Skilsmisse:

Psykolog: - Du faller aldri for feil person

Etter sin egen tøffe skilsmisse begynte psykolog Jytte Vikkelsøe å lete etter forklaringen på kjærligheten. Og på at så mange av oss ender som skilt.

SKILSMISSE: Skilsmissestatistikken viser at flere av oss skiller seg. Hvorfor klarer vi ikke å fortsette i forholdet? FOTO: Heidi Maxmilling
SKILSMISSE: Skilsmissestatistikken viser at flere av oss skiller seg. Hvorfor klarer vi ikke å fortsette i forholdet? FOTO: Heidi Maxmilling Vis mer
Publisert

Problemer og krangler er ikke noe som trenger å bety at par ikke er riktige for hverandre. Ifølge Jytte Vikkelsøe er konfliktene innebygget i selve forelskelsen. Vi har nemlig alle sider av oss selv som vi undertrykker fordi vi har lært at de kan gjøre oss upopulære eller koste oss kjærlighet.

Et femtedels sekund – da er vi virkelig i nano-verdenen. Ikke desto mindre er det den tiden det tar hjernen å aktivere de 12 områdene som hensetter oss i en svimlende forelskelse. Og forelsket blir vi, noen av oss blir gift og det til og med flere ganger. Men noe går tilsynelatende galt, viser skilsmissestatistikken.

I 2016 ble det ifølge SSB inngått 22 537 ekteskap, mens det var 9345 skilsmisser. I tillegg ble det inngått 10 842 separasjoner. Hva kommer det av at så mange av oss på et tidspunkt ikke klarer å fortsette forholdet, selv om vi møttes i berusende enighet om å holde sammen resten av livet?

LES OGSÅ: Ikke tro forelskelsen varer evig

Psykologen ble skilt

Psykolog Jytte Vikkelsøe ble selv skilt for ti år siden fra sin ektemann nummer to. De to var tette partnere både privat og yrkesmessig. De bodde i USA og underviste i prosessorientert psykologi over hele verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer