Sexomni:

Personer med sexomni kan ha sex om natten uten å være klar over det

Noen personer onanerer, får orgasmer og har sex med partneren i søvne, og våkner opp uten å huske noe av det. Noen ganger kan slike saker havne i retten.

SEXOMNI: Sexomni inkluderer onani, med og uten orgasme, forspill, samleie, spontane orgasmer, og «dirty talk». FOTO: NTB Scanpix
SEXOMNI: Sexomni inkluderer onani, med og uten orgasme, forspill, samleie, spontane orgasmer, og «dirty talk». FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det første tilfellet av sexomni ble rapportert i Singapore i 1986: En gift mann masturberte i søvne hver eneste natt – dette til tross for at han hadde sex med kona før leggetid. Han husket ingenting av det morgenen etter.

Kona til denne mannen trodde at hun ikke var i stand til å tilfredsstille ham. De ante ikke at mannen faktisk led av en søvnlidelse, og at det ikke hadde noe å gjøre med forholdet deres.

– Det er viktig å understreke at sexomni (seksuelle handlinger under søvn) er diagnostisert som en av parasomniene – en fellesbetegnelse for forstyrret atferd eller fysiologiske forandringer som forekommer i forbindelse med søvn, sier Carlos H. Schenck.

Schenck er søvnforsker ved Minnesota Regional Sleep Disorders Center, og professor ved universitetet i Minnesota.

– Sexomni inkluderer onani, med og uten orgasme, forspill, samleie, spontane orgasmer, og «dirty talk». Det kan også oppstå voldsomme situasjoner med aggressiv holdning, noe som kan resultere i voldtektsscenarioer.

LES OGSÅ: Hvorfor snakker vi i søvne?

Hovedsakelig menn som rammes av sexomni

Det finnes ingen oversikt over hvor mange som har sexomni. Det er heller ikke kjent hvorfor noen får det, men stort sett er det menn – nesten 80 prosent av alle rapporterte tilfeller involverer menn med sexomni.

– Tilstanden blir vanligvis registrert av sengepartneren. For disse parene kan seksuell intimitet bli vanskelig, men noen ganger kan sexomni forbindes med humor, sier Schenck.

Det er ikke alltid partneren oppdager at noe er galt heller. Schenck har tidligere hatt en mannlig pasient som klaget på for lite sex. Det viste seg at han hadde hatt sex om natten i 13 år, uten å vite om det selv. Han og kona hadde et rikt sexliv, som var villere og mer kreativt enn da de begge var våkne.

Ettersom det er partneren som oftest registrerer søvnlidelsen, kan det tenkes at det er like mange kvinner som har sexomni, men mennene klager ikke på det i like stor grad som kvinner. Og hvorfor er det slik? Ifølge Schenck, kan det være flere grunner til det.

– Kanskje er menn med sexomni mer voldsomme enn kvinnene. Kulturelle, religiøse og personlige faktorer spiller en rolle her.

Det er også rapportert forskjeller mellom kvinner og menn med sexomni: Kvinner onanerer mer, og har en tendens til å få spontane orgasmer mens de sover. Menn vil oftere kjærtegne partneren og forsøke å ha et fullbyrdet seksuelt samleie.

– Sexomni er en fysiologisk/medisinsk søvnlidelse, som ikke påvirker personen negativt ved våken tilstand. Instinktene våre kan komme frem når vi sover – det er det som skjer ved sexomni, og personen kan ikke kontrollere det, sier Schenck.

LES OGSÅ: Britisk søvnforsker til KK.no: - Ja, kvinner trenger mer søvn enn menn

Noen saker som involverer sexomni havner i retten

Det er noen generelle faktorer som kan utløse sexomni, slik som stress og søvnunderskudd.

– Diagnosen stilles ut ifra en klinisk samtale. Det er sjelden man trenger objektive målinger – diagnosen kan stort sett stilles basert på pasientens informasjon, sier Ståle Pallesen, søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen.

Det er som regel menn som blir tiltalt i overgrepssaker hvor sexomni er sentralt. Slike saker har havnet i retten også her til lands.

– I slike saker må man vurdere hvor sannsynlig det er at ugjerningen ble begått i søvne, og det er ulike kriterier som vektlegges. Dette kan være basert på om det er kjent at personen har hatt søvnlidelser, og om noen i familien lider av tilsvarende. Det vil også typisk vektlegges om tidligere partnere kan bekrefte det.

Slike saker kan være vanskelige å dømme, spesielt ettersom kunnskapen om sexomni er dårlig.

– I de fleste sakene jeg har hørt om i Norge, har ikke den tiltalte blitt trodd. Det er utvilsomt at sexsomni finnes som et fenomen, men det må i rettslige sammenhenger alltid vurderes opp mot faktorer som tilsier at handlingen ikke ble begått under søvn. Det vil her alltid være en fare for at noen bruker sexsomni som en bortforklaring av en seksuell forbrytelse, mener Pallesen.

LES OGSÅ: - Søvnen påvirkes ofte dersom man ikke har det helt greit i livet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer