Ny studie

Romantiske filmer får single til å spise mer godteri

Kanskje skyldes det noe så enkelt som at de slipper å dele godteskålen?

SØTSUG AV ROMANTISKE FILMER: Noen ganger spiser vi for å kompensere for frustrasjoner, såkalt trøstespising. FOTO: NTB Scanpix
SØTSUG AV ROMANTISKE FILMER: Noen ganger spiser vi for å kompensere for frustrasjoner, såkalt trøstespising. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du sitter der alene på lørdagskvelden og ser en romantisk komedie på Netflix. Godteskålen står på bordet ved siden av brusen eller vinglasset, og alt ligger til rette for en avslappende kveld. Men hvor mye godteri spiser du? Ifølge en ny studie avhenger det av om du er singel eller i et forhold. (Psst: Derfor får du søtsug på kvelden).

Amerikanske forskere ved University of Wisconsin-Milwaukee ønsket å undersøke om vi blir påvirket til å spise mer søtsaker hvis vi blir utsatt for romantiske inntrykk, som tekster og filmer, og fant ut at spesielt single fikk ekstra lyst på søtt, skriver forskning.no.

Studien besto av tre eksperiment, hvor hundrevis av studenter fikk lese romantiske tekster, høre romantiske utsagn eller se romantiske reklamefilmer. I det ene eksperimentet fikk halvparten av deltakerne leste en romantisk tekst, mens den andre halvparten leste en uromantisk historie. Så skulle de velge en premie for at de deltok i studien.

Hele 66 prosent av dem som var single og hadde lest en romantisk tekst, valgte søte kjeks som premie. Blant dem som var i et forhold var tallet bare 52 prosent.

Forskerne mener det viser at vi noen ganger spiser for å kompensere for frustrasjoner, såkalt trøstespising.

- Vi bruker søtsaker for å trøste oss, og det er ikke unormalt. Godteri og brus gjør noe med kroppen og fungerer som en belønning når vi har det vanskelig. Det er ikke utenkelig at de single i denne studien følte for å trøste seg selv etter å ha hørt en romantisk fortelling, og kompenserte for ensomheten med mat, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han sier at akkurat der og da så kan nok søtsaker hjelpe mot den triste følelsen.

- Men på sikt så er nok ikke usunn mat en smart måte å kompensere for ensomhet eller kjærlighetssorg, sier han.

LES OGSÅ: Mangler du dette mineralet? Det kan være årsaken til at du stadig vekk er søtsugen.

PÅVIRKER LYSTEN PÅ NOE SØTT: Romantiske filmer er koselige, og mange forbinder kos med usunn og søt mat. FOTO: NTB Scanpix
PÅVIRKER LYSTEN PÅ NOE SØTT: Romantiske filmer er koselige, og mange forbinder kos med usunn og søt mat. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Øker energibehovet

Selv om det å være singel kan være befriende og deilig, kan det også være frustrende dersom du er den siste single i vennegjengen, og alle du kjenner er etablert med kjærester og samboere. Det kan også være både tidkrevende og energikrevende å være singel, dersom du går fra den ene Tinder-daten til den andre. (Pssst! Tinder er ikke alltid det beste stedet å lete etter en kjæreste!)

- En mulig hypotese er at det krever energi å være singel og på jakt etter en partner. Studien viser at både single og mennesker som tenker mer abstrakt har mer søtsug etter å ha sett romantiske filmer. Det kan skyldes at de bruker hjernen aktivt, og hjernen er det mest energikrevende organet vi har. Romantiske historier gjør gjerne at single blir mer bevisst på at de er single, og derfor bruker mer energi.

Dette sier Andreas Løes Narum, som er psykolog i parweb.no og som har mange års erfaring som parterapeut, til KK.

Han mener at en annen mulighet er at single trøstespiser for å kompensere for savnet etter noen å dele livet med.

- Det er kjent at mange trøstespiser som en strategi for å bøte på noe som er trist og leit, og det er mulig at det er én av årsakene til at noen single spiser mer søtsaker, sier han og understreker at årsaken til at single spiser mer søtt mest sannsynlig er en kombinasjon av flere ulike faktorer.

Kos eller trøst?

- Jeg hadde ingen anelse om at single spiser mer søtsaker når de ser romantiske filmer enn det et par ville gjort – bortsett fra det helt åpenbare poeng at da er det to som skal dele på godteskålen. Kanskje det er slik at søtsaker trøster en ensomhetsfølelse, eller kanskje det er slik at når man skal kose seg alene, så er det søtsaker og romantiske filmer som gjelder, sier parterapeut Nina Ringnes.

Et spørsmål er da om alle single blir utsatt for et bevisst eller ubevisst savn når de ser en romantisk film, eller om søtsuget skyldes noe helt annet.

- Spørsmålet indikerer; «De som ikke er i forhold trøster seg med søtsaker når de konfronteres med det romantiske og savnet av tosomheten». Jeg klarer ikke å svelge det generelle og forenklede i en slik indikasjon, sier Ringnes.

TRØST? Kanskje det er slik at søtsaker trøster en ensomhetsfølelse, eller kanskje det er slik at når man skal kose seg alene, så er det søtsaker og romantiske filmer som gjelder, undrer eksperten. FOTO: NTB Scanpix
TRØST? Kanskje det er slik at søtsaker trøster en ensomhetsfølelse, eller kanskje det er slik at når man skal kose seg alene, så er det søtsaker og romantiske filmer som gjelder, undrer eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Et viktig poeng er at langt ifra alle single er misfornøyd med livssituasjonen sin, og Winther mener at kos kan være en forklaring på hvorfor romantikk øker søtsuget. Helt fra barndommen har søtsaker blitt forbundet med kos og hygge, og noe som gjerne var forbeholdt lørdager, bursdager og andre spesielle dager.

- Romantiske filmer og bøker er koselige, og det er gjerne noe man ser på når man skal kose seg. Da finner man ofte frem noe godt å spise og drikke, og hele situasjonen er koselig og fin. Det kan være at deltakerne i studien rett og slett assosierer romantiske filmer med kos, og da også søtsaker, sier han.

Uansett hva som er årsaken til at romantikk trigger søtsuget, er ekspertene enige i at trøstespising ikke er en god strategi på lang sikt. Enten du er trist, utslitt eller stressa: Det er best å håndtere vanskelige følelser uten å åpne kjøleskapsdøra.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer