Stress:

Samlivsterapeut avslører: - Dette ber jeg par gjøre i 20 sekunder hver dag

Spesielt kvinner bør be om dette fra kjæresten når hverdagsstresset står på som verst, viser ny studie.

STRESS: Ny studie viser at kvinner opplever mindre stress når de gir kjæresten en god klem. FOTO: NTB
STRESS: Ny studie viser at kvinner opplever mindre stress når de gir kjæresten en god klem. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskning har vist at berøring og kroppskontakt kan redusere stress - det er ikke uten grunn at massasje ofte forbindes med en pause fra hverdagens kjas og mas.

I tillegg er intimitet og nærkontakt positivt for kvaliteten på parforholdet. Flere samlivseksperter har tidligere uttalt i KKs artikler at par bør klemme og kysse hverandre oftere.

Men så tar jo hverdagen ofte over mye av intimiteten i et parforhold. For når oppvasken flyter, barna skriker og du i tillegg skal forberede deg til en viktig presentasjon på jobb, er det ikke nødvendigvis kroppskontakt du har aller mest lyst på.

Men kanskje er det nøyaktig det du trenger! En ny tysk studie har undersøkt effekten klemming har på stress - og resultatene viser at spesielt kvinner bør be om en klem fra kjæresten når hverdagsstresset står på som verst.

Har du fått med deg KKs nye podkast om sex, samliv og dating?

Slik foregikk studien

Forskerne inviterte flere par til å gjennomføre den såkalte Socially Evaluated Cold Pressor Test (SECPT). SECPT-testen går ut på at deltakerne plasserer hendene i iskaldt vann i maksimalt tre minutter. Poenget er å øke stress hos deltakerne i psykologiske eksperimenter.

Deltakerne fylte ut et spørsmålsark om øvelsen etterpå, og blodtrykk og kortisolnivåer ble målt.

Den ene gruppen skulle klemme partneren sin i 20 sekunder før SECPT-testen, mens den andre gruppen ikke skulle det.

KROPPSKONTAKT: Par med mye nærkontakt opplever mindre stress, sier ekspert. FOTO: NTB
KROPPSKONTAKT: Par med mye nærkontakt opplever mindre stress, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer

Så, hva fant forskerne?

Først og fremst undersøkte forskerne hvor fornøyde deltakerne var i parforholdene sine, og det var ingen forskjeller på de to gruppene som kunne ha påvirket resultatet.

Og resultatet var: Klemming viste seg å redusere kortisolnivåene under SECPT-testen - men bare hos kvinnene.

Med andre ord - er du veldig stressa kan det lønne seg å gi kjæresten en lang klem, og det bekrefter ekspertene KK har snakket med.

- Absolutt bra for oss - men det bør være på egne premisser

Kyrre Dyregrov, som er psykolog og daglig leder ved Onlinepsykologene, forteller at kroppskontakt absolutt kan være bra for oss i stressende perioder.

- På generell basis er absolutt dette tilfelle. Det er veldokumentert at kroppskontakt utskiller omsorgshormonet i oss, og hjelper oss å nedregulere kroppslig aktivering - men det bør være på egne premisser, forklarer han, og fortsetter:

- Selv om det kan være godt for oss, så er det ikke alltid vi er mottakelige for det, eller ønsker det.

Han legger også til at noen kan forbinde kroppskontakt, intimitet og nærhet med sterk uro - for eksempel personer som har opplevd vold eller overgrep i nære relasjoner.

PSYKOLOG: Kyrre Dyregrov. FOTO: Tommy Stormark
PSYKOLOG: Kyrre Dyregrov. FOTO: Tommy Stormark Vis mer

- Tror du det å klemme kjæresten sin når man er skikkelig stressa, kan være en god idé? Før et jobbintervju vi gruer oss til, for eksempel?

- Ja - hvis det kjennes riktig ut for deg og dere, så er det bare å gjøre det. Det kan virke stressreduserende. Samtidig kan det være godt å bare være nær, uten å måtte sette ord på hvordan man har det.

God effekt for kvinner

Også parterapeut og sexolog Tone Haldorsen bekrefter at klemming og kroppskontakt har mye å si for god stressmestring i hverdagen, og for å opprettholde sterke bånd til partneren.

- En av øvelsene jeg gir par som har mye stress i hverdagen, lite nærhet i parforholdet eller som trenger å gjenopprette tillit og følelser for partner, er å klemme 20 sekunder eller mer, to ganger om dagen, sier hun til KK, og fortsetter:

- Jo mer man klemmer, jo mindre stressfølelse får man. Dette gjelder også kyssing, berøring generelt, og å sove nakne sammen.

PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

Haldorsen trekker frem forskning gjort av blant annet John Gottman - en anerkjent amerikansk parterapeut - som viser at par som klemmer mye, berører hverandre mye og har øyekontakt når de snakker til hverandre, har det generelt bedre i forholdet og er mindre stresset enn de som ikke gjør disse tingene.

- Dette er også min erfaring som parterapeut, legger hun til, og påpeker at det er veldig interessant at denne studien kun viste reduksjon i stress hos kvinner:

- Annen forskning jeg har lest tyder på at det gjelder begge kjønn. Så dette burde det jo virkelig forskes mer på! Veldig spennende. Men det stemmer rimelig godt med hva par forteller meg i terapirommet når de har utført «klemme-øvelsen» noen uker; kvinnene har en veldig god effekt av dette, mens mennene sier de reagerer mindre på denne øvelsen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer