Sex

Sannheten om sex og skjeden

Nei, du blir ikke løsere av å ha mye sex forteller ekspertene!

LØS NEDENTIL: Noen gang lurt på om det er mulig å bli løs nedentil av for mye sex? Vel, du kan slappe helt av! Foto: Shutterstock / Lucky Business
LØS NEDENTIL: Noen gang lurt på om det er mulig å bli løs nedentil av for mye sex? Vel, du kan slappe helt av! Foto: Shutterstock / Lucky Business Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har garantert hørt det før - sikkert til og med diskutert det frem og tilbake med jentene. Blir man «løsere» der nede når man har mye sex? Er det slik at man etter et visst antall ligg forblir større i skjeden, at den aldri går tilbake til slik den en gang var?

Noen mener ja, og påstår at de til og med merker det under samleie, andre mener nei. Men hva er egentlig sannheten? Burde man passe på hvor mange man ligger med og hvor ofte, dersom man vil forbli trang eller er det bare en myte at det er noe som heter at man blir «løsere»? (Psst! Sjekk ut video om temaet nederst i saken).  

Vi har tatt en prat med Sissel Rostøl Bakken, psykiatrisk sykepleier ved sex og samfunn, som er klar i sin tale: 

LES OGSÅ: Disse tre sexstillingene øker sjansen for orgasme

- Nei, mye sex gjør ikke skjeden blir «løsere», sier Rostøl Bakken og fortsetter:

- Man kan anta at man i perioder i livet er mer anstrengt under samleie, og på den måten kan oppleves strammere, men jeg vil på ingen måte si at mye sex gjør skjeden løsere, heller tvert i mot!

Rostøl Bakken forteller nemlig at skjeden kanskje er den mest fleksible delen av kroppen vår - altså den tilpasser seg rett og slett.

- Bare tenk hvordan den kan stramme rundt en finger ene dagen, og føde et barn med en hodeomkrets på 35 cm neste dag. Ikke mange ukene etter en fødsel kan man igjen stramme rundt en finger!

Den såkalte PC-muskelen er viktig

Grunnen til at skjeden er så tilpassingsdyktig er at veggen i livmoren for det meste består av muskulatur forteller Rostøl Bakken, og det er spesielt en muskel som er avgjørende for at skjeden fungerer som den gjør:

- Det er den såkalte PC-muskelen som er viktig. Denne bekkenbunnsmuskulaturen strekker seg fra foran skjeden og bak til halebeinet. Både skjeden, urinrøret og endetarmen har denne muskelen rundt seg, sier Rostøl Bakken.

Det er altså muskelen vi kvinner kan gjøre oss kjent med og lære oss å styre ved for eksempel å stoppe strålen mens man tisser.

- Ved å stramme denne muskelen under et penetrerende samleie kan kvinnen klemme sammen skjeden rundt det som føres inn.

Man kan med andre ord til en viss grad velge hvor stramt det skal være der nede under samleie, og muskelen vil ikke bli utvidet av penetreringen.

- Men hva skjer med skjeden og PC-muskelen under og etter en fødsel for eksempel?

Under en fødsel vil både skjeden og PC-muskelen utvides kraftig. Det er derfor man, anbefaler knipeøvelser til kvinner som nettopp har født, men det er også en øvelse man godt kan gjøre uansett alder, og om man har født eller ikke.  

Ved å gjøre øvelser etter en fødsel vil de fleste klare å få skjeden «stram» igjen. Med andre ord: Når man kan føde et barn og bli «stram» igjen, er det ikke mulig å bli «slapp» av sex.

- Bekkenbunnsmuskulaturen er viktig for sex både med og uten partner, uansett om skjeden blir penetrert eller ei, og det å ha et bevisst forhold til denne muskulaturen vil derfor kunne gi gode ringvirkninger for seksuell nytelse. 

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

- Skjeden går tilbake til sin normale form 

Men til tross for at det ikke er slik at skjeden blir løs av verken sex eller fødsel, er det en liten sannhet i myten, og det er at skjeden faktisk utvider seg og tilpasser seg det som kommer inn og ut. Så er spørsmålet hvor lenge den da holder seg utvidet? Er det snakk om en halvtime, en time, en uke?

Ifølge Rostøl Bakken er det ikke noe å bekymre seg over, for dette er skjeden rett og slett skapt for!

- Dersom det føres en penis, finger eller gjenstand inn i skjeden, vil skjedens muskulatur tilpasse seg størrelse og form. En viktig forutsetning for at dette skal oppleves behagelig er at skjeden er smurt, enten ved naturlig smøring, som kommer fra kjertler i skjedeveggen, eller at man benytter seg av glidemiddel, sier Rostøl Bakken og fortsetter:

Når penis eller objektet fjernes, vil skjeden gå tilbake til sin normale form så å si umiddelbart. Skjedens naturlige hvilestilling er at veggene hviler mot hverandre, og muskulaturen er avslappet.

- Men hvor tror du myten om at skjeden forblir utvidet kommer fra da?

Rent personlig tenker jeg denne myten har utspring sammen med mange andre myter, som har hatt til hensikt å undertrykke kvinners seksualitet. Menn blir jo på ingen måte fortalt at de kan få en slappere penis sitt om de de har mye sex, ei tvert imot.

Ta en titt på videoen under og få svar på enda flere spørsmål knyttet til om man blir mindre «trang» av mer sex!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer