Testament:

- Samboere bør absolutt vurdere om de bør opprette et testament

Er du samboer eller har dere barn fra tidligere forhold kan et testament være spesielt viktig.

TESTAMENT: Det er kanskje ikke noe man vil tenke på, men for mange er det beroligende å vite at man har skrevet et testament. FOTO: NTB Scanpix
TESTAMENT: Det er kanskje ikke noe man vil tenke på, men for mange er det beroligende å vite at man har skrevet et testament. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arv er et vanskelig tema, og arveloven er komplisert. Det er også kanskje den viktigste grunnen til at du bør skrive et testament.

- De fleste vil ikke tenke så mye på døden, selv om vi vet at den kommer til oss alle. Som advokat ser jeg ofte at testamenter er ulystbetont, og mange utsetter det; også de som absolutt bør ha et testament. Men mange sier også at de finner ro ved å ha ordnet opp med dette før de dør, nettopp fordi de da tenker seg at de etterlatte vil unngå konflikter og stridigheter, forteller Ramborg Elvebakk i Advokatfirmaet Hjort.

Hvis ikke du skriver et testament fordeles verdiene dine etter arveloven, og for mange er det en grei løsning.

- Er du ung voksen uten barn, vil det for eksempel være slik at det er foreldrene dine som arver hvis du dør før dem, forklarer Elvebakk.

Men ønsker du at verdiene dine skal fordeles annerledes enn det er fastsatt i arveloven må du altså ha det skriftlig i et gyldig testament.

- Enkelt sagt er det slik at ektefelle og barn arver det du etterlater deg hvis du er gift og har barn. Hvis du er gift og ikke har barn, arver ektefellen halvparten; foreldrene dine arver den andre halvparten. Er du ikke gift eller samboende med felles barn, er det eventuelle barn som arver alt.

LES OGSÅ: - Er det én gang du skal søke profesjonelle råd så er det når du skal fordele arv

Kan skape mye konflikt

For det er liten tvil om at arv kan bli betent, og spesielt kan det skape problemer om et testamente er ugyldig og du ikke får ønskene dine oppfylt, eller om det er utydelig, overraskende eller uklart. For å unngå konflikter er det derfor lurt å sette seg inn i hvorfor og hvordan et testamente bør skrives.

- Arveoppgjør har en tendens til å bringe frem mange følelser som fort kan bli grobunn for konflikter. Et testament kan bidra til å redusere disse konfliktene. Spesielt dersom du skriver et detaljert testament som ikke gir rom for egne tolkninger, sier Elin Reitan, som er forbrukerøkonom i Nordea.

Hun mener alle bør vurdere å skrive et. Det kan sikre din gjenlevende partner økonomisk og sørge for at både partner, felles barn og særkullsbarn blir tilgodesett slik du ønsker.

- Spesielt i mer sammensatte familier, med mine, dine og våre barn er det viktig å skrive et testament. Da sikrer du at arven etter deg blir fordelt slik du har tenkt, og at de du etterlater deg blir tilgodesett slik du ønsker – innenfor arvelovens rammer naturligvis. Dessuten er det spesielt viktig for samboere å skrive et testament. Samboere er nemlig ikke like godt sikret som ektefeller i et arveoppgjør, og da er det lurt å sikre hverandre slik at dere klarer dere økonomisk dersom den ene parten skulle gå bort, sier Reitan.

Har du flere barn og har hjulpet et av dem økonomisk, har du kanskje også planlagt at denne hjelpen skal avkortes ved arveoppgjøret, men det må stå nedskrevet i et gyldig testament eller gavebrev om du skal unngå å ufrivillig forfordele barna dine.

- I et testament kan du også sikre gjenlevende som ikke har krav på arv gjennom arveloven. Du kan ikke fordele arven din helt fritt, selv om du skriver et testamente, da både ektefeller og barn har rett på pliktdelsarv. Men utover denne pliktdelsarven kan du fordele arven slik du selv vil, forteller Reitan.

LES OGSÅ: Dette bør dere ha i samboerkontrakten

SAMBOER? Samboere som ikke har barn sammen har ingen arverett til hverandre. FOTO: NTB Scanpix
SAMBOER? Samboere som ikke har barn sammen har ingen arverett til hverandre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Samboere er dårligere sikret

Har du ikke barn, og ønsker at all arven skal gå til din ektefelle må du altså også skrive et testament.

- Samboere er dårligere sikret enn ektefeller ved samboerens død, og samboere bør absolutt vurdere om de bør opprette testament, forteller også Elvebakk.

Arveloven sier at ektefeller har rett på arv med fire ganger folketrygdens grunnbeløp, noe som tilsvarer rundt 375 000 kroner i dag. Denne andelen kommer foran barnas pliktdelsarv på to tredjedeler av arven, men maks en million kroner hver.

Har dere vært samboere i fem år eller mer kan dere sikre hverandre i et testament slik at arven fordeles slik den ville om dere var gift. Har dere ikke vært samboere så lenge er det barnas pliktdelsarv på inntil to tredjedeler som kommer først, og deretter kan du fordele den resterende andelen som du vil.

LES OGSÅ: Hva skjer med vårt digitale liv når vi dør?

Partneren har ikke alltid rett til å bli boende i felleshjemmet

Ektefeller har rett til å sitte i uskiftet bo – altså beholde alle felles verdier, slik at arven ikke betales ut før begge ektefellene er borte eller den gjenlevende gifter seg på nytt. Samboere med felles barn kan beholde fellesbolig, hytte til felles bruk og bil. På den måten kan den gjenlevende blant annet fortsette å bo i deres felles bolig.

Denne regelen faller imidlertid bort om den avdøde har barn fra tidligere forhold (særkullsbarn).

- Dersom du eller din partner har særkullsbarn, bør både samboere og ektefeller vurdere om det er behov for testament. Dette fordi verken ektefeller eller samboere har rett til å sitte i uskifte med særkullsbarn; disse skal ha utbetalt sin arv ved dødsfallet. Dette kan for eksempel gjøre det vanskelig for deg som gjenlevende å beholde felleshjemmet, og det bør dere i alle fall ha tenkt igjennom, sier Elvebakk.

LES OGSÅ: Flere par velger særbo fremfor sambo

Pass på at testamentet er gyldig

Om du skriver et testamente er det altså heller ikke slik at du kan fordele arven akkurat slik du vil. To tredjedeler av arven, men maks én million kroner per person er pliktdelsarv til barna dine. Ektefellen har rett på en fjerdedel og minst fire ganger grunnbeløpet i folketrygden. Det er altså ikke mulig å gjøre barn eller ektefelle arveløse.

Om testamentet ikke følger arveloven, så vil ikke testamentet være gyldig. Det må også være skriftlig, og du må ha signert det i nærvær av to vitner, som ikke selv er tilgodesett i testamentet. De skal også signerer sammen med deg. Elvebakk anbefaler å alltid bruke en advokat både når du skal utforme og skrive under på et testamente.

- Hvis du skal opprette testament, er det uansett viktig at det er klart og tydelig, slik at det ikke blir diskusjoner blant dine etterlatte om tolkningen.

- Et viktig poeng med å ha et testament er jo nettopp å unngå strid og splid i familien. Hold språket klart og enkelt. Du kan også gi en kort begrunnelse for det du ønsker, slik at det blir forståelig for de som leser det etter din død. Det er også en god idé å snakke med arvingene dine om testamentet på forhånd, slik at de er klar over hvordan du vil ha det, og hvorfor, sier hun.

LES OGSÅ: Dette har du krav på ved en skillsmisse

Slik unngår du arvekonflikter blant dine etterlatte:

Det er viktig å ta grep for å unngå arvekonflikter eter din bortgang. Her er fem tips til deg som ønsker å legge til rette for at dine arvinger ikke skal havne i en arvekonflikt:

  • Planlegg: Planlegg tidlig og godt hvordan du ønsker at arven skal fordeles. Ikke etterlat denne jobben til dine etterlatte.
  • Skriv testamente: Som nevnt er dette spesielt viktig i sammensatte familier med min, dine og våre barn, for å sikre at arven blir fordelt riktig og rettferdig. Også for samboere er det spesielt viktig så skrive testament, da disse er dårligere sikret gjennom arveloven.
  • Kommuniser: Arvekonflikter oppstå gjerne på grunn av uinnfridde forventninger. Det er viktig å snakke med arvingene om hvordan du har tenkte å fordele arven, da dette reduserer faren for at noen føler seg forbigått.
  • Unngå forfordeling: Gir du en av dine arvelatere en fordel er det som nevnt viktig å nedfelle dette i et gavebrev og/eller et testament.
  • Oppsøk profesjonell hjelp: har du spørsmål eller er usikker rundt arveoppgjør er det lurt å oppsøke juridisk hjelp.

(Kilde: Elin Reitan, Nordea)

LES OGSÅ: Skal du flytte inn i kjærestens bolig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer