Romantiske filmer:

Romantiske filmer kan gjøre deg mer misfornøyd i forholdet

Men en skrekkfilm kan derimot ha helt motsatt effekt.

ROMANTIKK: Romantiske filmer vekker følelser i oss, men ikke bare gode følelser. FOTO: NTB Scanpix
ROMANTIKK: Romantiske filmer vekker følelser i oss, men ikke bare gode følelser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

The Notebook, Titanic, Romeo og Julie, Love Actually – det finnes tusenvis av romantiske filmer som vi bare elsker å se. Om og om igjen. De gjør oss varme innvendig, vi feller en tåre, og vi drømmer oss bort i fantasien om at det er vi som har dette fantastiske romantiske livet.

– Vi er alle kulturbærere, og disse romantiske filmene er noe mer enn bare litt rosa underholdning. Det handler om vårt mest grunnleggende behov, nemlig det å knytte bånd – som fra naturens side har vært livsnødvendig for artens overlevelse, sier Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, til KK.

Men så er filmen ferdig og vi dumper rett tilbake i virkeligheten igjen. Ved siden av deg sitter kjæresten din og propper i seg potetgull og lurer på om dere skal se noe med litt mer action nå. Virkeligheten er plutselig litt… grå.

Det handler om kjærlighet, lidenskap og romantiske følelser. Vi bare må ha det – men hvorfor kan det da lage krøll i vår egen kjæresterelasjon?

– Dere har kanskje en kjedelig søndag, helgen var ikke helt som forventet og dere finner ut at litt romantisk fastfood kan være den rette medisin. Det jeg hører i terapirommet er at par ofte kan ha ulik filmsmak. Dersom han kun ser filmen for din skyld og ikke engasjerer seg, kan du stå i fare for å overføre det til forholdet – føle at han er mindre interessert i noe seriøst, forklarer hun.

LES OGSÅ: Netflix-seriene redaksjonen ikke kan få nok av

Blir lettere påvirket hvis du savner noe i forholdet ditt

– Romantisk kjærlighet er en nyere vestlig «oppfinnelse». Det vil si at det er ingen fasit på hvordan kjærligheten skal dyrkes og uttrykkes. Men tidlig lærer vi om at det finnes en «rett» der ute for alle, en «Mr. Right», forteller Søyland.

Men i virkeligheten finnes det ingen perfekte mennesker, eller perfekte partnere. Innerst inne vet vi dette, likevel blir vi litt påvirket. For all denne romantikken du ser på film vekker noe i deg – du vil også ha det sånn. Og hvorfor er ikke din partner like romantisk?

– Lever du deg inn i filmen vil den kunne berøre deg. Dersom du har saker i egen relasjon du har stuet bort kan det vært sårt å se filmer der det ender bra, det er jo det du selv vil ha! Så glemmer vi at det er klippet ned til minste detalj, lys, lyd, vinkler og replikker – ingenting er overlatt til tilfeldighetene, sier hun.

MISFORNØYD: Går man med et ubevisst savn i forholdet, så vil slike filmer minne deg på at ting kan være bedre. Foto: Scanpix.
MISFORNØYD: Går man med et ubevisst savn i forholdet, så vil slike filmer minne deg på at ting kan være bedre. Foto: Scanpix. Vis mer

– Jeg kan godt forstå de som blir en tanke frustrert og oppgitt av det, da det kan ha lite til felles med vår virkelighet. Det er vel derfor vi elsker og hater slike filmer på samme tid, legger hun til.

Hun anbefaler heller at du bør være nysgjerrig på de tanker og følelser slike filmer vekker i deg. For det trenger ikke bety at du har et dårlig forhold.

Men hvis man er fornøyd i parforholdet sitt, det er trygt og godt og man har det bra, så er man kanskje ikke like utsatt for å føle misnøye etter å ha sett en romantisk film.

– Hvis man har det bra så blir man ikke så lett truffet. Men går man med et ubevisst savn om noe, så vil slike filmer minne deg på at ting kan være bedre, sier spesialist i sexologisk rådgivning, Siv Gamnes, til KK.

– De fleste skjønner rent logisk at dette er en film. Men det ubevisste klarer ikke alltid skille mellom film og virkelighet, det bare registrerer at dette er noe du savner, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Lidenskap handler jo ikke om drama, men om begjær og sexlyst

Skrekkfilmer kan føre dere nærmere hverandre

Alt som skremmer oss påvirker oss også fysisk. Vi får høyre puls og raskere pust – akkurat som ved opphisselse. Og nettopp derfor kan det å se en skrekkfilm sammen med partneren din faktisk ha en positiv effekt – det kan også være en god plan for en første date.

I psykologien er dette noe som kalles «misattribution of arousal», altså en feiltolkning av opplevelseseffekt. Enkelt forklart vil det si at en følelse av fysisk opphisselse ikke nødvendigvis trenger å komme fra en partner, men kan komme fra en opplevelse.

– Ifølge forskning vil hjernen og følelsene reagere selv om det ikke er ekte. Dermed får vi et adrenalinrush, på en trygg og underholdende måte, og blir minnet på at hverdagen vår er da slett ikke så verst, allikevel, sier Søyland.

SKREKK: Å sitte i armkroken til kjæresten mens man ser en skrekkfilm kan ha en positiv effekt. Foto: Scanpix.
SKREKK: Å sitte i armkroken til kjæresten mens man ser en skrekkfilm kan ha en positiv effekt. Foto: Scanpix. Vis mer

Dette har blant annet blitt vist i et klassisk eksperiment utført av Donald Dutton og Arthur Aron i 1974. I dette forsøket lot de en attraktiv kvinne ta kontakt med menn som gikk alene over enten en høy, skummel hengebro, eller en lavt sikker bro i Vancouver, Canada. Kvinnen ba mennene fylle ut et spørreskjema, ga dem sitt eget telefonnummer og ba dem om å kontakte henne om de ville ha resultatene.

Forskerne fant at det var flere menn som ringte kvinnen etter å ha krysset den skumle broen, sammenlignet med den stabile broen. Forklaringen på dette er at å krysse den skumle broen antagelig ga mennene høyere puls og pust enn vanlig, og når dette oppsto i nærvær av en attraktiv kvinne, feiltolket de det som følelser av tiltrekning.

Når vi blir redde pumper hjernen ut dopamin, som er det samme hormonet som strømmer i kroppen når vi er forelsket. Og det er nettopp dette som også kan skje når vi ser en skummel film (Psst.. du bør unngå denne filmen hvis du ønsker å sove igjen).

– Igjen er man tilbake til det at den ubevisste delen av hjernen drar en slutning basert på hva man føler. Men dette er vel mer aktuelt i et nytt forhold, og ikke etter 30 år. Men hvis man sitter i armkroken til kjæresten og ser noe man blir skremt av, så tror jeg nok at følelsen man har for partneren forsterkes fordi man føler seg trygg og beskyttet, sier Gamnes.

LES OGSÅ: - Noen har så regulerte følelser at det er vanskelig å gi slipp

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer