Utroskap:

Personlighetstrekkene som kan øke faren for utroskap

Personligheten vår har litt å si, men det er slett ikke den viktigste risikofaktoren.

UTROSKAP: Det er ikke noe som heter «en utro personlighet», men det er visse trekk som øker risikoen. FOTO: NTB Scanpix
UTROSKAP: Det er ikke noe som heter «en utro personlighet», men det er visse trekk som øker risikoen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du opplevd å bli bedratt så vet du at utroskap er noe av det verste du kan føle på i et parforhold. Tanken på at den du elsker har delt noe intimt med et annet menneske føles rett og slett som det verste svik.

Og kanskje derfor er vi så opptatt av utroskap som tema. For hadde det ikke vært greit om det fantes tydelige tegn og personlighetstrekk vi kunne forholde oss til? Noe som indikerte at «dette mennesket har høy sannsynlighet for å være utro».

– Jo, man kan helt sikkert finne noen personlighetstrekk som oftere går igjen hos mennesker som er utro. Men man kan liksom ikke si at «er du sånn så vil du være utro», sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, til KK.no.

LES OGSÅ: Er kvinner mer utro i dag?

Oftere de utadvendte og impulsive

I hennes praksis er utroskap et tema som ofte kommer opp i parsamtaler. Og selv om det ikke er en tydelig rød tråd for hvem som er utro, er det likevel noen tendenser.

– Erfaringsmessig ser jeg at de fleste jeg snakker med om utroskap sier at «dette hadde jeg ikke trodd at jeg kom til å gjøre». Og når mennesker selv ikke vet at de ville gjort det, så er det også vanskelig for fagfolk å vite, sier hun og forklarer videre:

– Men jeg ser at såkalte høyrisikopersoner, de som er rastløse, søker spenning og stadig er på utkikk etter utfordringer, sjeldnere er overrasket over at de har vært utro. De mer ekstroverte og impulsive ser i hvert fall ikke på det som et sjokk.

LES OGSÅ: Er det mulig å forandre personlighetstrekk du ikke er fornøyd med?

EKSTROVERT: Mennesker som er svært utadvendte, rastløse og impulsive kan ha høyere risiko for å være utro. Foto: Scanpix.
EKSTROVERT: Mennesker som er svært utadvendte, rastløse og impulsive kan ha høyere risiko for å være utro. Foto: Scanpix. Vis mer

Hun påpeker at det også hender at mer stille og rolige personer som egentlig liker trygghet i livet sitt, også kan være utro. Likevel er det de impulsive som er mer i risikosonen. Det mener også psykolog Andreas Løes Narum.

– Når man snakker om mennesker så er det alltid ganske komplekst og man kan ikke alltid si at en pluss en er to. Men grovt sett er det større sjans for å være utro hvis du som person er utadvendt og har lavere impulskontroll. Det er de to viktigste trekkene man har sett, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Er du og kjæresten rake motsetninger?

Den viktigste faktoren: Hvor fornøyd du er i forholdet

I 2011 skrev psykolog Ellen Sveen Haugen Hoel, sin hovedoppgave nettopp om temaet personlighet og utroskap. Og selv om det ikke er noe som heter «en utro personlighet» fant hun at det er noen faktorer som kan spille en rolle.

– Det er ikke slik at du kan forutse utroskap basert på personlighetstrekk, men personligheten kan innebære risikofaktorer og beskyttelsesfaktorer. Når man skal se på psykologiske fenomen så må man alltid se på samspillet mellom egenskaper ved personene som personlighet, og egenskaper ved relasjonene, som partilferdshet, og egenskaper ved situasjonen det utspiller seg i, forteller hun til KK.no.

Men noen mennesker kan være mer disponert for å inngå i utroskapsatferd. For eksempel er det en høyere risiko for at man kan være utro hvis man er veldig ekstrovert. Dette kan handle om at man da søker mer kontakt med folk generelt.

– Da er man oftere i situasjoner der man møter folk man kan bli tiltrukket av. En mulighet er også at de ekstroverte er mer spenningssøkende, sier hun.

Men personligheten er slett ikke den viktigste risikofaktoren.

– Tilfredshet i parforholdet har noe å si. Det var en sterkere sammenheng der enn med personlighet. Den sterkeste prediktoren for utroskap er altså hvor fornøyd du er med parforholdet, forklarer Hoel.

LYKKELIG? Hvor tilfreds du er med parforholdet du er i, har vist seg å være den mest avgjørende faktoren for utroskap. Foto: Scanpix.
LYKKELIG? Hvor tilfreds du er med parforholdet du er i, har vist seg å være den mest avgjørende faktoren for utroskap. Foto: Scanpix. Vis mer

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare

Påvirkes også av oppvekst og miljø

Når det kommer til utroskap er det utrolig mange faktorer som kan spille inn. Hos noen kan det ligge litt i deres natur å søke spenning, hos andre kan det være at forholdet skranter litt. Noen kan også oppleve hverdagen etter at forelskelsen har lagt seg som litt uspennende og traurig, og vil da søke etter den «nye» og berusende følelsen igjen.

– Alle mennesker er jo et produkt av arv og miljø. Man er jo ikke født som en person som kan bli utro, det er jo faktorer gjennom livet som kan forme ditt syn på utroskap. Den innstillingen dine foreldre har hatt til utroskap i oppveksten, eller miljøet du har vært i, kan ha stor betydning for hvordan du selv ser på utroskap, og hvilke valg du tar, forteller Gamnes.

Også Narum tror at oppvekst og miljø kan påvirke vårt syn på troskap og utroskap.

– Ren anekdotisk kjenner jeg igjen at oppvekst kan ha noe å si. Jeg ser ofte det med mine klienter at de forteller at de som barn har opplevd foreldrenes utroskap, og en vond skilsmisse. Og så plutselig havner de der selv, forteller han.

At «alle er utro, så hvorfor kan ikke jeg være det» er heller ikke en uvanlig unnskyldning, spesielt blant de som er notorisk utro.

– De er nødt til å normalisere sin egen oppførsel og rettferdiggjøre den. Når man er utro så blir man dessuten ekstra oppmerksom på andre som er utro, og kanskje er de selv utro med andre som er i et forhold, sier han og legger til at «alle» likevel ikke er utro.

– Store undersøkelser viser at mellom 20-50 prosent av oss har vært utro en gang i løpet av livet. Det jeg har funnet når jeg har undersøkt, er at man nærmer seg 50 prosent blant de med høyere utdannelse, forteller Narum.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer