Få barn:

Så tidlig bør du fortelle ham at du ønsker barn

Er det å få barn en grunnleggende verdi for deg kan det i verste fall føre til at du må gå videre.

FÅ BARN: Å få barn er for mange svært viktig. FOTO: NTB Scanpix
FÅ BARN: Å få barn er for mange svært viktig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det å få barn er en naturlig del av livet for veldig mange av oss. Er du i et nytt forhold er det nok lurt å ta opp temaet tidlig, dersom du vet at du ønsker deg barn.

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther mener at du ikke bør vente lenge med å fortelle at du ønsker barn. For mange er barn meningen med livet, og er det tilfellet skal du være svært forsiktig med å la sjansen gå fra deg, mener han.

- Treffer du en ny partner og du er sikker på at du ønsker barn, ville jeg pratet om disse forventningene tidlig. Det er fryktelig dumt å vente, hva om den andre ikke ønsker barn i det hele tatt, sier han til KK.

LES OGSÅ: 7 fakta du bør vite om fødselen

ULIKT SYN: Noen ønsker ikke barn, og da er et av alternativene å gå videre. FOTO: NTB Scanpix
ULIKT SYN: Noen ønsker ikke barn, og da er et av alternativene å gå videre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kvinner må bestemme seg tidligere enn menn

Sexologen trekker frem at menn og kvinner er forskjellige genetisk sett. Menn må faktisk ikke skynde seg med å få barn, mens kvinner ikke har den samme luksusen. Venter man for lenge kan faktisk toget være gått.

- Jeg vet om flere kvinner som har venta og venta, for eksempel på at partneren skal bli klar, også har det vært for sent. Det er også synd fordi kvinnen kan ende opp ganske forsmådd, og tenke at hun aldri skulle vært i det forholdet, sier Winther.

Derfor mener han at det er veldig viktig å være åpen og ærlig fra starten om at barn er et grunnleggende behov for deg. Om partneren sier at han ikke er klar eller ikke har lyst, har du vært ærlig og har dermed mulighet til å bestemme deg for om du kan vente eller ikke.

- Hvis det ender med at du må gå i fra det du kanskje føler er mannen i ditt liv er det selvfølgelig kjempevanskelig. Men da vet du i hvert fall hva betingelsene er i forholdet, og at du har tatt en god vurdering på bakgrunn av informasjon, i stedet for å vente på noe som kanskje ikke vil skje.

Han mener det kan bli enda verre for deg om du sitter igjen etter noen år uten det som var viktigst for deg.

LES OGSÅ: Overvektige sliter med å få barn: - De sitter på kontoret mitt og gråter

- Viktig å finne en som vil det samme som deg

Det kan kanskje føles vanskelig eller rart å skulle spørre en ganske ny kjæreste om han ser for seg barn i fremtiden. Men psykolog og advokat Grethe Nordhelle er også klar på at du må kommunisere tidlig dersom barn er et grunnleggende behov.

- Skal man være et par må man har noen premisser på plass. Det med å få barn eller ikke er et ganske stort spørsmål. Mange ønsker å ta det som det kommer. Er barn viktig for deg er det derfor viktig å slå seg ned sammen med riktig person som vil det samme som deg, sier hun til KK.

Det er selvfølgelig ikke vits i å nevne det på første date, men dersom du er i et ganske ferskt forhold og kunne tenke deg å fortsette det, er det nok lurt å få temaet på banen snart.

- Jo viktigere noe er, jo tidligere bør det tas opp i et parforhold. Du trenger ikke snakke om egne behov for å finne ut av hva den andre vil. Hvis du føler det er for tidlig å si at du vil ha barn kan du spørre hva han tenker om barn eller spørre om interesser og verdier. Da kan du finne det ut på en indirekte, uforpliktende måte, sier Nordhelle.

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med å få barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer