Hoppe Av I Svingen

Så trygt er det egentlig å «hoppe av i svingen»

- Mye som kan gå galt ved bruk av denne prevensjonsmetoden, sier eksperten.

HOPPE AV I SVINGEN: Hvor trygt er det egentlig å hoppe av i svingen? Svaret får du i denne saken!  Foto: Shutterstock / Andor Bujdoso
HOPPE AV I SVINGEN: Hvor trygt er det egentlig å hoppe av i svingen? Svaret får du i denne saken! Foto: Shutterstock / Andor Bujdoso Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fikk du med deg episoden av «Kroppen din» på TV2 hvor programleder og lege Line Jansrud tok opp spørsmålet om hvor trygt det er å «hoppe av i svingen» - altså at mannen trekker seg ut før han ejakulerer (du kan se hele innslaget her!). 

Jansrud tok med seg fem russegutter til fertilitetssenteret i Oslo for å sjekke om forsatsen deres (den blanke glidemiddelvesken som kommer i starten av et samleie) inneholdt sædceller – og om den alene kunne gjøre en jente gravid. 

Laboratoriesjef på Fertillitetssenteret Mette Haug Stensen, analyserte de fem guttenes forsats, som ble avlevert i tur og orden i de private avlukkene. 

Resultatet viste at ingen av guttene hadde sædceller i forsatsen sin. Jansrud og Stensen konkluderte dermed med at det å «hoppe av i svingen» er en nokså sikker prevensjonsmetode, som kan benyttes i nøden. Eksperten vi har snakket med er imidlertid ikke helt enig. 

LES OGSÅ: Så lenge kan sædcellene overleve etter samleie

Prevensjonsmetoden anbefales ikke 

- Det finnes studier som viser at det kan finnes sædceller i forsatsen – særlig hvis gutten har hatt flere samleier på kort tid. Etter en sædavgang er det igjen rester i urinrøret hans, som kan komme ut før selve sædavgangen i neste samleie, forteller Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, og legger til: 

- Dette er en svært usikker prevensjonsmetode jeg ikke vil anbefale. Selv om gutten føler at han har full kontroll, så kan det komme forsats eller skje ting som gjør at han mister kontrollen. Viljen til å avbryte samleiet i tide kan svikte – det kan rett og slett bli vanskelig å «hoppe av i svingen». 

IKKE Å ANBEFALE: Selv om gutten føler at han har full kontroll, så kan det komme forsats eller skje ting som gjør at han mister kontrollen.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
IKKE Å ANBEFALE: Selv om gutten føler at han har full kontroll, så kan det komme forsats eller skje ting som gjør at han mister kontrollen. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

LES OGSÅ: Overraskende sannheter om sex

27 av 100 blir gravide 

Hvor trygg vil du si at denne prevensjonsmetoden er? 

- Ifølge WHO (World Health Organization) er sikkerheten med denne metoden 63 prosent – det vil si at 27 av 100 som benytter dette som prevensjonsmetode blir likevel gravide, sier hun. 

Dersom du og partneren din likevel ønsker å benytte dere av denne metoden, er det et par ting dere bør huske på. Det første er at han alltid tisser før dere skal ha samleie slik at eventuelle sædceller blir skylt ut. 

- Under selve samleiet er det viktigste å forsøke å holde kontrollen, og heller hoppe av litt for tidlig enn litt for sent.

- Jeg anbefaler dere å finne andre gode måter å avslutte på, slik at viljen til å hoppe av ikke forsvinner, sier Gamnes. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer