Ensomhet

Psykolog: - Mange har tilfeldig sex på grunn av ensomhet og behov for nærhet

Rundt 1 av 4 nordmenn er ensomme.

TILFELDIG SEX: Sexologen mener at tilfeldig sex kan være en fin måte å få dekket behovet for fysisk kontakt. Foto: Shutterstock / Lucky Business
TILFELDIG SEX: Sexologen mener at tilfeldig sex kan være en fin måte å få dekket behovet for fysisk kontakt. Foto: Shutterstock / Lucky Business Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dagens samfunn bor mange alene, og i Oslo består over 50 prosent av husstandene av kun én person. Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever ca. 1 av 4 ensomhet i dag, og hele 70.000 nordmenn har ingen nære venner å henvende seg til når de trenger noen å snakke med. I tillegg skjer mye av den menneskelige kontakten via sosiale medier og telefon. Dette gjør at vi får mangel på ett av menneskets mest grunnleggende behov - fysisk kontakt.

LES OGSÅ: Ensomhet er farligere enn røyking og mange nordmenn opplever sosial isolasjon

- Jeg har inntrykk av at mange har tilfeldig sex på grunn av ensomhet, og behov for nærhet og anerkjennelse, sier Eva Tryti, som er spesialist i psykologi.

Hun forteller at alle mennesker har behov for nærhet og kontakt, og mange savner en armkrok å ligge i. Likevel er det tabu og flaut å si «Jeg er ensom, kan jeg få ligge i armene dine?», og for mange kan det være lettere å seksualisere nærhetsbehovene.

Man kan ende med å føle lite nærhet under sexen, og føle seg brukt nesten som en ting

- Er man ung, fri og singel, er det lett å ta frem sexbehovet fremfor å be om å få ligge i armkroken til noen, sier Tryti.

LES OGSÅ: Den stygge sanneten om tilfeldig sex

Sex er sunt for kropp og psyke

Alle mennesker ønsker å føle en tilknytning, og vi liker å føle oss nært knyttet til andre mennesker. Mange har derfor tilfeldig sex for å få bekreftelse, men det er ikke nødvendigvis noe negativt.

- Seksualitet er bra uansett og det gir oss mye. Sex gir en lykkefølelse som er mer oppløftende enn mange medisiner som finnes i dag, sier Thomas Winther, som er familieterapaut og sexolog ved Curasenteret.

Han forteller at mennesker som har regelmessig sex, kan ha mindre risiko for å bli deprimert eller begå selvmord.

- Sex er en god måte å få dekket behovet for nærhet, uansett om det er i et forpliktende forhold, eller som tilfeldig sex. Man får også økt livskvalitet av å ha sex, sier Winther.

Fysisk kontakt gjør at kroppen produserer oxytocin – et hormon som bidrar til en følelse av kjærlighet, glede og tilhørighet.

- At noen har sex for å dekke disse andre behovene, behøver ikke å være negativt. Men alt dette er også sårbart. Man kan ende med å føle lite nærhet under sexen, og føle seg brukt nesten som en ting. Det beste er selvsagt å trene på å kjenne egne følelser og behov så godt at man stort sett vet hva man savner og søker, sier Tryti.

LES OGSÅ: Orgasmen som er litt tabu for kvinner

ENSOMHET: Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever ca. 1 av 4 ensomhet.
Noen velger derfor å ha tilfeldig sex for å dekke behovet for nærhet. Foto: Shutterstock / Studio10Artur
ENSOMHET: Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever ca. 1 av 4 ensomhet. Noen velger derfor å ha tilfeldig sex for å dekke behovet for nærhet. Foto: Shutterstock / Studio10Artur Vis mer

- Ta mer på hverandre

Ensomhet og mangel på fysisk kontakt kan gjøre oss fysisk syke, men Tryti mener at sex ikke er den eneste måten å få dekket behovet for nærhet.

- Det kan være en god idé å ta uskyldig på hverandre i hverdagen, og ligge i armkroken til en god venn. I dag tar det lang tid før vi slår oss til ro, og mange slår seg ikke til ro før de er over 35 år. Da har de hatt mange år alene, sier Tryti.

Hun har inntrykk av at mange betaler for massasje på grunn av det samme grunnleggende behovet for nærkontakt. 

- Det er nok også mange massasjetimer som i bunn og grunn dreier seg om behovet for kroppskontakt. Det er den eneste måten man kan betale for å bli tatt på, uten at det blir unaturlig eller rart. Massasje er sunt fordi det setter i gang behovet for nærhet og følelser, sier hun.

LES OGSÅ: Ville du latt deg massere «der nede»?

Dette kan du gjøre

Føler du mangel på nærhet og fysisk kontakt? Ekspertene mener at det finnes flere måter å få dekket det grunnleggende behovet:

 • Ha sex.
 • Gi vennene dine en klem hver dag.
 • Be om å få ligge i noens armkrok.
 • Få massasje​.
   

Dersom behovet for sosial kontakt er mer alvorlig, og du føler deg ensom eller sosialt isolert, er det flere steder du kan henvende deg: 

 • Fastlegen.
 • Privatpraktiserende psykolog. 
 • Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no. 
   

​LES OGSÅ: Tilfeldig sex kan gjøre deg deprimert

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer