapi blir gjerne mottatt som en skilsmissetrussel selv om intensjonen utelukkende er å få til en bedre hverdag for begge, mener psykologen.

På nettsiden kan paret velge mellom tre ulike «stier», grønn, gul og rød. Rød sti er for de parene som står midt i en akutt krise, der den ene har vært utro for eksempel.

- I slike situasjoner raser verden helt sammen, og man trenger hjelp med en gang. Da kan denne nettløsningen være det man trenger for å få akutt bistand med å sette i gang en konstruktiv prosess. Vondt blir ofte verre hvis man må vente i uker på å få time hos terapeut, sier psykologen.

Uavhengig av hvilken sti man velger, består opplegget av at begge parter tar en personlighetstest og mottar en evaluering og matchingrapport. Deretter får man veileding via 20-30 videosnutter, og konkrete øvelser man skal gjennomføre i løpet av to-tre måneder.

LES OGSÅ: Derfor bør dere gå til en parterapeut tidlig i forholdet

Mange trenger bare et lite puff

- Kan denne nettløsningen erstatte timer med ansikt-til-ansikt-terapi?

- Ja, i mange av tilfellene. Mange mennesker trenger bare en liten puff i riktig retning for å rydde opp i egne tanker eller handlemønstre, og nettet gjør psykologien tilgjengelig for langt flere enn før. På den måten kan nettbaserte psykologtjenester bidra vesentlig til folkehelsa, mener Løes Narum og understreker at når det gjelder alvorlige diagnoser er det å møte psykolog viktig for å bli bedre.

- Men folk flest er ganske friske og velfungerende og trenger bare litt informasjon og et lite øvingsprogram så kan de endre hverdagen sin i lysere retning helt på egenhånd.

Han tror for øvrig en app som «Snakk sammen» også kan være positiv for mange par.

- Hvis disse kan generere gode samtaler, er det en bra ting som betyr at man bruker mer tid med sin kjære og finner ut mer om hverandre.

Tilbake til Marit R. Nielsen. Hva vil hun si er de tre beste spørsmålene fra appen, for å kickstarte den gode samtalen?

- Det er ikke lett å plukke ut bare tre, men her er noen av våre favoritter:

«I hvilke situasjoner synes du vi har det aller best sammen som par?»

«Hva er det beste jeg kan gjøre for å få ting inn på rett spor igjen hvis vi krangler?»

«Hvis du kunne reist frem i tid og møtt oss selv som eldre, hva ville du ha spurt oss om?»

(Så siste spørsmål utblir da - kanskje noe å teste ut på kjæresten?)

LES OGSÅ: Dette kjennetegner de lykkelige parene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer