Sandra og Øystein har slått opp 15 ganger

Først da Sandra ble sjalu, skjønte hun at hun måtte ta grep.

ENDELIG: Med ring på fingeren og sønnen på armen ser fremtiden lys ut for både Sandra og Øystein. 2020 FOTO: Privat
ENDELIG: Med ring på fingeren og sønnen på armen ser fremtiden lys ut for både Sandra og Øystein. 2020 FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Vi har gjort det meste sammen hele livet. Når vi ikke har vært kjærester, har vi vært gode venner, sier Sandra Myklebust Sande.

– Det med vennskap og kjæresteri gikk vel litt om hverandre, både for oss og for andre, legger Øystein Stafsnes Bøyum leende til.

For andre fremsto de nok som et par uansett, for de hang sammen støtt. Sandra og Øystein forteller at de alltid har hatt samme vennegjeng og likt de samme aktivitetene. Men hvor mange ganger de har slått opp med hverandre, har de ikke tall på.

Rekker alt de vil

Sandra og Øystein snakker med KKs journalist på telefon fra Førde, der de bor med sine to barn, Tobias og Olivia. Paret vokste opp i nærheten av der de bor nå, og føler det var godt å komme hjem til Førde etter flere år i Bergen. De har familie begge steder, men har nå størst nettverk i Førde. Det var avisa Firda som først omtalte saken.

– Vi er begge sosiale og aktive, og liker å være i lag med familie og venner, sier Sandra.

– Og selv om hverdagene med to barnehagebarn og to fulle jobber er travle, rekker vi både å trene og å være sosiale. Vi har kvelder sammen, koser oss og har det fint, vi prioriterer heldigvis likt.

Øystein sier at selv om de kanskje fremstår som temmelig forskjellige, er de ganske like. Sandra er den mest pratsomme, som også fortere blir stressa, mens Øystein er mer stille og rolig.

– Jeg tror det er den enorme tålmodigheten Øystein viser i alle sammenhenger jeg setter aller mest pris på. Dessuten blir han lidenskapelig opptatt av ting som interesserer ham. Han går all in og gir alt, det liker jeg. Jeg trenger en som roer meg litt ned, og jeg føler vi utfyller hverandre både med likheter og ulikheter, sier Sandra.

Øystein mener omtenksomheten til Sandra er helt unik. Hun setter andre foran seg selv, og Øystein vil gjerne passe på henne og gjøre det lille ekstra for kona si.

Begge er rause med kjærlighet og superlativer når de beskriver hverandre. Så selv om det tok mange år før de forsto det selv, må dette være et par som er «meant to be». Humor er også viktig i forholdet, Sandra og Øystein ler mye sammen, og tar seg selv lite høytidelig.

SWEET SIXTEEN: Her er det søte paret sammen som 16-åringer. FOTO: Privat
SWEET SIXTEEN: Her er det søte paret sammen som 16-åringer. FOTO: Privat Vis mer

Samme barnehage og samme klasse

Verken Sandra eller Øystein husker noe fra barnehagetiden, som de delte fra 1998. Men begge husker mye erting på barneskolen, og kaller det barnslig flørting.

Begge begynte tidlig å spille fotball, Sandra gikk etter hvert mer over til håndball.

– Jeg var ikke den eneste jenta som likte Øystein, han var en populær gutt, slår Sandra fast.

– Det ble raske utskiftninger den gangen. Det var slett ikke sikkert jeg var sammen med den samme jenta på mandag som på fredagen før. Men sånn var det for alle, forklarer Øystein, og forteller leende om de interne brevene som ble sendt i klasserommet.

Sandra mener Øystein var mye irritert på henne de første skoleårene. Hun husker at han en gang slo henne med et balltre, slik at hun havnet på legevakten med brukket tommel.

De to var barndomskjærester, og hadde andre kjærester innimellom. Øystein husker veldig godt at han så på Sandra både når hun trente og spilte håndballkamper.

– Jeg har alltid synes at hun er søt, og likte å sitte i hallen og se på henne, innrømmer Øystein.

Sandra forteller at hun ofte dukket opp på Øysteins treninger og fotballkamper også. De fulgte hverandre hele veien, og gikk i samme klasse til og med tiende.

– Vi var egentlig kjærester fra sjette klasse til andre klasse på videregående, men også i denne perioden hadde vi mange opphold, forklarer Sandra.

Hun forteller at de bodde så nær hverandre, at Øystein sto på verandaen i barndomshjemmet og spionerte når hun solte seg.

– De to første årene på videregående gikk vi på hver vår skole, og i andre klasse bestemte vi oss for å være bare venner. Det gikk egentlig helt fint, men likevel fortsatte vi å følge hverandre, sier Sandra.

Den nye følelsen

De var fortsatt bare venner gjennom tredje klasse, og etter videregående reiste Sandra, Øystein og mange av vennene deres til Bergen for å studere. Han bodde i kollektiv med kompiser, hun med venninner. Som de andre fra Førde, holdt også Sandra og Øystein kontakten. Det var aktiviteter, fester, sport og moro, mest sammen med andre. Noen ganger fant de på ting bare de to, uten å tenke noe mer over det.

– I ettertid har vi fått høre at mange la merke til at vi hadde et ekstra godt øye til hverandre. Selv så vi bare på oss selv som barndomsvenner som holdt på å bli voksne sammen, sier Sandra.

– Selv ikke da lillesøsteren min sa at hun nå skjønte konseptet «Friends with benefits», tenkte jeg mer over forholdet til Øystein.

Da han flyttet tilbake til Førde og hun ble boende i Bergen, gikk det også fint. Øystein tilbrakte de fleste helgene i Bergen, det var der de fleste vennene bodde på den tiden. Det første året etter at Øystein flyttet, syntes Sandra vennskapet fungerte fint. Men etter halvannet år begynte hun å kjenne på en ny følelse; hun ble sjalu.

UNGDOMSTID: Sandra og Øystein har hatt ungdomstiden sammen, enten som venner eller kjærester. Her er de i 2012. FOTO: Privat
UNGDOMSTID: Sandra og Øystein har hatt ungdomstiden sammen, enten som venner eller kjærester. Her er de i 2012. FOTO: Privat Vis mer

Var redd for å få nei

– Jeg klaget til en venninne, som ikke syntes det minste synd på meg, forteller Sandra.

– Hun sa tvert imot at jeg ikke hadde noen grunn til å bli sur. Øystein var fri og frank og kunne date hvem han ville. Hvis jeg hadde noe imot det, fikk jeg sørge for å bli sammen med ham.

Sandra skjønte at venninnen hadde rett, men var redd for at Øystein ikke var interessert på den måten lenger. Tenk om han sa nei! Hun turte ikke å spørre direkte, men sendte en melding og spurte om han ville være kjæresten hennes, omtrent som de gjorde på barneskolen. Dette var i 2015, Øystein svarte ja, og siden har det vært de to.

Da Sandra og Øystein offisielt ble kjærester, fikk de høre at mange hadde sett på dem som et par hele tiden, nettopp fordi det var så tydelig at de trivdes sammen.

Øystein flyttet tilbake til Bergen, men Sandra var ikke klar for å oppgi kollektivtilværelsen. Det tok ett år, så flyttet paret sammen, først i leid, så i kjøpt leilighet. Nå var de klare til å stifte familie.

Gleden var stor da Tobias kom i 2019. Men som småbarnsforeldre kom også tanken på å flytte tilbake til Førde, spesielt ettersom et vennepar med barn skulle gjøre det.

– Høsten for to år siden, da jeg var gravid med Olivia, kjøpte vi dette huset i Førde. Det ordnet seg med jobber til begge to, og Tobias fikk barnehageplass, sier Sandra.

– Olivia ble født i 2022, nå har hun begynt i samme barnehage. Vi var fornøyde, men jeg hadde én drøm igjen, nemlig et skikkelig bryllup.

VOKSNE: Øystein og Sandra har kjent hverandre siden barnehagen og bygger nå voksenlivet sammen. FOTO: Privat
VOKSNE: Øystein og Sandra har kjent hverandre siden barnehagen og bygger nå voksenlivet sammen. FOTO: Privat Vis mer

Frieri på fjellet

Sandra og Øystein hadde i flere år gått sjufjellsturen, som går over sju av Bergens byfjell, sammen med venner. Sommeren 2020 forberedte Øystein seg spesielt godt. Han gikk i forveien, og allierte seg med venner. Sandra hadde med seg Tobias på knapt ett år, og avtalen var at hun skulle møte de andre på femte fjell. Datoen var 30. mai.

– Jeg skjønte egentlig ikke vitsen. Det gikk mot leggetid for Tobias, men vennene våre klarte å overtale meg, sier Sandra.

– Da jeg nærmet meg, og så det begynte å ligge bilder av meg i veien, fikk jeg en anelse om hva som skulle skje.

På et platå der oppe, sto Øystein, klar til å fri. Sammen med ham var også 25 av parets venner.

– Jeg visste at Sandra hadde ventet lenge på frieriet, så jeg var temmelig sikker på svaret, som heldigvis ble et jublende ja, sier Øystein.

Akkurat da var det løsnet litt på koronarestriksjonene, så de fikk feiret forlovelsen på byen med vennene om kvelden.

Paret hadde egentlig lyst til å gifte seg i 2022, men innså i 2021 at de fremdeles visste for lite om hvilke hindringer de ville møte på grunn av pandemien. Sandra var nemlig helt bestemt på at hun ønsket å gifte seg et sted hun følte tilhørighet til, og aller helst skulle det være låvebryllup.

Perfekt bryllupsfeiring

Gjennom familien ble Sandra og Øystein tipset om Senneseth gård, der det tidligere hadde blitt arrangert dansefestivaler. Eieren ga klarsignal for låvebryllup, og Sandra var straks i gang med bryllupsforberedelsene.

24. juni 2023 ga Sandra og Øystein hverandre sitt ja i Sande kirke, der Sandra også er døpt.

At Tobias hadde lekt med ringene, som dermed var borte da de skulle settes på fingrene, tok verken presten eller brudeparet så tungt. Og ringene ble funnet igjen etterpå.

Barna var med i kirken, men paret valgte en barnefri bryllupsfest. De hadde 110 gjester og fikk et drømmebryllup.

– For meg var det viktigste at vi ble gift. Men jeg visste hvor mye det betød for Sandra at alt skulle foregå på riktig måte, og jeg så hvordan gleden lyste av henne, sier Øystein.

– Det gjorde dagen helt perfekt.

Bryllupsreisen blir litt utradisjonell. Det sosiale ekteparet ønsker ikke å reise alene, men drar med venner til Italia i oktober 2023. Det blir kombinert bryllupsreise og vennetur, akkurat slik Sandra og Øystein liker det.

– Når vi ser tilbake på hvordan vi har hengt sammen fra vi var tre år, virker det selvfølgelig at vi også skal dele resten av livet. Men vi trengte hjelp av andre for å forstå det selv, sier Sandra.

– Jeg er takknemlig for den meldingen venninnen din fikk deg til å sende i 2015. For det er ikke noe jeg heller vil enn å være sammen med deg. Og jeg skal love at jeg aldri vil slå deg med et balltre igjen, legger Øystein til, og begge ler.

GIFT: - Jeg så hvordan gleden lyste av henne, sier Øystein om den fantastiske bryllupsdagen. FOTO: Privat
GIFT: - Jeg så hvordan gleden lyste av henne, sier Øystein om den fantastiske bryllupsdagen. FOTO: Privat Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet