Parforhold

Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

- Mitt inntrykk er at de fleste ikke innser det før det har blitt et problem for partneren, sier samlivsterapeut.

PHUBBING: Har mobiltelefonen fått en vel stor plass i forholdet deres, kan det nok ha mer å si enn dere kanskje tror. Å ha avtaler for når telefonen skal legges bort kan styrke forholdet.   Foto: Shutterstock / Monkey Business Images
PHUBBING: Har mobiltelefonen fått en vel stor plass i forholdet deres, kan det nok ha mer å si enn dere kanskje tror. Å ha avtaler for når telefonen skal legges bort kan styrke forholdet. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet om de vanligste skillsmissegrunnene i Norge; utroskap, sex og penger, men det er flere kilder til konflikt i et parforhold, og de senere årene har det sneket seg inn en tredjepart i de fleste forhold; telefonen. Det er jo ganske uskyldig å sjekke Facebook en gang i blant, tenker du kanskje, men mobiltelefonen din kan faktisk gi en ganske kjip dominoeffekt som kan skade forholdet ditt.

Dr. James A. Roberts er forsker på forbrukervaner og professor ved Hankamer School of Business at Baylor University in Waco, Texas. Han har sammen med kollega ved universitetet, Meredith David, undersøkt nettopp hvilken trussel mobilene våre kan være for forholdet.  

- Vår undersøkelse fant at 70 prosent av de som var i et romantisk forhold var plaget av at partneren brukte mobiltelefonen mens de var sammen, forteller Roberts til KK.no.

Fenomenet har på engelsk fått navnet phone snubbing (snubbing=ignorering/å være kald mot) eller litt enklere; «phubbing».

- Det (phubbing) er et problem fordi det devaluerer den andre parten - de føler at de ikke er prioritert. For at et forhold skal være sunt må begge parter være der for den andre. Når vi distraheres av telefonen mens vi er sammen med partneren vår, er vi sammen, men alene, sier han.  

LES OGSÅ: - Å være ensom i forholdet er langt fra uvanlig

Velger mobilen over kjæresten

De to forskerne ba 175 voksne amerikanere fra hele landet, som alle var i et fast forhold om å svare på flere spørsmål, blant annet om hvorvidt partneren alltid plasserer mobilen lett tilgjengelig, og om han eller hun bruker telefonen når de er ute sammen, om mobilen var en kilde til konflikt i forholdet, og dessuten om hvor tilfredse de var med forholdet og livet sitt generelt. Ifølge dem fortsetter vi faktisk å «phubbe» selv om ser at det påvirker forholdet. 

- Vår forskning viser at partnere er klar over hvordan deres smarttelefon påvirker vår bedre halvdel. Vi vet dette fordi phubbing leder til telefonkonflikter, som igjen reduserer graden av fornøydhet i forholdet generelt. De fleste av oss er ganske gode til å fortelle partneren om det når han eller hun gjør noe plagsomt, fortsetter Roberts.

Og løsningen bør jo være relativt enkel..? 

- Det er rett og slett et spørsmål om å droppe telefonen når vi er sammen med partneren vår. 

LES OGSÅ: Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier: - Hvis du skifter profilbildet ditt for ofte kan du bli stemplet som «attention whore»

- Et tilbakevendende tema

Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, og skriver om og gir råd rundt parforhold og familieliv på bloggen trinehuseby.no. Mobilbruk som et tema i parforholdet er ikke noe nytt for henne. 

KAN BLI EN TRUSSEL: Å glemme mobilen hjemme er for mange som å ha glemt en kroppsdel. Men det kan nok være ganske sunt å venne seg til å klare seg uten iblant, så du lettere klarer å legge den fra deg og vende oppmerksomheten mot noen andre.  Foto: Scanpix
KAN BLI EN TRUSSEL: Å glemme mobilen hjemme er for mange som å ha glemt en kroppsdel. Men det kan nok være ganske sunt å venne seg til å klare seg uten iblant, så du lettere klarer å legge den fra deg og vende oppmerksomheten mot noen andre. Foto: Scanpix Vis mer

- Mobilbruk er et stadig tilbakevendende tema. Par ber gjerne om hjelp fordi de har mistet følelsene for hverandre, kommuniserer dårlig, misforstår hverandre og krangler, og savner nærhet. I bunn og grunn handler det om at når vi retter oppmerksomheten mot andre ting, går det ut over nærheten i parforholdet, sier hun til KK.no.

Hun forteller at mobiltelefonen er en så stor del av livene til de fleste av oss nå, at den også kan bli en trussel. 

- Med mobilen har vi innført et nytt element i samlivet. På mobilen søker vi informasjon, vi holder oss oppdatert, vi er sosialt aktive, det er underholdning, vi opplever spenning og vi henter inspirasjon og anerkjennelse. Man er del av noe større og føler seg inkludert. Mobilen har kommet for å bli. Men fra først og fremst å ha vært et uvurderlig kommunikasjonsverktøy, har den nå også blitt en trussel for tilstedeværelse og kontakten med den eller de vi lever sammen med. Det er en utfordring for veldig mange.

LES OGSÅ: Er du og kjæresten svært ulike? 

Innser det ikke før det er blitt et problem

Hun tror de fleste er klar over det om de bruker telefonen for mye, men at det ikke alltid er like lett å se omfanget av det, slik det ser ut for den andre parten. 

- Mitt inntrykk er at de fleste ikke innser det før det har blitt et problem for partneren - og ergo for parforholdet. De færreste opplever at partneren sier: «Når du er så mye på mobilen, vil jeg ikke leve sammen med deg».

- Men mange opplever at partneren, etter å ha savnet nærhet i måneder eller år, kommer og sier: «Jeg har mistet følelsene for deg. Jeg vil ikke leve sammen med deg lenger.»

LES OGSÅ: Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt

Råd til deg som sliter med «phubbing»

Hvis dere er blant dem som ser at det har sneket seg inn en tredjepart i forholdet deres, har Huseby flere råd, noe hun også har skrevet om på bloggen sin. 

Huseby sine konkrete råd til deg som «phubber», eller plages med «phubbing» i forholdet:

  • Ta bevisste valg for hvordan du bruker mobilen. Impulsstyrt bruk kan være risikofylt når man lever sammen med andre. Lag regler for deg selv, så du slipper å vurdere hele tiden hvorvidt du skal ta den opp eller ikke.
  • Finn balanse mellom tid «av» og «på».
  • Avklar med partneren: Hva ønsker du deg i forhold til mobilbruk? Hva ønsker jeg meg? Hva trenger parforholdet vårt? På bloggen sin skriver hun også om hvordan dere kan lære dere å tenke at parfoholdet består av tre, ikke to, parter - hvorav den tredje selvfølgelig ikke er mobilen, men paret. 
  • Inngå en avtale og hold dere til avtalen. Eksempel på et punkt i en avtale, kan være: Når vi spiser sammen, har vi mobilen på lydløs. 
  • En avtale om mobilbruk innebærer ikke at man skal slutte å bruke mobilen. Den innebærer å være klar over hva man holder på med og ta styringen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer