Sex og kjærlighet

Så ofte har lykkelige par sex

- Det er så lett å tro at alle andre har mye mer sex enn det man selv har.

SEXLIV: Selv om det som sagt er invidiuelt på hvor ofte man har sex med partneren sin, kan man kan naturligvis trekke noen små paralleller hva gjelder hyppigheten av sexlivet. FOTO: NTB Scanpix
SEXLIV: Selv om det som sagt er invidiuelt på hvor ofte man har sex med partneren sin, kan man kan naturligvis trekke noen små paralleller hva gjelder hyppigheten av sexlivet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kosing, klemming og intimitet er viktig for å pleie kjærligheten. Det er kanskje langt viktigere enn man tror, fordi ifølge sexolog Ulla Aasland, produseres kjærlighetshormonet oxitocin ved positiv berøring - både til den som gir og mottar.

- Dette hormonet påvirker følelsen av glede og tilhørighet til partner - det å være tett sammensveiset og oppleve parforholdet som kjærlighetsfullt og godt å være i. Det er rett og slett viktig for at lysten i forholdet skal bevares, har Aasland tidligere sagt til KK.

Men hvor ofte bør man egentlig ha sex? Og hvor ofte ligger lykkelige par sammen?

Det er jo så lett å tro at alle andre har mye mer sex enn det man selv har, men det finnes faktisk ikke noen fasit for hvor ofte som er ofte nok. Dette kan være svært individuelt, og det viktigste er så enkelt som at begge er fornøyd med hyppigheten.

Unngå pliktsex

– Regelmessig kan være alt fra daglig til én gang i måneden. Ofte er behovene ulike, og da gjelder det å finne et kompromiss. Det har Eva Tryti, som er psykolog, parterapeut og forfatter, tidligere uttalt til KK.

Hun har møtt par som har sex to ganger i året og er fornøyde med det. Skulle de ha forsøkt å ha mer sex så kunne det endt med å bli pliktsex. Et godt råd vil derfor være å fokusere på å ha god sex, fremfor å ha mye sex.

Selv om det som sagt er induviduelt på hvor ofte man har sex med partneren sin, kan man kan naturligvis trekke noen små paralleller hva gjelder hyppigheten av sexlivet. Expressen skriver for eksempel at yngre par ofte har mer sex enn eldre, og i lange forhold viser det seg at par ofte utvikler andre alternative former for intimitet for å holde liv i forholdet. Er man nyforelsket føler man gjerne på følelsen av at man ikke får nok av hverandre.

Én gang i uken

Men en forskningsrapport fra 2015 viser at par som har sex én gang i uken ser ut til å være de aller mest lykkelige - i alle fall i heterofile forhold.

- Et gjennomsnittlig par har sex 1-2 ganger i uken, noen sjeldnere og andre oftere, har Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, tidligere sagt til KK.

Han anbefaler å ha sex så ofte man har lyst til, orker og klarer. Hvis man har en god partner så er det bare positivt, man føler seg mer knyttet til partneren og føler at det er dere to. Samtidig gir det en økt følelse av livskvalitet og økt sinnsstemning.

Han er også enig i at det ikke finnes en øvre eller nedre grense for hva som er «normalt».

Forskjellige behov

- Noen par kommer til meg og sier at det har gått veldig lang tid, og det kan være krise i forholdet fordi sexen ikke fungerer. Det er en viktig del av parforholdet for veldig mange. Jo mer sex man har mer partneren sin, jo større sannsynlighet er det for at man kommer til å ha den partneren resten av livet. Det trenger ikke være penetrering, det kan være kos, nærhet og intimitet, forklarer han.

Det viktigste er at man har empati for sin partner og aksepterer at man kan ha forskjellige behov.

- Det beste rådet er å slutte å bekymre seg for hvor ofte man har sex, og heller fokusere på å oppleve glede, nytelse og god kontakt med sin partner når man har sex.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer