Gaslighting

Seks setninger som avslører om du blir manipulert

Metodene er utspekulerte, ifølge eksperter.

GASLIGHTING: Se opp for disse setningene om du mistenker at du blir manipulert, mener eksperter. FOTO: NTB
GASLIGHTING: Se opp for disse setningene om du mistenker at du blir manipulert, mener eksperter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da filmen «Gas light» hadde premiere i 1944, med legendariske Ingrid Bergman i hovedrollen, var det ingen som visste at filmtittelen nesten 80 år senere skulle gi navn til en utspekulert teknikk for å få noen til å begynne å tvile på seg selv.

I filmen, som er basert på et skuespill ved samme navn, er Ingrid Bergmans filmfigur Paula tilsynelatende lykkelig gift, frem til hun begynner å høre rare lyder i huset, noe mannen hennes forsikrer at han ikke kan høre. I tillegg dimmes gasslyset i leiligheten til stadighet, også dette noe hennes mann forsikrer henne om at kun foregår i hodet hennes.

Det viser seg senere at det er han som står bak hendelsene. Målet er å manipulere Paula og overta arven og formuen. Han ommøblerer, beskylder henne for å flytte på ting uten å huske det, og justerer gassen i lampene slik at lyset blir svakere. Derav filmens tittel – og altså senere begrepet gaslighting.

KK har tidligere skrevet om gaslighting, og i artikkelen fremkommer det at mange kvinner som har vært utsatt for manipuleringsteknikken, beskriver det som at den andre har føkket med hodet deres.

Da KKs svenske søstermagasin Allas.se skrev om begrepet forklarte de gaslighting som en av narsissistens viktigste og mest effektive hersketeknikker. I korte trekk går taktikken ut på å over lang tid få noen til å tvile på sin evne til å skille sant fra usant. Taktikken regnes som vanskelig å oppdage, men ifølge Huffpost, sitert videre av Allas, skal det være noen fraser som kan få varsellampene til å lyse:

1. «Du er altfor følsom»

Du får ofte høre at du er overfølsom, og at det var ment som en spøk. Når du prøver å forklare at du blir såret, forsøker vedkommende å få deg til å føle at du overdriver og at du blir opprørt over ting som andre knapt ville hevet et øyenbryn over. Lisa Ferentz, sosialarbeider med traumer som spesialitet, sier til Huffpost at offeret dermed begynner å tvile på sin sunne fornuft, og støtter seg mer og mer til den virkeligheten som skapes av den som manipulerer.

2. «Det har aldri skjedd»

Om du opplever krenkende situasjoner eller ord, vil den som manipulerer ofte nekte for at det har skjedd, for å så tvil i deg. Og når du begynner å tvile på sin egen fornuft, er det større sjanse for at du holder ut krenkende behandling og blir i forholdet, sier psykoterapeut Beverly Engel til Huffpost.

3. «Du er ikke riktig rett/ Du er gal/ Har det rablet for deg?»

Den som manipulerer kan påstå at hukommelsen din svikter, og at det sannsynligvis er i ferd med å rable for deg. vedkommende forsøker å overbevis både deg og de rundt deg om at du aldri husker noe og at det holder på å rable for deg. Dersom du får høre det lenge nok, kan du begynne å tro på det selv.

– Om du blir hjernevasket over lang nok tid, bekrefter gaslighteren din største frykt, det at du er gal, sier Lisa Ferentz.

4. «Du har så dårlig hukommelse»

Det er menneskelig å ikke huske alle detaljer fra en samtale. Men gaslighteren prøver å få deg til å tvile på hukommelsen din og stille spørsmål ved deg selv, sier terapeuten Shannon Thomas til Huffpost.

5. «Jeg beklager at du føler at jeg har såret deg»

Med denne «unnskyldningen» i fåreklær slipper vedkommende å innrømme å ha gjort noe galt, og legger heller skylden og ansvaret over på offeret. Nok en effektiv teknikk for å få deg til å tvile på dømmekraften og fornuften din.

6. «Du burde skjønt hvordan jeg kom til å reagere»

Med denne setningen legger manipulatoren hele ansvaret over på deg, for å slippe å ta ansvar for sin egen oppførsel. Det er altså din skyld at vedkommende reagerer slik, og du burde visst bedre enn å provosere det frem.

Da KK sist skrev om gaslighting var et av ekspertens råd å be en utenforstående om en vurdering, dersom du lurer på om du muligens blir manipulert. Videre er det viktig å prøve å fylle livet med annet og andre enn den som manipulerer. Dersom du havnet i forholdet fordi du var ensom, er det viktig å prøve å skaffe egne venner og stå på egne bein for å komme deg bort. Og husk, selv om det kan se mørkt ut, så er det mulig å komme seg ut av et slikt forhold.

Kilder: Huffpost, Allas.se

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer