Overgangsalderen

Regelmessig sex kan utsette overgangsalderen

- Overgangsalderen styres av hormoner, så jeg tror det er hormonene som utløses når vi har sex som fører til at overgangsalderen utsettes.

SUNT Å HA SEX: - Par som har jevnlig sex har også bedre livskvalitet og bedre kontakt med partneren sin. Paret føler seg mer bundet til hverandre, holder seg i form og vedlikeholder seksualiteten, sier sexologen. FOTO: NTB Scanpix
SUNT Å HA SEX: - Par som har jevnlig sex har også bedre livskvalitet og bedre kontakt med partneren sin. Paret føler seg mer bundet til hverandre, holder seg i form og vedlikeholder seksualiteten, sier sexologen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste som har sex med partneren sin gjør det fordi de har lyst og nyter det, og det er en kjent sak at et aktivt og sunt sexliv er bra for parforholdet, selvtilliten og helsen.

Selv om du kanskje ikke trenger enda en grunn til å nyte sex jevnlig, viser en studie nå at et sunt sexliv også kan utsette overgangsalderen.

Studien er publisert i tidsskriftet Royal Society of Open Science, og data fra rundt 2936 amerikanske kvinner i alderen 42-52 år er analysert. Deltakerne ble blant annet spurt om hvor ofte de har seksuell omgang, oralsex, onanerer eller har annen intim nærkontakt.

78 prosent av deltakerne var gift eller i et forhold, mens 68 prosent bodde med en partner. Kvinnene som rapporterte at de hadde sex minst én gang i uken, hadde 28 prosent lavere sjanse for å komme tidlig i overgangsalderen.

Bakgrunnen for studien var at tidligere studier viser at gifte kvinner kommer i overgangsalderen senere enn single kvinner. Forskerne har en teori om at det skyldes at hvis du ikke har sex, tror kroppen at det ikke er sannsynlig at du blir gravid, og at det derfor vil være lite poeng i å opprettholde eggløsningen.

Kan skyldes hormoner

- Overgangsalderen styres av hormoner, så jeg tror det er hormonene som utløses når vi har sex som fører til at overgangsalderen utsettes, sier sexolog Siv Gamnes til KK.

Endorfinene og lykkehormonene i kroppen øker når vi har sex, og det påvirker de andre hormonene i kroppen.

- Østrogenhormonet påvirkes også i gunstig retning når kvinner har regelmessig sex, og det kan sannsynligvis være med på å forsinke overgangsalderen, sier hun.

Noen kvinner kommer i overgangsalderen allerede i slutten av 30-årene, mens hos andre skjer det ikke før i 50-årene. Genetikk spiller absolutt inn, men tidspunktet for overgangsalderen er også knyttet til andre faktorer som røyking og hvor mange egg man er født med.

Gamnes sier at det er noen fordeler ved å utsette overgangsalderen, blant annet at man utsetter plager som hetetokter og tørre slimhinner.

- På den andre siden slipper man å ha mensen og stresse med prevensjon etter man har kommet i overgangsalderen. Det er en naturlig prosess, og ikke noe man bør stresse med, sier hun.

Sexologen sier at regelmessig sex uansett er helsebringende, og at det finnes mange grunner til å nyte sexlivet.

PLAGER I OVERGANGSALDEREN: Mange kvinner opplever hetetokter og tørre slimhinner i overgangsalderen.
PLAGER I OVERGANGSALDEREN: Mange kvinner opplever hetetokter og tørre slimhinner i overgangsalderen. Vis mer

Sex er bra for helsen

- Par som har jevnlig sex er også mer aktive, og det kan påvirke hormonbalansen positivt. Man holder seg også yngre ved å ha regelmessig sex. De som har mer sex har ofte mindre rynker og virker yngre enn de er.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

- En del kvinner får problemer i overgangsalderen, som hetetokter eller redusert sexlyst. Men i utgangspunktet tenker jeg at den kommer uansett, og at det ikke er noe å stresse med, sier Winther.

Winther påpeker at det finnes en rekke positive aspekter ved å ha sex, uavhengig av overgangsalderen. For eksempel finnes det stoffer i sædcellene som kan være stemningsregulerende, og forskning viser at det er mindre selvmord blant dem som har ubeskyttet sex med partneren sin.

- Par som har jevnlig sex har også bedre livskvalitet og bedre kontakt med partneren sin. Paret føler seg mer bundet til hverandre, holder seg i form og vedlikeholder seksualiteten. Så det er bare å kjøre på, for det er veldig mye positivt som skjer når man har sex, sier Winther.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer