Elskerinne:

Samlivsterapeut:- Ingen kommer godt ut av å være nummer to

Er du «den andre kvinnen»? Da bør du få med deg dette.

ELSKERINNE: Utroskap kan være vondt for alle involverte. FOTO: NTB Scanpix
ELSKERINNE: Utroskap kan være vondt for alle involverte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Utroskap er noe av det verste et par kan gå igjennom og det oppleves ofte som en alvorlig livskrise å oppdage at partneren har vært utro. Det å skulle være «den andre kvinnen» er for mange noe en ville slått fra seg kjapt, men realiteten er at utroskap ikke er altfor uvanlig, og at det er mange årsaker til at noen velger å gå inn i et forhold med en som allerede har noen hjemme.

- Som par- og familieterapeut er jeg helt tydelig på at det ikke er greit, men så lenge det dekker noen viktige behov, for eksempel å bli sett, vil noen kvinner enten bevisst eller ubevisst velge en mann selv om han er opptatt, sier Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut i privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes.

LES OGSÅ: Ja, du bør spørre kjæresten rett ut hvis du mistenker utroskap

Unngår seriøse forhold

Og hva som er årsakene til det, kan være mange. Noen ganger starter forholdet med vennskap, der følelser senere utvikler seg. For andre handler det om at man helst unngår seriøse kjæresteforhold.

- Når hun velger en som allerede er opptatt, slipper hun å bli «pushet» på og måtte forholde seg til det som ofte naturlig følger med et tradisjonelt kjæresteforhold; Møte foreldrene, møte vennene, flytte sammen, få barn og så videre. Noen trenger rett og slett terapi for å få det til å fungere med en kjekk, singel mann. Noen faller lettere for det «usunne valget», fortsetter Søyland.

- For andre kvinner igjen handler det ikke om å bli ufrivillig rammet av amors piler eller angst for nærhet, men det ligger et helt bevisst valg bak den forbudte relasjonen – gjerne er hun selv i et forhold, og er ikke tilfreds med kjærestebiten, men vil heller ikke skilles, da kan et slikt forhold være en løsning for noen. Inntil videre. Det er en myte at det er bare menn som søker uforpliktende forhold. Kvinner forteller om savnet etter å føle seg i live – å bli sett, hørt og begjært. Og noen kvinner er kun ute etter det siste; seksuell spenning og tilfredstillelse, eller lengsel etter å få vekket et begjær. Grunnene kan variere fra kvinne til kvinne, og noen sier bare: «vet ikke helt – det bare ble sånn.»

LES OGSÅ: Bør og kan du tilgi utroskap?

Er oftest på jakt etter noe mer

- Har man først blitt knyttet til noen, lever de fleste i håpet om at «han en gang skal bli min», og sånn kan månedene og årene gå. Jeg tror det er få som går inn i et forhold med en langsiktig tanke om å forbli «den andre kvinnen», mener Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, og skriver om par- og samliv på Trinehuseby.no.

Også hun forteller at det er mange årsaker til at noen havner i denne rollen. Noen har havnet i det ved å tro at han var singel. Andre har planlagt å holde forholdet overfladisk, og ikke bli følelsesmessig involvert. Forblir man i forholdet kan det imidlertid gå utover egenverdi og selvfølelse, man kan leve i frykt for å bli avslørt, det kan være ensomt å måtte holde et forhold skjult. Du setter dessuten livet på vent, og lever i et forhold basert på hans premisser.

- Min erfaring er at ingen kommer godt ut av å være nummer to på sikt, sier Huseby.

Blir du etter hvert nummer én, kan forholdet bære preg av måten det startet på.

- Statistikk viser at 75 prosent av de som gifter seg med den de var utro med, ender opp med skilsmisse, forteller Huseby.

- Tillit vil ofte bli en utfordring i det nye parforholdet, uttalt eller ikke. Et par der han hadde brutt ut av ekteskapet og satset på «den andre kvinnen», søkte profesjonell hjelp for dette. En stund etter at de hadde etablert seg, følte hun seg ikke trygg på ham og beskrev det slik: «Siden forholdet vårt startet med at han var utro, er jeg redd at han kan være det mot meg også».

LES OGSÅ: Er det vanskelig å gjøre det slutt?

Kan være svært belastende

Enten det «bare ble sånn», en ble lurt, eller det var helt bevisst, så løper man altså en risiko ved å si ja til å være «den andre kvinnen». Har du familie, lever du kanskje to parallelle liv som er umulig å forene og utroskapen vil ofte gjøre deg langt mindre tilstedeværende – selv om du forsøker alt du kan, påpeker Søyland.

Kanskje blir det vanskelig å ta en beslutning på om du vil skilles eller ikke, og kanskje blir du stadig lovet at han skal gå fra kjæresten uten at det skjer. Utroskapen, og det å hele tiden få litt men ikke alt, kan også gjøre at du får et «hekt», som gjør det vanskelig å bryte ut.

Utroskap kan altså være en stor påkjenning. Til tross for det, er det nok noen som kan leve lykkelig som en elskerinne, men Søyland tror dette gjelder ytterst få.

HEKT: Om du ønsker noe mer med din flamme, men han er i et forhold, blir du fort sittende på vent. Mange får også et hekt der det blir vanskelig å bryte ut. FOTO: Scanpix.com
HEKT: Om du ønsker noe mer med din flamme, men han er i et forhold, blir du fort sittende på vent. Mange får også et hekt der det blir vanskelig å bryte ut. FOTO: Scanpix.com Vis mer

- Vi må nok innse i 2017 at vi har ulike behov. Bare se på ulike samlivs- og relasjonsformer det gis rom for i dag. Noen lever til og med åpent med to partnere samtidig, så ting er i endring. Men utfra det som kommer frem i terapirommet, er de nok i mindretall de som lever lykkelig som elskerinne over tid, sier hun, men legger til med et forbehold at de dette fungerer for også sjeldent vil søke terapi.

LES OGSÅ: «Phubbing» er den nye store trusselen for parforholdet

Mange sliter med tilliten hvis forholdet startet med utroskap

Blir det dere to til slutt, er det også flere måter at forholdet kan bli vanskelig på.

- Det kan være en ekstra belastning selv når paret er «ute av skapet». Noen sliter med at de blir redde for at historien skal gjenta seg, og at du blir den som blir forlatt til fordel for en ny og spennende partner.

Dessuten kan forholdet forandre seg når det ikke lenger er skjult. Det er ikke lenger bare dere to, og forholdet utsettes for «hverdagsslitasjen».

- Dersom det er barn inni bildet og de vet at «pappa var utro», kan vanskelige følelser projiseres over på ny partner og de kan gå langt for å boikotte det nye forholdet, og det blir for en del så vanskelig at det til slutt ender i et brudd - som kan være både tøft og en lettelse. Har han barn rammer dessuten utroskapen flere.

- Hvorvidt det er «greit» etisk, blir en subjektiv vurdering. Men dersom det er barn involvert, får man som fagperson fort en mening om det. Barn trenger trygghet og tillit mellom mamma og pappa, og ingen udetonerte bomber i livet sitt, påpeker Huseby.

LES OGSÅ: «- Bruk lang tid på å etablere forholdet før dere flytter sammen som familie. Tenk heller år enn måneder»

Prøv å finne årsaken til at du velger ham

Søyland mener det viktigste du gjør om du vurderer, eller allerede er i et forhold med en mann som har en kjæreste hjemme, er å spørre deg selv hvorfor du gjør det.

- Spør deg selv, eller din venninne; hvorfor er jeg villig til å gå så langt for å kunne være «den andre kvinnen»? Hva handler det egentlig om? Hvorfor er jeg så hektet når jeg med fornuften - og moralsk sett, ser at dette ikke er en bra løsning, sier Søyland.

- Det er viktige spørsmål som kan bringe «den andre kvinnen» lenger enn all verdens moralisering og gode råd. Livet er ikke lett – og det er ikke alltid kjærligheten heller.

LES OGSÅ: Tegnene på at forholdet ditt er i fare

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer