Mange sexpartnere:

Politiker og trebarnsmor Anahita (35) har hatt over 100 sexpartnere

– Sex og kjærlighet kan være to forskjellige ting noen ganger. Det er ikke galt å nyte sex, uten at det er kjærlighet involvert.

MANGE SEXPARTNERE: Anahita legger ikke skjul på at hun liker å ha sex, for nytelsens skyld. Nå er antall sexpartnere på over 100, noe hun overhodet ikke skammer seg over. FOTO: Privat
MANGE SEXPARTNERE: Anahita legger ikke skjul på at hun liker å ha sex, for nytelsens skyld. Nå er antall sexpartnere på over 100, noe hun overhodet ikke skammer seg over. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

I juni kom den danske rapporten om «unges oppfattelse av kjønn, kropp og seksualitet». Unge mennesker i alderen 16-20 år deltok i undersøkelsene, hvor det kom frem at det å ha mange sexpartnere er status for gutter, mens jenter ofte føler skam og blir kalt «billige». Slik har det vært i mange år.

Da den danske Venstre-politikeren Anahita Malakians (35) oppdaget de gammeldagse holdningene blant dagens unge, startet hun kampanjen #over10 på Facebook.

– Jeg snakket med en ung kvinne som hadde hatt 17 sexpartnere på fire år, og fikk hets på grunn av det. At vi fortsatt går rundt og bærer på den skamfølelsen, etter å ha kjempet for likestilling i så mange år, er så trist. Man skal ikke skamme seg over å ha et aktivt sexliv.

Selv har Anahita vært åpen om at hun har hatt sex med over 100 menn. Det er det mange som reagerer på.

– Når jeg forteller disse unge kvinnene hvor mange menn jeg har vært med, føler de ikke på like mye skam. Jeg har en god jobb, tre barn, og har vært i et langt forhold. Om jeg kunne være åpen om dette uten å miste respekt, følte de at det var helt ok å ha mange sexpartnere, uten at de måtte skamme seg av den grunn. For det er jo faktisk ikke et problem – så lenge man praktiserer sikker sex.

LES OGSÅ: Så mange sexpartnere er det normalt å ha

Jeg har aldri følt på skam

Anahita har alltid vært åpen om sexlivet sitt med vennene sine – de snakker åpent om hvem de dater, og hva som foregår.

– Det har aldri vært et problem i min omgangskrets, og jeg har aldri følt på skam. For meg er det helt nytt at noen skammer seg over dette. Men jeg forstår godt at det kan være hardt for en person, om man får hets, og ikke er trygg på seg selv og sine verdier, sier hun, og fortsetter:

– Etter at jeg startet denne debatten, har jeg fått mye hets, men jeg hviler nok i meg selv til å forstå at det ikke er noe å skamme seg over.

35-åringen har blitt svært overrasket over omfanget av debatten som har herjet i Danmark den siste tiden. Hun har fått mange stygge kommentarer, men hun tar det hele med knusende ro.

– Mange er forskrekket over at jeg har vært med så mange menn, og de mener at jeg ikke kan være politiker eller en god mamma, når jeg har et aktivt sexliv. Jeg forstår at noen kan ha vanskeligheter med å forholde seg til det, men det er rart at de føler at de må skrive stygge kommentarer. Om disse personene kunne ha vært likegyldige, hadde det vært den beste reaksjonen.

Det eneste som bekymrer Anahita når det gjelder de negative kommentarene, er at det kan føre til at færre kvinner tør å være åpne om sin seksualitet.

– Jeg har ikke blitt påvirket av disse kommentarene, men det er litt som mobbing. Da kan du velge å ta det til deg og tro på det, eller å ignorere det og tenke at det er hos mobberen problemet ligger.

LES OGSÅ: Dette synes gutta om sex på første date

Jeg har hverken brukt noen, eller blitt brukt selv

Ved siden av de stygge meldingene, har Anahita også fått mange positive kommentarer. Mange, spesielt kvinner, har rost henne for at hun står frem og normaliserer at kvinner kan ha et aktivt sexliv. Disse kommentarene har hun hovedsakelig fått i innboksen sin, fordi personene ikke tør å dele meningene sine offentlig.

– Målet mitt er å skape mer åpenhet, og sørge for at vi får flere normer i samfunnet. Mange har problemer med å plassere meg; enten tror de at jeg har blitt utnyttet for sex, eller at jeg har erobret masse menn og utnyttet dem som en forbruksvare. Ingen av disse påstandene er sanne. Jeg har hverken brukt noen, eller blitt brukt selv.

Anahita mener at flere burde akseptere at to mennesker kan møte hverandre, og bli enige om å ha sex. Om det så bare er for én natt.

– Det handler om å nyte et øyeblikk. Sex og kjærlighet kan være to forskjellige ting noen ganger. Det er ikke galt å nyte sex, uten at det er kjærlighet involvert. Jeg tror nok at mange av mine single venninner gjerne ville hatt en kjæreste, istedenfor å ligge med alle mulige andre. Men det er ikke alle som vil leve i sølibat mens de leter etter den rette, sier hun, og tilføyer:

– Jeg mener ikke at folk MÅ ligge rundt, dette er individuelt. Om man ikke vil ha mange sexpartnere selv, er det helt fint. Det handler om gjensidig respekt – man trenger ikke å være enig, men jeg håper at flere kan vise forståelse, istedenfor å komme med pekefingeren.

#OVER10: Anahita skammer seg ikke over å ha et aktivt sexliv, derfor startet hun kampanjen #over10. Hun mener at det ikke finnes en grense for hvor mange sexpartnere man kan ha. FOTO: Privat
#OVER10: Anahita skammer seg ikke over å ha et aktivt sexliv, derfor startet hun kampanjen #over10. Hun mener at det ikke finnes en grense for hvor mange sexpartnere man kan ha. FOTO: Privat Vis mer

Lyver aldri om antall sexpartnere

Hva svarer du om mannen du er med spør hvor mange sexpartnere du har hatt?

– Det er viktig å se hva slags fyr det er. Om det er en som ikke virker trygg på seg selv, og som jeg tror kan få litt angst om jeg sier det, spør jeg om det er noe han virkelig vil vite. Jeg vil ikke at mannen jeg er med skal føle seg utilstrekkelig, men jeg lyver aldri heller. Det er ikke mitt problem om de føler seg skremt, ler hun.

Dersom Anahita har vært med en mann som har samme holdning til sex som henne, har hun ingen problemer med å fortelle om antall sexpartnere.

– Jeg har møtt mange menn som er veldig åpne, og som synes det er kult å være med noen som har mye erfaring og har plukket opp noen triks underveis, sier hun lurt.

Du er ikke mindre verdt selv om du har hatt sex med flere personer

Noen opplever å bli stemplet som «billig» av vennene sine, dersom de har et aktivt sexliv. Anahita mener at dette sier mer om hvilke venner man har, enn hvordan du selv er som person.

– Om vennene dine er glade i deg og liker å være med deg, vil ikke ditt sexliv ha betydning for vennskapet deres, så lenge du har gode verdier. Du er ikke mindre verdt selv om du har hatt sex med flere personer, enn de selv har. Du er ikke et dårlig menneske fordi du nyter å ha sex, sier hun, og fortsetter:

– Folk prøver å legge det frem som om man har dårlig moral, men slik behøver det ikke å være. Din moral sitter ikke i underlivet ditt.

Anahita er trebarnsmor til barn på 12, 10 og 5 år, og i hjemmet deres har de en åpen tone om sex og hva det innebærer. Hun ønsker at barna skal kunne komme til henne om de har spørsmål eller trenger råd. Barnefaren ble det slutt med for et halvt år siden.

– Nå er jeg singel, og etter at jeg gikk ut med dette, blir jeg nok singel veldig lenge – ingen tør å være sammen med meg! Men da vet de i alle fall antallet, ler hun.

LES OGSÅ: Dette er låta vi nordmenn liker best å ha sex til

Miljø og oppvekst har mye å si for hvordan man ser på seksualitet

John Nikolaisen, som er spesialist i klinisk psykologi og klinisk sexologi ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, mener at det kanskje ikke er så stor forskjell på kvinner og menn. Det som kan ha betydning for hvordan man oppfattes, er hvordan man presenterer at man er seksuelt aktiv.

– Jeg tror det å være en frigjort kvinne, kan være ganske positivt i manges øyne. Jeg tror også menn kan ses på som griser, hvis de er for seksuelt aktive. Noen vil uansett ha sterke fordommer mot kvinner, eller menn. Og jeg tror kanskje at de med mye fordommer noen ganger er veldig høylytte, mens de som ikke synes det er så farlig, ikke engasjerer seg så mye.

Det er ikke så altfor lenge siden seksualitet var et vanskelig tema – spesielt for kvinner. Og noen kvinner lever fortsatt i et miljø hvor det er tabu å ha en uttalt seksuell lyst. I andre miljøer, er det en selvfølge at kvinner gjør det de har lyst til.

– Dette henger også sammen med hvem vi er, og hvilken oppvekst vi har hatt. Dersom du har vokst opp i en familie, i et miljø hvor kroppsglede, nytelse og seksualitet er positivt, blir det enklere som voksen. Kvinner som vokser opp med et mer negativt syn på kropp og seksualitet, føler mye press, fordi media er mer positive enn de selv klarer å være. De opplever ofte prestasjonsangst i forbindelse med sex.

Nikolaisen mener at det bør være rom for åpenhet i et moderne samfunn, men åpenheten kan berøre på ulike måter.

– Dette gjelder for eksempel mennesker som ikke tillater seg eller klarer å ha et godt sexliv, eller mennesker som ikke har tilgang til sex eller nærhet. Noen reaksjoner tror jeg handler om konservative holdninger. Men jeg tror vi må ha en viss takhøyde for at mennesker med «tragiske» liv, som for eksempel er ensomme, kan føle slike utsagn som provoserende.

Finnes ingen fasit på hvor mange sexpartnere det er vanlig å ha

Det finnes ikke undersøkelser fra Norge som viser hvor mange sexpartnere det er «vanlig» å ha. Det eneste man kan si med sikkerhet, er at det varierer mye – hos begge kjønn.

– Jeg synes ta det er vanskelig å svare på hva som er et ideelt antall sexpartnere, fordi det ikke finnes noen fasit. Noen har hatt hundrevis og kanskje over 1000 sexpartnere, mens andre har vært med den samme personen hele livet. Og hva som er best, er det umulig å svare på, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning.

Gamnes har ofte par i terapi hos seg, og samtalen om hvor mange sexpartnere de har hatt, dukker ofte opp. Noen ganger har den ene parten mye erfaring, etter å ha vært med mange partnere, og den andre har lite erfaring.

– I slike situasjoner kan ofte den ene parten føle at han eller hun ikke strekker til, fordi man har mindre erfaring enn partneren. Men da pleier jeg å si at det ikke spiller noen rolle hvor mye eller lite erfaring man har – for dette paret er det jo begges første gang med hverandre, sier hun.

Hva som er bra sex og hvilke preferanser man har, varierer veldig mye, og kommunikasjon og kjemi må være tilstede for at det skal bli full klaff. Selv om man har hatt mange gode sexopplevelser, kan sex med neste partner være helt håpløs, fordi kjemien ikke stemte.

– Det er ikke slik at mye erfaring automatisk gjør sexen bedre. Om man har hatt én, 100, eller ingen partnere, har som regel veldig lite å si. Men det er jo generelt slik at det er mer akseptert at menn har mange partnere, og lite akseptert at kvinner har mange partnere, noe som er synd, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Har du bra og regelmessig sex, vil du oppnå mange helsegevinster

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer