Så mye av sex-grunnlaget legges utenfor soverommet

Hvis du ser partneren din, blir det mer sex.

LEGG SEX-GRUNNLAGET: - Det som skjer utenfor soverommet, har utrolig mye å si for det som skjer på soverommet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
LEGG SEX-GRUNNLAGET: - Det som skjer utenfor soverommet, har utrolig mye å si for det som skjer på soverommet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er lett å tenke at mangel på sexlyst i et forhold skyldes kroppslige problemer eller endringer, som at man ikke tenner på partneren, er for stresset i hverdagen eller ikke tar seg tid til å føle på lysten.

De færreste av oss reflekterer nok over hvor mye av grunnlaget for sexlivet som legges utenfor soverommet, ved å se partneren, være oppmuntrende i hverdagen og vise kjærlighet ellers. En kjæreste som føler seg sett, hørt og ønsket i flere arenaer i samlivet, vil også ha mer lyst på sex med partneren sin, ifølge forskning.no.

- Det som skjer utenfor soverommet, har utrolig mye å si for det som skjer på soverommet. Hvis man ser partneren sin i hverdagen, føles ofte forholdet sterkere og mer intimt.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

LES OGSÅ: Så ofte har lykkelige par sex

Viktig å bekrefte hverandre

Noen kvinner klager på at sex er den eneste intimiteten i et forhold, og at de savner annen intimitet. Derfor kan det å bekrefte partneren utenfor soverommet med komplimenter og kjærtegn, gi en annen form for nærhet.

- Når vi treffer noen som vi faller for, er det utseende som er mest avgjørende i starten. Vi har alle en preferanse og i starten er det de ytre faktorene som påvirker oss. Men det som gjør at vi blir, og som er tiltrekkende i lengden, er det å bli bekreftet, forklarer Winther.

Behov for selvrealisering og nærhet er veldig viktig for alle. Det å bli sett, og det å bli anerkjent av andre, forsterker oss og gjør at vi føler oss bra.

- Vi føler oss også mer tiltrukket av mennesker som gjør at vi føler oss bra. Hvis kjæresten ser deg, bekrefter deg og anerkjenner deg utenfor soverommet, kan det absolutt påvirke sexlysten i stor grad, sier Winther.

LES OGSÅ: 10 spørsmål om sex som alle lurer på, men ingen tør stille

SE HVERANDRE: - Det er klart at det å føle seg sett og ønsket i et forhold, kan påvirke sexlivet og intimiteten i stor grad, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
SE HVERANDRE: - Det er klart at det å føle seg sett og ønsket i et forhold, kan påvirke sexlivet og intimiteten i stor grad, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Her er det vanligst å finne kjærligheten

Henger sammen

Fysisk nærhet og emosjonell nærhet henger altså tett sammen.

- Å bli sett, hørt og forstått er et viktig behov vi alle har, så i stedet for å snakke i senk kan du lære å snakke i «seng», sier par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland.

Når du føler deg sett og prioritert, blir du også mer fysisk tiltrukket av partneren din. Mange føler at de oppdager kjæresten på ny, og det gir sexlivet en god boost.

- Hvis dette vedvarer og begge blir mer opptatt av hverandre, kan det styrke kjæresteforholdet. Mer sex fører ofte til bedre sex, som igjen ofte fører til enda mer sex. Så det handler om å knekke «se meg»-koden, den såkalte x-faktoren for kjæresteforholdet, forklarer hun.

Her er det imidlertid ingen fasit, og dermed er det enda viktigere å forstå partneren din sitt tiltrekningsmønster i stedet for å tolke avvisningen negativt.

LES OGSÅ: - Vi tror kjærlighet er sterkere enn hat og fordommer

Slik ser du partneren din

Vi har alle en viss personlighet, og for noen faller det seg mer naturlig å se og anerkjenne partneren sin, men vi kan alltid påvirke noe.

- I begynnelsen av et forhold bekrefter vi gjerne hverandre ofte med komplimenter og kjærtegn, men etter hvert tar vi hverandre mer for gitt. Det kan man ta tak i, og i en del parkurs lærer man om akkurat det. Fortell for eksempel partneren din hva du aldri ville ha endret ved ham eller henne, råder Winther.

Sett ord på det du setter pris på, og vær flink til å gi anerkjennelse og bekreftelse i hverdagen.

- Det er klart at det å føle seg sett og ønsket i et forhold, kan påvirke sexlivet og intimiteten i stor grad. Så ikke vær redd for å si hva du setter pris på med kjæresten din, og gi komplimenter og ros, sier han.

Først og fremst handler det om å se ikke bare med øynene men også med hodet. Hjernen er som kjent ett av våre største erogene soner.

- Vi er jo vanemennesker og har lett for å konkludere når ting ikke går vår vei. Blir du da heller møtt med forståelse, empati og engasjement, ser du hele personen og ikke bare situasjonen og dine egne skråsikre svar, sier Søyland.

Gode råd

Søyland har følgende råd for å vise at du ser partneren din, og dermed øke sexlysten:

 • Gi komplimenter også for personlighet, ikke bare utseende.
 • Hjelp til med husarbeid når det ikke er forventet.
 • Ta fri to timer fra jobb og kom opplagt hjem.
 • Overrask med middag eller annet.
 • Bruk fornavnet ikke bare "du".
 • Tren på å ta kritikk eller avslag uten å gå til motangrep.
 • Vis respekt.
 • Trøst når ting er vanskelig.
 • Snakk om følelser selv om du ikke føler deg på sikker grunn.
 • Vær opptatt av den andres behov.
 • Inviter på date.
 • Gjør husarbeid og lekser uoppfordret.
 • Hold partner i hånden eller se vedkommende inn i øynene.
 • La din kjære få fullføre setningene sine.

- Av og til er less more. Resultatet kan fort bli mer gnist både i og utenfor senga, sier Søyland.

Og hvis ingenting i listen over fungerer, kan du spørre partneren din rett ut; hva trenger du i hverdagen for å føle deg sett? hva savner du?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer