Forhold:

Så fort bør du si «Jeg elsker deg» i et nytt forhold

- Bare si det, oppfordrer sexologen.

DE TRE MAGISKE ORDENE: Å si "Jeg elsker deg" for første gang kan føles som et stort og viktig skritt i parforholdet.
DE TRE MAGISKE ORDENE: Å si "Jeg elsker deg" for første gang kan føles som et stort og viktig skritt i parforholdet. Vis mer
Publisert

Når du møter en som du faller pladask for og blir hodestups forelsket i, er det fort gjort å hoppe ukritisk inn i forholdet. Du ser kun hvor like dere er, hvor mye dere har til felles og hvor utrolig flott og inspirerende denne personen er. Du føler at du har møtt den rette, og da kan ordene «jeg elsker deg» føles som en selvfølge.

Forelskelse er en sterk følelse av tiltrekning og fiksering mot noen, mens kjærlighet innebærer å føle seg nært bundet til noen. Alle som har følt at de virkelig elsker et annet menneske vet hvor fantastisk det kan være. Du kjenner kjærligheten i hele kroppen og får lyst til å rope det ut til hele verden.

Å virkelig elske noen betyr at du ser dem for hvem de er og er villig til å akseptere både deres styrker og svakheter.

Dere har gjerne vært kjærester i noen måneder, dere har snakket om håp og drømmer for fremtiden og du lengter etter å si de tre magiske ordene. Men hvem skal egentlig si «jeg elsker deg» først, og når er det egentlig greit å si det?

VI ER FORSKJELLIGE: Noen bruker måneder eller til og med år før de vil si "Jeg elsker deg" til noen.
VI ER FORSKJELLIGE: Noen bruker måneder eller til og med år før de vil si "Jeg elsker deg" til noen. Vis mer

Hvor lenge bør du vente?

Hvor lenge du bør vente før du sier «jeg elsker deg» i et nytt forhold avhenger av hva du mener med de tre ordene.

Noen bruker måneder eller til og med år før de vil si de tre ordene til noen, fordi de har stor betydning og de vil vente til de er helt sikre. Andre bruker ordene ganske løst til både venner og familie. I det siste tilfellet kan det å si «jeg elsker deg» føles passende de første ukene eller månedene av et forhold.

Ifølge tidligere studier mener 62 prosent at du skal si «jeg elsker deg» så snart du føler det, mens 22 prosent mener du bør vente flere måneder. 3 prosent mener du bør vente «minst ett år». Forskning har funnet ut at menn i gjennomsnitt bruker omtrent tre måneder på å si «jeg elsker deg», mens kvinner tar omtrent fem måneder, skriver mindbodygreen.

- Ingen grunn til å vente

- Jeg tenker at med en gang du merker at dere begge føler det samme og ønsker å være sammen så mye som mulig, så bør du bare si det, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Hvis du derimot er veldig usikker på hva partneren føler og tenker, eller du merker at han ikke ønsker å være sammen med deg like mye som du ønsker, så oppfordrer Winther til å vente.

- Hvis begge er stormende forelsket i hverandre, er det ingen som blir skremt av å høre ordene «jeg elsker deg». De fleste vil synes det er behagelig og at det bekrefter dere som et par. Vi liker å få den bekreftelsen og kjærlighetserklæringen fra en vi elsker, sier han.

Generelt sett spiller det ingen rolle hvem som sier «jeg elsker deg» først i et nytt forhold, men det kan være lurt å teste ut andre, mildere uttrykk, som «jeg har følelser for deg», «jeg liker deg veldig godt» eller «jeg føler meg så nær deg». Legg merke til hvordan kjæresten din reagerer og om du får de samme ordene tilbake.

FORVEKSLER KJÆRLIGHET OG FORELSKELSE: Følelser av "kjærlighet" i de første dagene eller ukene av et forhold er ofte følelser av forelskelse.
FORVEKSLER KJÆRLIGHET OG FORELSKELSE: Følelser av "kjærlighet" i de første dagene eller ukene av et forhold er ofte følelser av forelskelse. Vis mer

Ikke føl deg presset til å si det

- Mange lengter etter de magiske ordene, og det finnes forskning som viser når kvinner og menn mener er riktig tidspunktet for å si det. Faren kan imidlertid være stor for at personer og par snubler i den romantiske myten, det vil si alle forventningene rundt hva som er de riktige følelsene og det riktige tidspunktet.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Hva som føles naturlig i starten kan variere mye. Både å si «jeg elsker deg» for tidlig og for sent kan det skade relasjonen, men det er viktig å ikke skape for mye analyse og grubling rundt naturlige følelser.

- Det er ingen fare om dere ikke føler det samme i starten, mange par kan gå i utakt uten at det trenger å bety noe av bekymring, sier Søyland.

Dessuten er det ikke sikkert at din kjære har et like verbalt kjærlighetsspråk. Kanskje han viser kjærlighet ved å lage favorittmiddagen din eller vaske bilen din.

SOM ET FRIERI: - Å si det på norsk kan nesten sidestilles med et frieri. Det betyr for mange at de er klar for en livslang forpliktelse, sier eksperten.
SOM ET FRIERI: - Å si det på norsk kan nesten sidestilles med et frieri. Det betyr for mange at de er klar for en livslang forpliktelse, sier eksperten. Vis mer

8 tegn på at du bør si «jeg elsker deg»:

Under finner du 8 tegn på at det er riktig tidspunkt å si de tre ordene:

1. Du føler at det sprekker ut av deg.

2. Du har det på tungespissen og klarer nesten ikke la være å si det.

3. Du kjenner partneren din ekstremt godt.

4. Du kjenner partnerens feil og mangler, men føler fortsatt at du elsker dem.

5. Dere har hatt betydningsfulle opplevelser sammen.

6. Uttalelser som «jeg liker deg godt» føles ikke lenger dekkende.

7. Du har sagt ting som «jeg liker deg veldig godt» eller «jeg føler meg så nær deg» og fått positive svar fra partneren din. Partneren din har sagt det samme tilbake.

8. Dere har snakket om forholdet deres som om det kommer til å vare.

IKKE STRESS: - Nyt forelskelsen og den første tiden sammen. Mer trygghet skaper også mer følelser, vinn-vinn, sier eksperten.
IKKE STRESS: - Nyt forelskelsen og den første tiden sammen. Mer trygghet skaper også mer følelser, vinn-vinn, sier eksperten. Vis mer

Klar for en livslang forpliktelse

- I Hollywood-filmer er det ikke så høy terskel for å si «I love you», og det er et typisk amerikansk fenomen. De sier det nærmest til hvem som helst. I Norge har vi en mye høyere terskel og legger mye mer tyngde i de ordene.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

Han har møtt par over 70 år som har vært sammen hele livet, men som aldri har sagt «jeg elsker deg» til hverandre. De tar for gitt at den tiden og de kreftene de bruker på å få hverdagen til å gå rundt, betyr at de elsker hverandre. Dette er en mer skandinavisk og praktisk måte å uttrykke kjærlighet på.

- Jeg opplever at det er en helt annen terskel for å si «jeg elsker deg» enn å si «I love you». Å si det på norsk kan nesten sidestilles med et frieri. Det betyr for mange at de er klar for en livslang forpliktelse, sier han.

Språkbruk varierer fra familiekultur til familiekultur. Det finnes også familier i Norge som sier at de elsker hverandre i slutten av hver telefonsamtale, og da vil det være mer naturlig å ta det med videre inn et parforhold. For andre, som ikke er vant til slike hyppige kjærlighetserklæringer, ville det vært veldig skremmende om noen sa «jeg elsker deg» etter bare en uke eller to.

- For å kunne si at du elsker noen, må du kjenne den andre personen på godt og vondt, og jeg får assosiasjoner til ekteskapsløftene: i gode og onde dager. Du bruker ikke e-ordet om flyktig Hollywood-kjærlighet, for mange nordmenn veier det ordet så tungt at det ikke er i bruk årlig, men kanskje bare blir brukt noen få ganger i løpet av livet, sier Løes Narum.

Som å hoppe i fallskjerm

- Er det noen gang for tidlig å si «jeg elsker deg»?

- Det er ikke uvanlig at det kan oppleves feil om det kommer for tidlig for eksempel i datingprosessen. Dere trenger å bli litt kjent først, slik at det føles ekte. Du vil fort merke om den andre trekker seg litt unna fysisk eller emosjonelt, sier Søyland.

Vi er også ulike. Noen gir seg lettere hen til følelsene mens andre tråkker kraftig på bremsen. De er gjerne redd for at det går for fort eller for å bli såret og dumpet. Men relasjonen kan ikke utvikle seg uten at dere tør å vise litt sårbarhet.

- Kanskje du må tørre å si «jeg elsker deg» før det føles helt naturlig? Når du ser at forholdet kan bli noe bra, handler det om å hive seg litt utpå, som å hoppe i fallskjerm. Du må stole på at den andre tar imot, sier Søyland.

Det er ikke viktig hvem som sier det først, men det er viktig å by på seg selv da det kan sette fart på de romantiske følelsene.

- Nyt forelskelsen og den første tiden sammen. Mer trygghet skaper også mer følelser, vinn-vinn, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer