Klamydia I Halsen

Så fort kan oralsex føre til smitte av kjønnssykdommer

Svært mange (særlig menn) glemmer å beskytte seg godt nok.

ORALSEX: Du kan få en rekke kjønnssykdommer munn og hals når du gir noen oralsex, så det er anbefalt at du bruker kondom.  Foto: Shutterstock / George Rudy
ORALSEX: Du kan få en rekke kjønnssykdommer munn og hals når du gir noen oralsex, så det er anbefalt at du bruker kondom. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du så helt sikkert «SKAM»-scenen der Vilde advarte Eva mot å ta seg på «fiffi» og så i øyet? Det er mulig å få klamydia i øyet, men ikke bare der. En «blow job» kan nemlig smitte med både klamydia, herpes, kjønnsvorter og gonoré - og det i halsen din (iiiik!). 

- Du kan også bli smittet av syfilis og hepatitt, og du kan teoretisk sett også smittes med HIV-viruset ved oralsex, forteller assisterende daglig leder ved Sex og samfunn i Oslo, Tore Holte Follestad til KK.no. 

LES OGSÅ: Camilla (34) fikk sjokkbeskjed tre dager før bryllupet: - Du er HIV-positiv 

Bruk kondom - alltid!

Gir eller mottar du oralsex uten å bruke beskyttelse bør du altså ha koll på om vedkommende kan være smittet av noen infeksjoner. 

- Det er anbefalt at du bruker kondom om du har en penis i munnen, sier Follestad. 

- Når det er en jente som mottar, så er det ikke noen god beskyttelse å bruke. Det finnes noe som heter slikkelapp (en tynn lapp av latex eller gummi), men det blir fort klønete, og det gir ikke god beskyttelse, sier han. 

Kristine Aasheim er lege ved Hudavdelinga ved Haukeland universitetssykehus. Hun forteller i likhet med Follestad at det er flere kjønnssykdommer du kan få i halsen. 

- Ja, det er mange sykdommer som kan smitte ved oralsex – både klamydia og gonoré kan du få i halsen. 

LES OGSÅ: Sextipsene vi ikke får nok av 

Både herpes 2 og kjønnsvorter kan dukke opp i munnen din

Som nevnt kan også kjønnsvorter (heldigvis i sjeldne tilfeller) dukke opp i halsen din. Disse er dog ganske ufarlige uansett hvor du har dem, og mange har HPV-viruset som gir kjønnsvorter uten å få symptomene.

 - Man regner med at mellom 70 og 80 prosent av ungdom vil få det viruset i løpet av livet, og mange får da ingen symptomer, sier Aasheim. 

Du skal også være obs på at visse HPV-virus kan føre til utvikling av kreft, og du kan få dette i halsen også, som igjen kan føre til strupekreft

Faren for smitte av kjønnssykdommer ved oralsex er størst når det er mannen som mottar fordi det da er mer kontakt mellom penis og halsen. Den vanligste sykdommen å få overført ved oralsex er imidlertid herpes, som du får i munnen, og her er det like stor smittefare uansett hvilken vei det går. 

- Har du et munnsår kan det smitte ved oralsex, og her er det like stor smittefare for kvinner. Begge typer av herpes kan også smitte begge veier, så forestillingen om at type 1 bare er for munnen og type 2 er for underlivet er feil. 

Og herpes er det faktisk stor sjanse for at han eller hun du har sex med har. Viruset er nemlig langt vanligere enn mange tror. Det antas faktisk at så mye som 80 prosent av befolkningen vil smittes av herpes en gang i livet, og de fleste får aldri symptomer og er derfor ikke klare over at de har viruset. 

– Vi opplever ofte at folk ber om å få tatt blodprøve for å teste seg for herpes, men dette har lite for seg. Mange ser på det å få herpes som livets store nederlag, men det er så utbredt at de fleste har det eller vil få det, det er likevel ikke alle som får herpesutbrudd, har Follestad tidligere fortalt. 

LES OGSÅ: Har han kløe, kviser eller rødhet der nede? Det kan være tegn på kreft

Kan få i deg tarmbakterier

Som om ikke dette var nok er det også en fare for å bli dårlig i magen etter oralsex. 

- Det er naturligvis en fare for e. coli-bakterier ved rimming for eksempel, men det man er mest bekymret for er hepatitt, og andre parasitter som ikke er direkte farlige, men som kan gi tarmplager. 

Det er ikke kjempevanlig å teste for kjønnssykdommer i halsen. Ifølge legene testes det for gonoré, mens klamydia anses som en lite farlig halsinfeksjon. 

- Man regner det som å ha såpass liten smittefare, og at om du har klamydia i halsen, så har du det sannsynligvis andre steder også, sier Aasheim. 

Moralen er altså; ta samme forholdsregler ved oralsex som ved sex. Husk kondom og forhør deg eventuelt om sykdommer. 

LES OGSÅ: Derfor er «midt på natten»-sex så bra

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer