Ny studie:

Pene mennesker har mer problemer med lange forhold

- Det er klart at veldig pene mennesker har flere tilbud, og det er ofte mange som vil være sammen med dem.

UHELL: Det er ikke bare fordeler med å være veldig pen. FOTO: NTB scanpix
UHELL: Det er ikke bare fordeler med å være veldig pen. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Vi har alle noen som vi beundrer eller gjerne skulle ha overtatt utseende til. Enten det er vakre kjendiser som sminkes og styles til perfeksjon, den ene kollegaen som alltid er så pen eller den rynkefrie venninna di som tilsynelatende aldri blir en dag eldre enn 20 år.

Det er lett å tenke at pene mennesker har det bedre, og at det er lettere å finne en kjæreste eller å få et forhold til å vare. Nå viser imidlertid en ny studie at det ikke bare er fordeler med å være veldig pen. Studien viser nemlig at mennesker med et pent utseende, har mindre hell i kjærligheten.

Studien ble gjennomført ved Harvard University, og viser at pene mennesker har mer problemer med å ha langvarige forhold.

Det skiller seg fra slik det ofte fremstilles i bøker og filmer, hvor attraktive mennesker har lykke i kjærlighetslivet sitt, og ofte møter den perfekte partner som de har et godt forhold til. Tidligere forskning har også vist at pene mennesker tjener mer enn sine mindre attraktive kollegaer, og får mer oppmerksomhet i skolen og på jobb.

I den nye studien konkluderer forskeren nå med at det å være fysisk attraktiv ikke kommer uten negative sider. Ifølge studien er én av årsakene til at pene mennesker sliter med å ha langvarige forhold, at de rett og slett har for mange valgmuligheter.

Pene mennesker får med andre ord flere tilbud fra potensielle partnere, og da kan det være vanskelig å beskytte forholdet mot trusler eller motstå fristelser utenfor forholdet.

LES OGSÅ: Hvor viktig er utseendet, egentlig?

VANSKELIG Å VÆRE I FORHOLD: Det kan være vanskelig å være i langvarige forhold, dersom du har uendelige muligheter utenfor forholdet.
VANSKELIG Å VÆRE I FORHOLD: Det kan være vanskelig å være i langvarige forhold, dersom du har uendelige muligheter utenfor forholdet. Vis mer

LES OGSÅ: Irriterende: Pene folk som sier at utseende ikke betyr noe og velstående folk som sier at penger ikke gjør deg lykkelig.

Pene mennesker har flere tilbud

- Vi vet at den største risikoen for å se etter andre partnere mens man er i et forhold, er tilgjengelighet. Det er klart at veldig pene mennesker har flere tilbud, og det er ofte mange som vil være sammen med dem. Da kan det være større sannsynlighet for at de bytter partner oftere enn andre.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Tidligere studier har vist at pene mennesker får mange gratis fordeler i arbeidslivet og i livet generelt, og at de blant annet får mildere straffer i straffesaker.

- Man skulle kanskje tro det var omvendt, at pene mennesker også har hell i kjærligheten. Men de fleste mennesker har perioder hvor de er litt lei av kjæresten sin eller tenker at vedkommende er mer irriterende enn vanlig, og det er nok større sannsynlighet for å avslutte forholdet i dårligere tider hvis det er mange beilere som venter, sier han.

LES OGSÅ: Pene mennesker glemmes lettere

Avkrefter romantisk fordom

Kate Elin Søyland er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. Hun sier at kjærlighet handler mer om tilknytning enn flott utseende eller flaks, selv om noen av og til har mindre hell i kjærligheten.

- Forskningen er jo interessant selv om den handler om de store linjene og ikke enkeltindividet. Vi tenker jo lett litt sånn "sort hvitt"-tanker. Om jeg bare hadde vært ung, vakker, rik eller lignende, da hadde livet og kjærligheten vært langt lettere. Med "evig lykke" sånn som i eventyrene der prinsen alltid får den vakre prinsessen, sier hun.

Den nye studien avkrefter den romantiske fordommen.

- Livet er selvsagt ikke problemfritt selv ikke om man er aldri så vakker. Vi har alle våre hverdagsfloker, også i kjærligheten, sier hun.

LES OGSÅ: Har du hørt om glorie-effekten?

Økt risiko

- Så det er større risiko for brudd hvis man har en kjæreste som er veldig pen?

- Hehe, ja, i fare for å gjøre det enda vanskeligere for dem. Men det trenger ikke være sånn, og det er mange attraktive mennesker som er trofaste i ett forhold hele livet, forklarer Winther.

Likevel er det noe med tilgjengelighet som øker sannsynligheten for brudd.

- Vi vet at personer som har vært i lange forhold, og som i ettertid har fått en profilert stilling eller annet som gjør dem mer attraktive, oftere går over streken og finner noen andre. Rett og slett fordi de kan. Men det viktig å si at dette absolutt ikke gjelder alle, sier han.

Forskningen viser likevel at det er en sammenheng mellom hvor attraktiv man er og hvor langvarige forhold man har.

- Det er i alle fall litt naivt å ikke se på det som en potensiell risiko. Her sammenfaller forskning med hva som sies i terapirommet. Mange fristelser øker sannsynligheten for utroskap og brudd, men det er langt fra en fasit og du trenger ikke stenge inne din kjære av den grunn, sier Søyland.

Dersom du imidlertid ikke føler du deg sett i forholdet og bekreftet emosjonelt og fysisk, bør det ringe en varsellampe.

- Det trenger ikke bli brudd og vonde svik, men se det slik at relasjonen trenger å vitaliseres. Utroskap skjer også mennesker du aldri ville mistenke for det, så tenk heller forebyggende, sier hun.

LES OGSÅ: Hvor går egentlig grensen for utroskap?

Gresset er grønnest der det vannes

Det kommer også an på hva vi legger i å “ha hell i kjærligheten". For noen er stabile emosjonelle bånd langt viktigere enn overfladisk oppmerksomhet fra andre, enten det er hyggelige kolleger eller flørt fra fremmede mennesker ute på byen en fredagskveld.

- Hvis noen bevisst søker oppmerksomhet og spenning, kan det å få mye oppmerksomhet være en farlig boost. Men det kan like gjerne være den partneren som er imot utroskap som plutselig faller for fristelsen. Alle relasjoner, og spesielt kjæresterelasjoner, trenger pleie og vedlikehold for å blomstre, sier Søyland.

Gresset er med andre ord grønnest der det blir vannet.

- Når det er sagt, ser jeg ingen klar sammenheng med at de som opplever seg som "den vakre kjæresten" strever mer enn andre. Vi strever alle på hver vår måte. Det med flere valgmuligheter og fristelser kan gjerne virke som et luksusproblem når en ikke har det, men er helt reelt for den det gjelder, sier hun.

LES OGSÅ: - Bakgrunnen for utroskap er nok som regel at «gresset er grønnere på den andre siden»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer