Ny studie:

Personer med denne evnen er mer fornøyd i forholdet sitt

- Gir bedre harmoni, kommunikasjon og sex, sier eksperten.

VELDIG VIKTIG: - Veldig mange gjør ting de vet de ikke burde, og det skader forholdet på sikt. Å ha høy ego-effektivitet vil kunne gi bedre harmoni, bedre kommunikasjon, bedre sex og økt balanse i forholdet, sier parterapeuten. FOTO: NTB
VELDIG VIKTIG: - Veldig mange gjør ting de vet de ikke burde, og det skader forholdet på sikt. Å ha høy ego-effektivitet vil kunne gi bedre harmoni, bedre kommunikasjon, bedre sex og økt balanse i forholdet, sier parterapeuten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid samsvar mellom det du vet at du burde gjøre, og det du faktisk gjør. Det gjelder på mange områder i livet. Du vet for eksempel at du bør trene noen ganger i uken, spise mindre sjokolade eller shoppe mindre, men det er ikke alltid du klarer å gjennomføre, til tross for at du vet at det hadde vært det beste valget.

Det samme gjelder i parforhold, og selv om du vet at du burde gjøre noe, er det ikke alltid like lett i praksis.

Se for deg at du er i et forhold med mye krangling, og du vet at du ikke burde kjefte og klage så mye, men så står dere midt i en krangel igjen og plutselig sier du mye som du senere angrer på. Eller se for deg at bursdagen til partneren din nærmer seg, og du lover deg selv å legge en ekstra innsats i gaven i år, men så plutselig er dagen her og du må kjøpe det første og beste du kommer på.

Av og til er det forskjell mellom det du vet at du burde gjøre og det du faktisk gjør. Ego-effektivitet refererer til evnen til å handle i samsvar med ens ideelle syn på seg selv, altså at du gjør det du vet at du burde gjøre.

Men hvorfor er ego-effektivitet så viktig for parforhold?

HANDLER PÅ IMPULS: Noen ganger kan du tenke at det ikke er mulig å endre seg og at «jeg er bare sånn». FOTO: NTB
HANDLER PÅ IMPULS: Noen ganger kan du tenke at det ikke er mulig å endre seg og at «jeg er bare sånn». FOTO: NTB Vis mer

Dette viser studie

Ny forskning publisert i Journal of Personality viser at ego-effektivitet spiller en viktig rolle i forholdet ditt.

«Det gikk opp for oss at folk gjør ting som de selv vet ikke er de beste tingene å gjøre. For eksempel går de glipp av muligheter på grunn av angst eller de kjefter på andre mens de vet at dette sannsynligvis ikke er en god idé», sa studieforfatter Michael D. Robinson, professor ved North Dakota State University, ifølge psypost.org.

Forskerne undersøkte 183 studenter og 212 andre personer som alle var i et romantisk forhold. Deltakerne ble presentert for ti scenarier med potensielle trusler, dilemmaer eller utfordringer i romantiske forhold. Hvert scenario ble presentert med fire potensielle måter å reagere på.

Deltakerne ble først bedt om å vurdere effektiviteten til hver reaksjonsmåte, før de ble bedt om å svare på hvordan de selv ville ha reagert. Forskerne intervjuet også personer som kjenner deltakerne godt for å få svarene bekreftet.

Personer som svarte det samme på hva de trodde de «burde gjøre» og det de trodde de «ville gjøre», ble ansett for å ha høy ego-effektivitet.

Resultatet av studien viser at personer med høy ego-effektivitet er mer fornøyd og forpliktet i forholdet sitt. Personer med lav ego-effektivitet har derimot en mer aggressiv atferd og har større sannsynlighet for å prøve å manipulere partneren sin.

VANSKELIG Å BRYTE ET MØNSTER: Atferden vår i relasjoner er automatiserte og ofte ubevisste, og derfor kan det være veldig vanskelig å bryte et mønster.
VANSKELIG Å BRYTE ET MØNSTER: Atferden vår i relasjoner er automatiserte og ofte ubevisste, og derfor kan det være veldig vanskelig å bryte et mønster. Vis mer

Veldig viktig

- Det spiller absolutt en viktig rolle i parforhold. Veldig mange gjør ting de vet de ikke burde, og det skader forholdet på sikt. Å ha høy ego-effektivitet vil kunne gi bedre harmoni, bedre kommunikasjon, bedre sex og økt balanse i forholdet.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Om du er bevisst din egen oppførsel og dine egne valg i et forhold, vil det også være lettere for partneren din å forholde seg til.

- Om du til stadighet lar være å handle slik du vet du burde, vil det skape frustrasjon over tid. Det kan føre til mer krangling, dårlig stemning eller pliktsex, forklarer Haldorsen.

Grunnen til at mange handler til tross for bedre viten, er at følelser er vanskelig å kontrollere.

- Mye bygger seg opp over tid, og vil til slutt koke over, sier hun.

Du kan heller ikke kontrollere hva den andre sier og gjør, og vi mennesker bygger mye av våre egne handlinger og valg ut fra hva andre gjør.

MANGLER ÅPEN DIALOG: - Paret kan også mangle den åpne dialogen der begge føler seg sett og forstått. Bevisstgjøring er som kjent første steget til forandring, men ingen endring uten handling, sier Søyland.
MANGLER ÅPEN DIALOG: - Paret kan også mangle den åpne dialogen der begge føler seg sett og forstått. Bevisstgjøring er som kjent første steget til forandring, men ingen endring uten handling, sier Søyland. Vis mer

Utsetter gode handlinger

- I hverdagen er det mange par som utsetter gode og riktige handlinger, uten at de egentlig ønsker det. Derfor får mange par lavere livskvalitet. For å forstå det bedre kan ordet ego-effektivitet byttes ut med relasjons-effektivitet. Hvis du handler slik du faktisk vet er riktig, vil det komme både deg selv, partneren din og relasjonen deres til gode.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Noen ganger kan par være uenige om hva som er «det riktige». Atferden vår i relasjoner er automatiserte og ofte ubevisste, og derfor kan det være veldig vanskelig å bryte et mønster. Å gjøre endringer kan også være sårbart og vanskelig for mange.

- Emosjonell regnskapsføring kan det også hindre deg i å gjøre det rette. Om begge føler seg i minus blir dere mindre rause med hverandre og det påvirker gode initiativ og reparasjon, forklarer Søyland.

Noen ganger kan du tenke at det ikke er mulig å endre seg og at «jeg er bare sånn», og det kan bli brukt som en unnskyldning for å fortsette med noe du vet du ikke burde gjøre.

- Paret kan også mangle den åpne dialogen der begge føler seg sett og forstått. Bevisstgjøring er som kjent første steget til forandring, men ingen endring uten handling, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer