Prevensjon for menn:

Salven som skal stoppe sæd

Snart kan du kanskje kaste p-pillene, og la kjæresten sørge for at dere er beskyttet.

PREVENSJON FOR MENN: Salven skal smøres på skuldre og overarmer, men det gjenstår å se om den faktisk virker. Foto: NTB Scanpix
PREVENSJON FOR MENN: Salven skal smøres på skuldre og overarmer, men det gjenstår å se om den faktisk virker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har i flere år blitt forsket på prevensjon for menn, og legeteam verden over har forsøkt å finne nye måter menn kan beskytte seg og dere mot graviditet på.

Etter nyttår starter en stor internasjonal studie, hvor en prevensjonssalve for menn skal testes. Den nye salven skal testet av blant andre en gruppe svenske menn.

- Salven skal smøres inn hver dag på skuldre og overarmer, forteller Kristina Gemzell-Danielsson til KK.

Hun er professor i obstetrikk og gynekologi ved Karolinska Institutet i Sverige, og skal lede den svenske delen av studien, hvor mellom 20 og 50 heterofile menn skal teste salven.

LES OGSÅ: Vurderer du sterilisering?

Kviser, vektøkning og nedsatt sexlyst

De svenske mennene som skal teste salven, skal være i fruktbar alder og i faste forhold. Fra før vet man nemlig at salven minsker sædproduksjonen til mindre enn en million spermier per millimeter, men det man nå ønsker å finne ut mer om, er hvordan den i virkeligheten fungerer som beskyttelse mot graviditet.

Selv om salven minsker sædproduksjonen, er det ikke snakk om en permanent reduksjon.

- Når man slutter å bruke salven, kommer sædproduksjonen og fertiliteten tilbake, sier Gemzell-Danielsson.

Studien skal pågå i cirka to år, og først etter dette vil forskerne kunne si om dette er en prevensjonsmetode som er effektiv og trygg nok til å komme på markedet. For den potensielt nye prevensjonsmetoden er ikke uten bivirkninger.

Salven, som inneholder en kombinasjon av testosteron og hormonet gestagen, skal blant annet kunne gi humørsvingninger, vektøkning, kviser og andre hudirritasjoner. Salven kan også påvirke sexlysten.

LES OGSÅ: P-piller kan gi ukjente bivirkninger

Vanskelig å stoppe sædcellene

P-salven er langt ifra den første alternative prevensjonsmetoden for menn, som testes ut. Blant annet er det i flere år blitt forsket på forskjellige p-piller for menn, men så langt har ingen av dem havnet i apotekhyllene.

Det er det flere grunner til. For det første er det langt vanskeligere å «stoppe» sædceller enn eggceller, fordi det produseres langt, langt flere sædceller enn eggceller.

- Kvinner har eggløsning én gang i måneden, mens det hele tiden lages ny sæd og i store mengder, sier Gemzell-Danielsson.

En annen grunn, er at det i likhet med p-salven også ved testing av andre prevensjonsmetoder, har blitt oppdaget bivirkninger.

Da en internasjonal forskningsgruppe for rundt et år siden, testet en p-pille på drøyt 250 menn, måtte studien avbrytes fordi mange av testpersonene klagde på bivirkninger som humørsvingninger og kviser.

- Bivirkninger er en utfordring, spesielt hvis det er snakk om nedsatt sexlyst og tap av potens. Selv om kvinner også kan oppleve å få dårligere livskvalitet ved nedsatt sexlyst, så tror jeg at særlig dette med potens er så sterkt knyttet til det å føle seg mandig, at en slik bivirkning vil gjøre det vanskelig for mange menn å bruke prevensjonen, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved klinikken Sex og samfunn til KK.

LES OGSÅ: Derfor blir han slapp

Vil kvinner slippe kontrollen?

Per i dag finnes det kun to prevensjonsmidler for menn, det er kondom og sterilisering. Johansen er ikke sikker på om menn i det hele tatt ønsker flere måter å beskytte seg mot graviditet på.

- Det hender kvinner spør om det finnes alternativ prevensjon for menn, men jeg kan ikke huske at en mann noen gang har spurt meg om det. Så om dette er noe menn ønsker og vil komme til å bruke, det er jeg usikker på, sier han til KK.

Han er også usikker på om kvinner vil stole på at mannen bruker prevensjonen riktig.

- Jeg tror også en del kvinner ønsker å ha kontroll på prevensjonen selv. Jeg tenker likevel at dette kan være en god nyhet for både menn og kvinner. Hvis man i framtiden kan dele på prevensjonsansvaret, så er det fint for kvinner. For menn kan det være fint å få mer kontroll og vite med sikkerhet at de er beskyttet mot graviditet.

Gamzell-Danielsson har tidligere fortalt til KK at en rekke store spørreundersøkelser, har vist at mange menn er interessert i å ha kontroll over sin egen fruktbarhet. Også sexolog Siv Gamnes har tidligere fortalt til KK at hun tror mange menn venter på et gjennombrudd innen prevensjon for menn.

- Det finnes kvinner som ikke kan bruke p-piller eller annen prevensjon på grunn av for eksempel bivirkninger, og kan derfor bare bruke kondomer. Og et partnerskap som kun baserer seg på kondomer, fører med seg en rekke begrensninger, har Gamnes sagt.

LES OGSÅ: Har han ereksjonsproblemer?

LES OGSÅ: Derfor får han «morrabrød»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer