Sex selger sies det, og det er kanskje ikke så rart, for sex er noe vi alle har og som vi alle derfor er opptatt av. Ikke sant?
Nei, faktisk ikke. Det kan være vanskelig for mange å forstå, men det er faktisk mennesker som ikke har behov for, eller lyst på sex.
– Aseksualitet kan forklares som en ikke-seksuell tiltrekning. Manannet menneske i en følelsesmessig relasjon, men uten å oppleve seksuelle behov kan bli forelsket og ønske å leve sammen med et , sier sexologisk rådgiver Siril Jensen til KK.no.
Å være aseksuell betyr rett og slett at man ikke føler seksuell spenning eller har behov for seksuell kontakt. Men hvor vanlig er egentlig dette?
LES OGSÅ: Kvinner kan være fleksiseksuelle
Kan være flere titalls tusen
Det har blitt antatt at rundt én prosent av befolkningen er aseksuelle, men Randi Gressgård, professor og forsker ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, UiB, sier til KK.no at det er vanskelig å tallfeste utbredelsen av aseksualitet.
Dette er fordi det ikke finnes en klar definisjon og klare kriterier for hvordan man skal kategorisere det.

– I Norge finnes det, så vidt jeg vet, ikke undersøkelser som inkluderer spørsmål om aseksualitet, men det finnes undersøkelser om sex og helse, der rundt en fjerdedel svarer at de har problemer med å kjenne seksuell lyst. En liten andel av disse vil kanskje identifisere seg som aseksuelle, forteller hun.
Hvis man ser på aseksualitet som en seksuell identitet, kan man ifølge Gressgård si at antall aseksuelle er økende, spesielt i den vestlige delen av verden.
– Dette betyr likevel ikke at antall mennesker som ikke føler seksuell lyst eller tiltrekning, øker. Det betyr bare at flere blir oppmerksomme på kategorien aseksuell og identifiserer seg med denne, forklarer professoren.
Et eksempel som viser nettopp dette er nettsamfunnet AVEN (Asexuality Visibility and Education Network) som ble startet i 2001, med 1200 medlemmer. I dag har det derimot flere titalls tusen medlemmer.
– De fleste som identifiserer seg som akseksuelle, er mellom 20 og 30 år. Det henger sammen med at informasjon og kontakt mellom aseksuelle hovedsakelig foregår via internett, sier hun.
LES OGSÅ: Forsker mener sex med roboter blir vanlig i 2025
Kan by på utfordringer i et parforhold
Det er ganske mange som ikke opplever seksuell tiltrekning, og hva som er årsaken er vanskelig å si. Det er lite kjent hvorfor noen har det slik, på tross av fungerende kjønnsorgan og sentralnervesystem.

– I dagens samfunn er seksuell avholdenhet ikke det enkleste, og ofte ikke forståelig. Det kan også være vanskelig for den aseksuelle å forstå dette selv. Og det vil by på utfordringer i et parforhold dersom man eventuelt ikke finner andre levelige løsninger på det, sier Siril Jensen.
Hvor høy sexlyst man har kan være svært individuelt, og det er mange par som fint lever uten sex. Det blir mer komplisert dersom det er uoverensstemmelse i forholdet.
– For noen vil det da være enklere å leve alene. Andre synes det fungerer helt greit at partner kan utføre seksualitet alene. Uansett er det vanskelig å være aseksuell da det forventes at alle har seksuell lyst. En aseksuell vil ofte ønske at han eller hun har lyst på sex, forklarer sexologen.
Hun påpeker at det viktigste er å kunne respektere at man har ulike behov. Og husk at aseksuelle også har behov for kjærlighet og kroppskontakt, men det vil ikke føre til seksuell lyst.