Prøver du å fikse forholdet helt alene?

– I 80 prosent av tilfellene er det menn som trekker seg unna og lukker seg emosjonelt fordi de blir overveldet når man tar opp problemer, sier psykolog.

PROBLEMER: Problemer dukker opp i alle forhold, men hva gjør du når partneren ikke virker interessert i å løse problemet? FOTO: NTB Scanpix
PROBLEMER: Problemer dukker opp i alle forhold, men hva gjør du når partneren ikke virker interessert i å løse problemet? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle parforhold kan oppleve knute på tråden en gang i blant – det er slett ingen krise, for problemer er til for å løses. Men hva gjør du når partneren ikke virker interessert i å løse problemet?

Vi har alle vært der. Du har tatt opp problemene tusen ganger, men det skjer aldri noen endring, fordi dette er jo bare «bagateller», eller «mas» fra din side. Kanskje fleipes det bare bort, så sitter du igjen og føler at det er kun du som tar forholdet på alvor.

– Det er ikke uvanlig å ha par i parterapi hvor den ene minimaliserer problemene eller ikke vil forholde seg til dem, sier Lillian Rydning, psykolog hos avansertseksualitet.no, til KK.

– Mange tror at fordi de selv er fornøyde i forholdet, så gjelder det samme for partneren. Et forhold består jo egentlig av to relasjoner: Hans forhold til deg, og ditt forhold til ham. Selv om opplevelsene av hvor bra man har det ofte henger sammen, hender det at folk feilaktig tror at partneren har det bra fordi de selv er fornøyd, forteller hun.

Men dette er slett ikke den eneste mulige årsaken til at dine rop om hjelp ikke tas på alvor. Det kan også være at partneren din er overdrevent optimistisk.

– Det vil si at partneren din kanskje vet at du ikke har det bra, men tenker at «det ordner seg» eller «det går over», uten å legge ned innsatsen som skal til for at det skal skje. Da føler man seg ikke tatt på alvor, forklarer Rydning.

LES OGSÅ: Disse tingene bør man ikke holde hemmelig for partneren

Unnvikelse er en vanlig årsak til samlivsbrudd

Også par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, forteller til KK at dette dessverre er et svært vanlig problem i parforhold. Og det er ikke uvanlig at det kan føre til samlivsbrudd.

– Dette underbygges også av forskning; det går cirka seks år fra et problem i parforholdet identifiseres til paret tar tak i det sammen med en parterapeut, sier Søyland og forklarer videre:

– Det er ikke uvanlig at partneren kun ser på samlivsproblemene som ubetydelig mas i hverdagen; «er det den uka?», eller at partneren beskylder deg for å være negativ og lite takknemlig. Dermed eskalerer problemene. Når de kommer til første terapitime er det noen som sier rett ut at «nå er det for sent» – når partneren endelig skjønner alvoret.

I de parforhold som ender med brudd er det nettopp unnvikelse som ofte har vært en utløsende årsak, fordi man finner på alle mulige bortforklaringer for hvorfor man ikke trenger å ta tak i problemet. For alle par har jo noen problemer, kanskje er det bare en fase? Og når barna blir større får vi det vel bedre.

MASING: Når kvinner skal ta opp problemer kan menn fort oppfatte dette som mas - og masing blir sjeldent tatt på alvor. FOTO: NTB Scanpix
MASING: Når kvinner skal ta opp problemer kan menn fort oppfatte dette som mas - og masing blir sjeldent tatt på alvor. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bak denne unnvikelsesatferden ligger urfrykten; frykten for å bli avvist og utstøtt fra det livsviktige fellesskapet – nærheten til din kjære. Kanskje skammer du deg over situasjonen og da er det enklere å benekte det eller skylde på den andre, forteller Søyland.

Dermed utvikler vi usunne strategier for å unngå å ta problemet på alvor, som fører til akkurat det vi frykter – nemlig lite nærhet.

– Dialogen forsvinner, intimiteten krymper og plutselig har det blitt et problemområde vi enten krangler om, eller vi tier og lider i stillhet. Og paret som var så nære har blitt til to øde øyer. Det er som med kreft, problemene forsvinner ikke selv om den ene benekter det. Det blir verre, påpeker hun.

LES OGSÅ: Å være ensom i parforholdet er langt ifra uvanlig

Oftest kvinnen som tar opp problemet, og mannen som unnviker

Jo flere viktige behov som ikke blir møtt i forholdet, jo mer sårbart blir det for brudd. Men kvinner og menn har gjerne litt ulike behov; mens menn som oftest klager på mye mas og lite sex, har kvinner et større behov for å føle at mannen er pålitelig, og at de blir sett og hørt av partneren. Og kanskje er det litt av grunnen til at det oftest er kvinner som tar opp problemene.

– For kvinner fører ofte intimitet til sex, men for menn er det ofte sex som forsterker følelsen av intimitet med en langtidspartner. Mange kvinner er også mer opptatt av relasjoner generelt enn det menn flest er. Begge deler kan gjøre slik at kvinnen lettere fanger opp eventuelle problemer, forklarer hun.

Men det betyr ikke at partneren din ikke bryr seg. Rydning tror at en medvirkende grunn til at mange ikke vil snakke om det som er vanskelig, kan være en frykt for å bli for overveldet av følelser.

– I 80 prosent av tilfellene er det menn som trekker seg unna og lukker seg emosjonelt fordi de blir overveldet når man tar opp problemer, sier Rydning og forklarer videre.

– Når han møter deg med et «steinansikt» er det ikke et forsøk på å avvise eller unngå, men det er i stedet et forsøk på å roe følelsene på innsiden og unngå å bli for emosjonelt overveldet. Da er hun ofte en like stor del av problemet ved at hun pusher for mye på, slik at han må lukke seg for å beskytte seg selv,.

Mange menn tar ikke masing og klaging på alvor, fordi de tenker at det er uttrykk for at hun fortsatt er interessert. Hvis ikke hadde hun jo ikke giddet å ta opp problemene til stadighet! Ifølge psykologen er det derfor det ikke fungerer særlig godt.

– For at han skal skjønne alvoret, må han også skjønne at du er villig til å gå. Mange menn skjønner det ikke før det er for sent. Noen har rett og slett hatt nytte av å gi ham mindre oppmerksomhet, droppe forsøkene på å prate om forholdet og heller fokusere på seg selv og egne interesser en stund. Da vil han ofte skjønne at noe er på gang og få tilbake den frykten for å miste deg som ofte er det som trengs. Det kan imidlertid også slå tilbake, så bruk det med omhu, påpeker hun.

LES OGSÅ: Mange blir i et dødt forhold for å unngå å såre partneren

MANGLENDE NÆRHET: Hvis problemene ignoreres over lang tid kan det skape stor avstand mellom partnere. Og som oftest er det menn som unnviker. Foto: Scanpix.
MANGLENDE NÆRHET: Hvis problemene ignoreres over lang tid kan det skape stor avstand mellom partnere. Og som oftest er det menn som unnviker. Foto: Scanpix. Vis mer

Hvordan få partneren til å forstå alvoret?

Selv om partneren ikke forstår alvoret kan man likevel gjøre mye for å snu eventuelle uheldige mønstre. Husk at det alltid er to bidrag til en konflikt og til at dere har havnet inn i det mønsteret dere har havnet i.

– Du kan ikke endre din partners atferd direkte, men du kan endre din egen. Når du i tillegg endrer måten du kommuniserer på, vil partneren din måtte reagere på en annen måte enn før. Jobb med å redusere kritikk og alt som kan være uttrykk for forakt spesielt, siden det er noen av de mønstrene som best forutsier brudd, forteller Rydning.

Hvis praten blir for høylytt og emosjonell anbefaler hun at dere tar en «timeout» og snakker om det igjen når dere er rolig. Det kan være til stor hjelp.

– Klarer man å gjøre samtalene til gode samtaler hvor man passer på å ta en pause hvis man ikke lenger kan tenke klart, vil ofte også den som er mest unngående komme på banen etter hvert. Å gjøre gode ting for partneren vil også øke sjansen for at partneren reagerer på samme måte. Du har neppe særlig lyst til det, men tenk på det som en investering i parforholdet og i din egen lykke, sier hun.

Også Søyland har noen gode tips å huske på:

  • Unngå å bare «holde ut» - det sliter deg ut uten at noe endres.
  • Skriv et brev til din kjære og prøv å forklare det på en rolig måte.
  • Fortell hvorfor du ønsker å ta tak i problemene. Altså fokuser på gevinsten; bedre dialog, mer sex osv.
  • Ikke prat i tide og utide med dine venninner om problemene. Det kan bli en negativ «snakkis» uten at noe endres, som igjen gjør deg mindre motivert til å reparere forholdet.
  • Prioriter parterapi for å få gode råd, dialog og forståelse. Dette kan du også gjøre alene om ikke partneren vil bli med.
  • Ta et forebyggende kurs eller nettbasert parterapi om din partner er skeptisk.

– Nytter ikke dine ulike reparasjonsforsøk? Sett ned foten slik din partner skjønner alvoret. En del setter profesjonell hjelp som et krav når krisen er et faktum, for at man skal klare å redde den skakkjørte relasjonen, sier Søyland.

LES OGSÅ: Hvorfor har menn vanskeligheter med å snakke om følelser?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer