Samboerskap

Samboer-appen: Redningen eller slutten for forholdet?

For moro skyld utviklet Robin Havre (36) en app som viser hvem som gjør mest husarbeid. Responsen har vært ekstrem.

UENIGE: Robin Havre og Eva ble ikke enige om hvem som gjorde mest husarbeid. Robin lagde en app for å finne det ut, og nå har det tatt helt av. Foto: Privat
UENIGE: Robin Havre og Eva ble ikke enige om hvem som gjorde mest husarbeid. Robin lagde en app for å finne det ut, og nå har det tatt helt av. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Da jeg fikk høre om en app som viser hvor mye man bidrar med i hjemmet, slik at man endelig kan bevise for partneren hvem som gjør mest, måtte jeg selvfølgelig teste. Heksa i meg syntes dette var en kjempegod idé! Mottakelsen fra samboer var jeg derimot mer usikker på.

Mens han lå i senga, klokken 20 på kvelden, slått ut av tredje corona-vaksine, sendte jeg en invitasjon til å bli medlem av «min husstand». Så plottet jeg inn alt jeg hadde gjort denne dagen.

«Hva er dette?» hørte jeg fra inne på soverommet. Overraskende nok lastet han den ned uten å kalle meg gæren, og plottet inn hva han hadde gjort denne dagen. Det virket som at han syntes den var litt artig.

Påfølgende helg gjorde han bemerkelsesverdig mer enn det jeg er vant til. Vi var på en hyttetur med venner, og han var god på å ta initiativ til å rydde og lage mat. Jeg skal innrømme at han bidro mer til fellesskapet enn meg (noe jeg utvilsomt mener at jeg er flinkest til, sånn generelt).

Er ikke dette et av de vanligste irritasjonsmomentene i et forhold? Diskusjonen om hvem som gjør mest?

De siste dagene har han blitt mindre aktiv på appen. Jeg plotter iherdig inn alt jeg gjør, i et håp om å bli sett og få anerkjennelse.

Det skal sies at hjemmekontor gir meg mer tid til å sette på en klesvask mellom slagene. «Jeg kan jo ikke bare kaste fra meg øksa og henge opp klær når jeg er på jobb» fortalte han meg, smålig frustrert. Og det er helt sant. Men jeg heier på at det skal være noenlunde lik fordeling av arbeidsoppgaver i hjemmet. Likestilling, og så videre.

Startet som en spøk

Robin Havre (36) er hjernen bak Samboer-appen. Ideen kom i jula da han hadde laget middag til seg selv og samboeren Eva, og Eva gikk fra bordet uten å rydde inn i oppvaskmaskinen. Da ble Robin irritert, og han tenkte at det var han som gjorde alt hjemme. En følelse garantert mange kjenner seg igjen i! Inkludert undertegnede.

Eva, derimot, var ikke enig. Hun mente at hun gjorde mest hjemme, og da bestemte Robin seg for å lage en app. Mest for moro skyld, men også for å se hvem som faktisk gjorde mest husarbeid og oppgaver i hjemmet.

I appen kan du krysse av på hvilke oppgaver du utfører hjemme, og så kan samboeren gjøre det samme. De ulike oppgavene gir ulik poengscore, og så får man opp en oversikt over hvem som gjør mest. Har du på pushvarsel, får du beskjed hver gang samboeren gjør noe.

Statistikken i samboer-appen viste etter hvert hvem av de to som gjorde mest hjemme: Robin gjorde 39 prosent av husarbeidet. Eva hadde altså rett.

FIKK SVAR: Appen viste at det var Eva som hadde rett. Det er hun som gjør mest hjemme. Foto: Privat
FIKK SVAR: Appen viste at det var Eva som hadde rett. Det er hun som gjør mest hjemme. Foto: Privat Vis mer

Stort engasjement

Robin lastet opp en video på TikTok hvor han gjorde narr av at Eva lå på sofaen og ikke bidro, i tillegg til at han lastet opp noen skjermbilder av appen.

- Mange begynte å spørre meg om hvor de kunne finne appen. Da forsto jeg at jeg måtte sette av tid til å gjøre appen tilgjengelig for alle.

Appen ble tilgjengelig for iPhone- og Android-brukere 20. desember i fjor, og den ligger per dags dato som nummer én i App Store Norge.

Når KK ringer ringer Robin, 12. januar, kan han fortelle at appen har bikket 75.000 registrerte brukere.

- Behovet var mye større enn jeg hadde forutsett. Det kom veldig overraskende på meg! Det er litt skummelt, men først og fremst gøy, sier Robin.

Han har fått mange tilbakemeldinger på appen – og de fleste er positive.

- Jeg har fått mange morsomme meldinger fra brukere. Jeg fikk en melding i sta, hvor en person skrev at samboeren for første gang hadde satt inn i oppvaskmaskinen. Flere har sagt at appen har fått fart på husarbeidet.

Barna blir også inkludert

Robin har fått tilbakemelding fra flere foreldre om at barna har blitt inkludert i appen.

- En person sa til meg at 100 poeng i appen, betød 10 kroner i ukelønn. Det er veldig gøy.

Men det bød også på et lite problem: I appen var det nemlig en oppgave som het «ta initiativ til sex».

- Jeg fikk så mange meldinger fra foreldre om at det var flaut når barna skulle registrere aktivitet, så den ble jeg nødt til å endre. Nå står det «ta initiativ til kos med partner» istedenfor. Jeg ville ikke fjerne den helt, da mange syntes det var gøy. Men da har jeg i alle fall kommet barnefamiliene litt i møte, sier han med en latter.

Drømmescenario

Appen har også beveget seg utenfor Norges landegrenser, og flere utenlandske personer har etterlyst en oversettelse av appen.

- Det er kjempemorsomt at flere vil ta i bruk appen, så jeg håper at vi kan oversette til flere språk, forteller Robin.

- Det blir skikkelig business ut av dette nå, da?

- Det er drømmescenarioet! Det er litt tidlig å si noe om det er lønnsomt ennå, men kanskje. Vi får se når det har gått en måned eller to, sier Robin.

Appen er gratis og tilgjengelig for alle, men det er mulig å abonnere for å få tilgang til å opprette egne aktiviteter, i tillegg til full tilgang til statistikk og grafer, blant annet.

- Det er helt klart flest som bruker gratisutgaven. Men det er cirka 500 som har kjøpt abonnement. Det signaliserer at folk opplever appen som nyttig – ikke bare en morsom gimmik. At det er såpass nyttig i hverdagen at enkelte vil betale for det, er hyggelig å se, og det gir meg motivasjon til å fortsette, forteller Robin.

Ikke en stor utfordring i forholdet

Selv om Robin lagde denne appen, forklarer han at hvem som gjør mest hjemme, aldri har vært et stort problem i samboerskapet.

- Det er bare jeg som kan bli litt fort irritert noen ganger, men jeg blir ikke det nå lenger – det har appen løst. Ikke minst har all oppmerksomheten bidratt til at det er veldig gøy for oss begge to.

GØY: Både Eva og Robin synes det er veldig gøy at deres lille prosjekt har tatt Norge med storm. Foto: Privat
GØY: Både Eva og Robin synes det er veldig gøy at deres lille prosjekt har tatt Norge med storm. Foto: Privat Vis mer

- Bruker dere fortsatt appen aktivt?

- Ja, vi bruker appen hver dag. Nå fikk jeg nettopp et pushvarsel om at Eva har redd opp senga og kokt kaffe, sier Robin.

Neste steg er å gjøre det mulig for alle å endre poengscore på de ulike oppgavene.

- Folk har mange ulike meninger om hva som burde gi mest poeng. Å finne en løsning som passer for alle, er helt umulig, så da er det bedre at husstandene får bli enige om de ulike poengsummene sammen.

En god idé

Kate Elin Søyland, parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, synes appen er en god idé.

- Kanskje kan den være både morsom og bevisstgjørende for par, istedenfor at man har en evig diskusjon om «hvem gjør hva» hjemme. Den vil også kunne synliggjøre mye av det usynlige arbeidet begge gjør. «Det tredje skiftet» (usynlige, organisatoriske oppgaver) føles nok ekstra tungt om det ikke blir anerkjent og satt pris på. Morsom app som man kan teste, og som kan være en fin samtalestarter for å få en arbeidsfordeling begge er fornøyd med, sier hun.

PARTERAPEUT: Kate Elin Søyland. Foto: Privat
PARTERAPEUT: Kate Elin Søyland. Foto: Privat Vis mer

Søyland forklarer at diskusjonene om hvem som gjør mest hjemme, er en klassiker både hjemme og i terapirommet. Hun forklarer at det aldri vil være 100 prosent rettferdig heller:

- Om du elsker å lage middag, vil det kreve langt mindre krefter enn om du ikke kan utstå det. Men likevel vil det kunne være en fin måte å synliggjøre mye av det man gjør i løpet av en dag, noe som kan øke respekten for hverandre. Man blir sett! Og det blir kåret en vinner. Det handler ikke bare om at den ene må bidra mer: Det handler like mye om å slippe den andre til, og at det kan gjøres uten «mas».

Blodig alvor

Ørjan Strømmen er en av dem som har tatt i bruk appen den siste tiden.

- Fruen ba meg laste den ned, og siden har vi brukt den. For min del er det for moro skyld, for henne er det blodig alvor, sier han til KK.

Ørjan har nok en litt mer ironisk distanse til det hele:

- Jeg må si at det er utrolig flott å endelig ha statistikk å vise til når det skal krangles om hvem som har gjort hva. Jeg har bestandig en kopp stående, så jeg har noe å rydde, i tilfelle fruen leder. Men vi er fortsatt ikke er helt enige om jeg kan sanke poeng for å lage lunsj, ettersom jeg er den eneste som spiser lunsj.

- Kommer dere til å fortsette med bruken?

- Jeg tror nok at bruken dabber av etter hvert. Hadde jeg bodd i kollektiv eller hatt barn som var gamle nok til å gjøre noe, hadde det vært et fint verktøy. Men her i husstanden har jeg mer tro på å ta det man rekker, og ha respekt for hva den andre kan bidra med, sier Ørjan, før han legger til:

- Dekkskift er jo det som gir desidert mest poeng. Derfor sørger jeg for å etterstramme boltene hver dag for å sanke poeng, sier han med et lurt smil.

Blitt en konkurranse med belønning

Mari Aakre Hildenbrand (27) så reklame for samboer-appen på Facebook, og tenkte at den kunne være nyttig. Hun ba samboer Torge (32) om å laste den ned.

- Torge og jeg har aldri kranglet mye om husarbeid, men appen gjør at vi ser alle de litt «usynlige» tingene den andre gjør. Vi setter mer pris på ting som gjøres nå.

POSITIVT: For Mari og Torge, har appen bidratt positivt hjemme. Foto: Privat
POSITIVT: For Mari og Torge, har appen bidratt positivt hjemme. Foto: Privat Vis mer

For å holde på motivasjonen, har paret gjort det til en konkurranse, hvor den med mest poeng ved endt uke, får 15 minutter massasje av den andre.

- På den måten blir det veldig motiverende, og det bidrar til at vi gjør mer husarbeid enn vi pleier. Det er gøy å se at poengene øker for hver ting man legger inn i appen. Huset er ryddigere og renere enn det pleier, så jeg er veldig fornøyd, sier Mari.

Sett mål

Søyland forklarer at par som ønsker endringer, som bedre arbeidsfordeling i hjemmet, bør sette mål. Dette kan for eksempel være positiv energi, bedre humør eller mer lidenskap. Hun mener det er viktig at målet er motiverende for begge.

- Tradisjonelt «mas» fra partner er som regel bare demotiverende, og skaper dårlig stemning. Det kan fort bli et destruktivt klagemønster som ingen kommer seg ut av. Derfor er det lurt å finne en positiv motivasjon – da blir begge en bedre utgave av seg selv – også hjemme.

Søyland tviler på at de fleste holder på med dette over lang tid, men hun synes det er et godt verktøy for bevisstgjøring, uten at man behøver å krangle.

- Det er i alle fall sunt å ha det gøy! Det kan også føre til at man anerkjenner hverandres arbeid, forstår hverandre bedre, og kanskje til og med utvikler forholdet. Om man krangler man om appen og poengene, er det nok et tegn på at det handler om noe helt annet enn bare husarbeid.

- Hva tenker du om å ha med belønning?

- Belønning kan være en motivasjon for mange, og gjøre det mer spennende, så lenge begge er enig i gevinsten, sier Søyland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer