Romantiske filmer:

Romantiske filmer kan være skadelig for parforholdet

Spesielt hvis du allerede er litt misfornøyd med typen din.

ROMANTISKE FILMER: Vi kvinner elsker å se romantiske filmer, som for eksempel Dear John, men visste du at slike filmer kan ha en negativ effekt på enkelte av oss?   Foto: Mary Evans Picture
ROMANTISKE FILMER: Vi kvinner elsker å se romantiske filmer, som for eksempel Dear John, men visste du at slike filmer kan ha en negativ effekt på enkelte av oss? Foto: Mary Evans Picture Vis mer
Publisert

- Jeg tror vi kvinner elsker romantiske filmer fordi de ofte er et deilig friminutt fra vår litt gråere hverdag. Vi trenger å drømme oss bort og setter gjerne våre egne problemer på vent for å få litt lykke i noen timer – selv om det bare er en romantisk film, forteller Kate Elin Søyland, som er Par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, og legger til:

- Selvsagt kunne de romantiske filmene vært litt mer realistiske, men samtidig er det gjerne det romantiske - og urealistiske vi søker. Vi trenger alle av og til en liten flukt fra hverdagen, nesten som et barn som aldri går lei av eventyrene – kanskje nettopp fordi de alltid ender godt?

Ja, det er noe spesielt med romantiske filmer som gjør at vi elsker dem, men visste du at de også kan ha en negativ effekt på enkelte av oss? For har du noen gang satt igjen med følelsen av at forholdet ditt kunne vært bedre etter å ha sett en slik film? Da er du ikke alene!

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt

Kan skape et savn etter hverdagsromantikk

Søyland forteller at romantiske filmer spiller på våre følelser og romantiske drømmer, og kan dermed skape et savn etter noe mer hos enkelte av oss.

- Noen tåler det godt og klarer fint å skille mellom film og det virkelige livet som ikke medfølger manus og skreddersydde replikker.

- For andre kan slike filmer skape et enda større savn etter hverdagsromantikk – det kan for eksempel få deg til å ønsket at partneren din visste akkurat hva du trengte (slik som i filmene) og ikke mist holdt seg til manus.

Det er da løsningen kan bli problemet – du ser slike filmer for å få en pause fra egne hverdagsproblemer, men risikere at de gjør deg enda mer misfornøyd.

- Og hvis du ser slike filmer når du er litt misfornøyd med eget forhold – og du gjerne i tillegg ikke har noen romantisk mann - vil det kunne øke din misnøye med både parforholdet og partneren betraktelig.

– Ofte kan man også påvirkes ubevisst selv om man vet at det bare er en regissert glasert film som har som mål å berøre ditt romantiske gen og følelsesregister, sier hun.

Hvordan kan man vite om romantiske filmer er fra for deg eller ikke?

- En enkel måte å sjekke om slike filmer er bra for deg er å kjenne etter om de gir deg energi – etterpå. Energi til å handle og skape det forholdet du vil ha – istedenfor å bare sette på enda en film, sier Søyland.

SKAPER ET SAVN: Dersom du er litt misfornøyd med parforholdet ditt, kan romantiske filmer gjøre at du blir enda mer misfornøyd - også med partneren din.  Foto: Mary Evans Picture
SKAPER ET SAVN: Dersom du er litt misfornøyd med parforholdet ditt, kan romantiske filmer gjøre at du blir enda mer misfornøyd - også med partneren din. Foto: Mary Evans Picture Vis mer

LES OGSÅ: Er det på tide å ende forholdet?

Se romantiske filmer sammen med partneren din

Det er altså ikke bra å se romantiske filmer alene, og det spesielt hvis du er litt misfornøyd med forholdet. Men en studie utført ved University of Rochester viser imidlertid at det å se og diskutere fem romantiske filmer i måneden sammen med partneren din kan gjøre underverker for parforholdet. (Du kan lese mer om studien her!)

Studien involverte 174 par som ble sendt hjem med en liste på 47 filmer om parforhold. De skulle se en romantisk film i uken, etterfulgt av en film-samtale seg imellom på 45 minutter.

I samtalen hadde parene ulike spørsmål å ta utgangspunkt i. Et spørsmål gikk på hvordan partnerne i filmen håndterte diskusjoner: «Var de i stand til å åpne seg for hverandre, og fortelle hva de virkelig følte? Eller gjorde de det med en tendens til å hakke på hverandre og være sinte?».

Denne samtalen etter filmen fikk parene til å reflektere over sitt eget forhold. Forskerne fant at risikoen for skilsmisse eller separasjon ble redusert like mye som om parene skulle gått i gruppeterapi - med 50 prosent etter tre år.

- Dette tyder på at partene har en ganske god følelse på hva som er rett og galt i et forhold. De trenger ikke lære en hel masse om det. Kanskje de bare trenger å bli minnet på hvordan forholdet er, og hvordan de oppfører seg. At noen filmer kan hjelpe på det over tre år er fantastisk, har Ronald Rogge, som var forskningsleder ved University of Rochester, uttalt.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer