Singel:

Psykolog mener at single mennesker «lever lykkelig i alle sine dager»

Forskning viser at single ofte har bedre helse enn folk som lever i par.

SINGEL: Single både sover bedre, trener mer og er mer selvstendige, viser ny forskning. FOTO: NTB Scanpix
SINGEL: Single både sover bedre, trener mer og er mer selvstendige, viser ny forskning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dersom du ikke er en av de få heldige som fant den store kjærligheten på ungdomsskolen, eller har funnet den på Tinder enda, har du nok kjent på følelsen:

Du er i søndagsmiddag, familiebursdag eller i en eller annen høytidsfeiring med familien, og du har gruet deg til det store spørsmålet helt siden du fikk vite at din nysgjerrige onkel, bestefar eller kusine som bare ikke klarer å la være å terge deg - også skal være tilstede. De vet jo svaret, men spør likevel: «Såå, har du fått deg kjæreste da?» Man blir rød i kinnene og leter etter en måte å tulle vekk spørsmålet på, men alt man klarer å komme på i farta er å se ned i bakken og svare «Neei, ikke enda ...».

Men du trenger faktisk ikke se ned i bakken, for det å være singel betyr ikke nødvendigvis at man er det ufrivillig. Og det er faktisk ikke sikkert vi skal være så kjappe med å glorifisere det å være i et forhold, for forskning viser nemlig at det kan være bedre for helsen å være singel! Og det er det mange grunner til, skriver popsugar.

Psykolog ved University of California Santa Barbara, Bella DePaulo, har også uttalt i en TEDx Talk at single mennesker «lever lykkelig i alle sine dager». Kanskje er hun inne på noe?

LES OGSÅ: Byfolk er lykkeligere og sunnere

BEDRE SØVN: Sover du alene slipper du forstyrrelser om natten, og du sover bedre. FOTO: NTB Scanpix
BEDRE SØVN: Sover du alene slipper du forstyrrelser om natten, og du sover bedre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Single sover bedre

God søvn er som kjent alfa omega for å fungere i hverdagen, og det er en viktig del av det å ha god helse. Grunnen til at single sover bedre er enkel; de sover alene. Og når du sover alene slipper du forstyrrelser gjennom natten, som når partneren din snur seg i madrassen, må opp for et glass vann, snorker eller snakker i søvne. Du sover bedre, og får dermed bedre helse.

LES OGSÅ: - Vi vet at mange sover dårligere når de sover sammen med noen

SINGEL: Single både sover bedre, trener mer og er mer selvstendige, viser ny forskning. FOTO: NTB Scanpix
SINGEL: Single både sover bedre, trener mer og er mer selvstendige, viser ny forskning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Single trener mer og veier mindre

Opplevde du å legge på deg etter at du fikk kjæreste? Dette er ikke unormalt, og har en ganske naturlig forklaring. I begynnelsen av et forhold ønsker man å kose seg sammen, gå på restaurant, dele en stor popcorn på kino, sette på en film og imponere med et ekstra godt måltid, og en deilig dessert. (Psst: 5 tegn på at forholdet ikke er bra for deg!)

Når dere har vært sammen en stund kan det hende tiden som ble brukt til kjærestekos på sofaen blir byttet ut med familieliv og en travlere hverdag. Man har mindre tid å bruke på seg selv, og treningen må gjerne vike for henting i barnehagen, elevsamtaler og fritidsaktiviteter. Studier viser at de som er gift eller i et parforhold, trener mindre og veier mer enn de som er single.

Er du singel har du bare deg selv og dine egne ønsker og behover og ta hensyn til. Du har rett og slett mer tid til å delta på den gruppetimen på treningssenteret, eller ta den løpeturen i skogen. Du har mer tid til å fokusere på trening, og du får dermed bedre helse.

LES OGSÅ: Dette er årets treningsform - 15 minutter er nok!

Single er mer selvstendige

Noe annet som kommer fram av forskningen er at single også er mer selvstendige, og har både bedre psykisk og emosjonell helse enn folk som lever i par. At single er mer selvstendige er kanskje ikke så rart, da man er mer avhengig av å klare seg selv. Klarer man ikke skru opp en hylle eller flytte en tung kasse, så må man bare finne ut av det.

De største fordelene som trekkes fram er at man slipper å forholde seg til en annens livsvalg og oppførsel, og man kan ta valgene i livet utifra hva man mener er best for seg selv, uten å måtte tenke på en annen.

Det handler om glede og tilhørighet

EKSPERTEN: Mariann Marthinussen er terapeut, coach, underviser i transpersonlig psykologi, og driver hjemmesiden levdittliv.no FOTO: Anne Lise Haugen Anshus
EKSPERTEN: Mariann Marthinussen er terapeut, coach, underviser i transpersonlig psykologi, og driver hjemmesiden levdittliv.no FOTO: Anne Lise Haugen Anshus Vis mer

Mariann Marthinussen er terapeut, coach og underviser i transpersonlig psykologi. Hun har ingen erfaring med klientarbeid som tilsier at single har bedre helse enn de i parforhold.

– For meg vil fysisk helse alltid ha en sammenheng med psykisk helse - mentalt og emosjonelt. Tilgang på og aksept av egne følelser, tillatelse til å tenke egne tanker, være seg selv, og føle selvstendighet samtidig med tilhørighet. Dette vil alltid gi god grobunn for fysisk helse. Det viser i hvert fall den nye celleforskningen, sier Marthinussen.

Hun mener tilhørighet og glede er stikkordet; at man har et sted å dele følelser og tanker. Det trenger ikke være en kjæreste eller partner, men kan også være familie eller en god venn.

– Så om man er i forhold eller singel tror jeg personlig ikke har så mye med saken å gjøre. Det handler mer om hvordan du har det og hvordan du tar det som kommer din vei, sier Marthinussen.

LES OGSÅ: - Hyppige partnerbytter kan være et tegn på at du er usikker på deg selv

TILHØRIGHET OG AKSEPT: Noen å dele følelser og tanker med er viktig for den mentale og emosjonelle helsen, men det trenger ikke nødvendigvis å være en kjæreste, mener Marthinussen. FOTO: NTB Scanpix
TILHØRIGHET OG AKSEPT: Noen å dele følelser og tanker med er viktig for den mentale og emosjonelle helsen, men det trenger ikke nødvendigvis å være en kjæreste, mener Marthinussen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer